Svoje diela prezentuje Bardejovčan Marián Chovanec

118x
06. Júl 2016

Keramika a maľba

M Chovanec ahojbardejov.sk (13).JPGDnes (v stredu, 6.7.2016) sa v priestoroch Poľsko-slovenského domu na Radničnom námestí uskutočnila vernisáž k výstave Mariána Chovanca pod názvom Keramika a maľba.

Autor má v Bardejove vlastnú keramickú dielňu, v ktorej sa venuje výrobe úžitkovej i dekoratívnej keramiky, ale i figurálnej plastike a maľbe.

Keramikou sa začal zaoberať na umeleckej priemyslovke. Už počas štúdia praxoval v dielni známeho bardejovského majstra Jána Frankoviča.  Neskôr spoluzakladal keramickú dielňu v bardejovskej Športvýrobe.  Niekoľko rokov pôsobil ako výtvarník mestského kultúrneho strediska.  K hline sa však vrátil, v roku 1993 si založil keramickú dielňu.

Avšak v roku 2007 prerušil podnikateľskú činnosť a odišiel pracovať do Holandska, kde pri svojej práci využíval svoje umelecké nadanie.  Pracoval v holandskom múzeu ako výtvarník.  Prelomovým bol pre autora rok 2016, keď sa vrátil späť na Slovensko a začal tvoriť umelecké diela v novovybudovanej dielni.  Okrem keramiky sa M. Chovanec venuje aj  maľbe obrazov, kde využíva rôzne kombinované techniky. Tieto umelecké diela vsádza do vlastnoručne vyrobených rámov.

Výstava potrvá do 2.8.2016. 

(17:20, j)

 

ARCHEUS reality Bardejov, s.r.o.

http://ahoj.tv/firmy/detail/archeus_reality_bardejov.html

Archeus reklama noviny.jpg

1036
Diskusia
Pridať komentár