Sedemnásť kamier monitoruje mesto Bardejov

794x
20. Júl 2016

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 1/2016

Prevádzka obslužného systému je zabezpečená nonstop

Pracovisko monitorovacieho kamerového systému.JPG

Obslužné pracovisko kamerového systému

 

Monitorovací kamerový systém mesta Bardejov napomáha zabezpečovať obyvateľom i návštevníkom Bardejova pocit bezpečia v uliciach, na sídliskách, využíva sa na ochranu zdravia a majetku občanov ako aj iných návštevníkov. Je účinným prostriedkom v boji proti kriminalite a zároveň slúži ku zvyšovaniu efektívnosti zásahov. Využívaný  je nielen na represiu, ale aj na prevenciu. Vybraté časti mesta sú prostredníctvom tohto systému monitorované mestskou políciou, ktorá má živý prehľad o dianí v meste. Obslužné pracovisko kamerového systému sa nachádza v priestoroch polície na Hurbanovej ulici. K dispozícii je sedem veľkoplošných monitorov, záznamové zariadenie, počítačová technika i zariadenie na obsluhu kamier.

 

Peniaze na kamery z projektov

Kamerový systém sa začal budovať od roku 2003. „Budovanie a prevádzka kamerového systému je finančne náročná. Podstatná časť finančných zdrojov na rozširovanie a modernizáciu kamerového systému je získavaná zo štátneho rozpočtu prostredníctvom projektov predkladaných Rade vlády pre prevenciu kriminality. V uplynulom roku bolo zo štátneho rozpočtu a kofinancovania  mesta získaných a preinvestovaných osemnásť tisíc eur. Tie boli použité na rozšírenie systému inštaláciou nových kamier na zrekonštruovanej ulici Jiráskova, Hviezdoslavova, Miškovského a v Parku Emila Korbu a na modernizáciu obslužného pracoviska,“ uviedol šéf mestskej polície Milan Hoško. Mestská polícia pripravila ďalší projekt na rozšírenie a modernizáciu kamerového systému mesta Bardejov vo výške viac ako 56 tisíc eur.

 

Najviac priestupkov je počas víkendu

Prevádzka obslužného systému je zabezpečená nonstop, prostredníctvom pracoviska Chránená dielňa, ktoré bolo naposledy obnovené v roku 2013 na základe projektu. Na tomto pracovisku pracuje osem občianskych zamestnancov so zníženou pracovnou schopnosťou.

Eva Ševčíková, ktorá kamery obsluhuje, hovorí: „Máme štrnásť kamier, ktoré sú rotačné, tri sú statické, ktoré sú natočené na jedno miesto.  Také sú pri Pamätníku holokaustu a v Parku Emila Korbu.“ Andrej Šellong pokračuje: „Ostatné kamery si mi ovládame.  Rotačné majú 360 stupňový pohľad.  Niekedy tu je jeden človek, inokedy dvaja.  Dosah kamery je veľký, vieme si to priblížiť.  Za normálneho počasia a cez deň vieme niečo prečítať aj na vzdialenosť 200 metrov.  Najviac práce je cez víkend, hlavne v okolí Radničného námestia. Sledujeme hlavne námestie, priestor okolo fontány i okolo rôznych pohostinských podnikov.“  E. Ševčíková dopĺňa: „Takisto na Radničnom námestí sa hlavne vodiči dopúšťajú dopravných priestupkov.  Je tam pešia zóna, šoféri by mali rešpektovať aj zákaz vjazdu a obmedzené parkovanie mimo vyhradených parkovacích miest.“

Čo sa stane, ak vojde auto tam, kde nemá? „Zaznamená sa to a následne to rieši stála služba. Oni potom zisťujú, či auto malo alebo nemalo oprávnenie. Urobí sa záznam a ten sa posúva policajtovi.  Pokiaľ je pri priestupku policajt, rieši sa to hneď na mieste,“ dodal A. Šellong. Pri porušení priestupku môže dostať vodič pokutu do 50 eur.  Ak je objektívny dôvod, prípad sa rieši dohovorom.

 

Rozmiestenie kamier:

Jedna kamera sa nachádza na Kutuzovovej, Komenského, Kláštorskej, Jiráskovej, Miškovského a Hviezdoslavovej ulici. Dve kamery sú umiestené na Vinbargu a na Radničnom námestí, tri sa nachádzajú pri Parku Emila Korbu a štyri sú na Dlhom rade.

(20:50, red)

 

 

Bardejovská mliekareň, s. r. o.

http://ahoj.tv/firmy/detail/bardejovska_mliekaren_sro.html 

13480295_1216470565030639_358041658_n.jpg

AB top.jpg

 

Sledujte tiež

Diskusia
Pridať komentár