Klub Kĺbik v Bardejovských Kúpeľoch po prvýkrát

95x
19. Júl 2016

Prišli pacienti z celého Slovenska

Reportáž

 

Po prvýkrát sa v Bardejovských Kúpeľoch od nedele 10. júla do soboty 16. júla uskutočnil rekondično-integračný pobyt Klubu kĺbik, ktorý patrí k Lige proti reumatizmu na Slovensku.  Pobyt mal  premiéru pred dvadsiatimi rokmi v Liptovskom Jáne, odvtedy sa dostal do mnohých miest, avšak na Horný Šariš zavítal premiérovo.  Do kúpeľov si cestu našlo približne 30 pacientov, ktorých trápia rôzne reumatické ochorenia.

Pre pacientov bol každý deň pripravený rozmanitý program.  V nedeľu sa uskutočnila výročná schôdza, prehliadka kúpeľných dní či zoznamovací večierok, v pondelok odštartovali procedúry, večer sa niesol  v znamení hier a zábavy. V utorok bola pripravená výroba mydiel či vedomostná súťaž, streda patrila angličtine hrou, tvorivým dielňam či kurzu prvej pomoci. Podobný bohatý program, vrátane procedúr, bol aj počas ďalších troch dní.

Pobytu sa zúčastnili starší i mladší, niektorí aj v doprovode rodičov.

Miesta pobočka Ligy proti reumatizmu v Bardejove každoročne organizuje rekondičné pobyty pre svojich členov, ktoré sa konajú v Tatrách. Poďakovanie patrí aj mestu Bardejov, ktoré tieto pobyty finančne podporuje. Tento raz sa oba spojili do jedného.

Reumatické ochorenie, ľudovo nazývané reuma, má vyše 150 diagnóz, ktoré sú autoimunitným ochorením.  Ochorenie spočíva v tom, že vlastné bunky bojujú proti vlastnému organizmu a vzniká tak zápal, ktorý poškodzuje buď kĺby alebo iné orgány v tele a to spôsobuje problémy, ktoré sú viditeľné, napr. nápadná chôdza, deformované kĺby alebo až imobilita.  Pri niektorých diagnózach to môže napr. byť zvýšená únava.  Zápalové reumatické ochorenia môžu prepuknúť už u maličkých detí.

(20:15, j, L. Urbán)

 

RatH interier, s. r.o.

http://ahoj.tv/firmy/detail/rath_interier_sro.html

988962_397724133710967_7347641505790421409_n.jpg

 AB top.jpg

1048
Diskusia
Pridať komentár