Najmladšou základnou školou v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta je ZŠ na sídlisku Vinbarg

120x
01. August 2016

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 1/2016

Zo žiaka sa stal tovar

Peter Maslej si myslí, že učiteľ musí mať kvalitu .JPG

Peter Maslej si myslí, že učiteľ musí mať kvalitu

 

Najmladšou základnou školou v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta je ZŠ na sídlisku Vinbarg. Momentálne má približne tristo žiakov. Aj táto škola sa zapája do mnohých projektov, najväčším prínosom bola realizácia projektu Podpora kľúčových kompetencií žiakov prostredníctvom inovácie vzdelávania.

 „Jeho realizáciou sme naštartovali nové formy tvorivého prístupu k vyučovaciemu procesu s využitím digitálnych technológií, ktoré nezanedbateľným spôsobom zmenili klímu v triedach, prístup žiakov k jednotlivým predmetom a v mnohých prípadoch dokonca prebudili záujem o predmet.

Použitie interaktívnych tabúľ  žiakom nielen sprostredkúva informácie z priebežne pripravovaných prezentácií, ale núti ich aktívne sa zapájať do výkladu učiva, precvičovať si získané vedomosti a napomáha im lepšie pochopiť preberané učivo. Pozitívom je aj pretrvávajúci záujem žiakov priamo sa podieľať na tvorbe príprav či pomôcok s použitím IKT, kde individuálnym zhotovením prezentácií a dlhodobejších projektov s použitím slovníkov, učebných textov, závesných tabúľ  či metodických materiálov získaných v projekte neustále využívajú schopnosti, zručnosti a kompetencie, ktoré vďaka projektu získali,“ informuje riaditeľ školy Peter Maslej a pokračuje:  

„Ich aktivita dáva pedagógom priestor na individuálny prístup k žiakom, čo napomáha zvyšovaniu úrovne pedagogického procesu a umožňuje racionálnejšie využívanie času vo vzdelávaní žiakov. Žiaci s pozitívnym vzťahom k digitálnym technológiám dostávajú priestor v učebniach IKT zriadených vďaka projektu aj v čase mimo vyučovania, kde si môžu precvičiť digitálne kompetencie aj pri príprave na rôzne súťaže, prípadne v krúžkovej činnosti. Praktické skúsenosti tak bez problémov dokážu využívať i v bežnom každodennom živote.“

 

Učiteľ musí mať kvalitu

Za úspešnou školou stojí v prvom rade učiteľ. No okrem práce pedagóga sú ďalšie faktory, ktoré určujú, či a ako bude škola úspešná. „Najväčší vplyv na kvalitu vzdelávania a výsledky školy má kvalita učiteľa. Bez modernizácie sa vyučovací proces nezaobíde, ale vtlačiť stopu ľudskosti do duše dieťaťa má a musí učiteľ. V tom je jeho úloha nezastupiteľná. V rámci interného vzdelávania sa na pracovných poradách snažíme oboznamovať učiteľov s najnovšími poznatkami z oblasti psychológie, didaktiky či využívania IKT vo vyučovacom procese. Miesto na poradách má aj zvyšovanie právneho vedomia zamestnancov. Ďalším faktorom je aj dobrá spolupráca s rodičmi, či vybavenie školy didaktickou technikou. Našou obrovskou výhodou v porovnaní s inými školami je nízky priemerný počet žiakov v triedach, čo umožňuje individuálny prístup k žiakom i lepšie možnosti pre žiakov pri využívaní IKT,“ uviedol P. Maslej.

 

Nešťastné financovanie na počet žiakov

Každá škola bojuje o žiakov, čím viac žiakov, tým viac peňazí. Je takéto financovanie na základe normatívov správne nastavené?

„Kdesi  som čítal, že normatívne financovanie na žiaka je tragickým omylom slovenského školstva. Zo žiaka sa stal tovar a to nepovažujem za správne . Školy vsadili na kvantitu a kvalita nám z roka na rok klesá, čo dokazujú aj medzinárodné merania. V záujme udržať si žiaka školy znižujú nároky na žiakov v oblasti vzdelávania a bohužiaľ aj výchovy, čo nás skôr či neskôr dobehne. Oveľa spravodlivejšie by bolo financovanie na triedu. To, žeby si riaditelia zriaďovali nekontrolovaný počet tried, tak ako to tvrdia niektorí politici, je úplný nezmysel. Veď existujú zákonom stanovené  minimálne aj maximálne počty žiakov v triedach . Právomoci pri zriaďovaní tried má aj zriaďovateľ, ktorý ich počet môže do istej miery regulovať.

(18:25, red)

 

Jasle Pampúšik sú tu pre vás!

 http://ahoj.tv/firmy/detail/jasne_pampusik_bardejov.sk

jasle.jpg

 

 

Aktuálne vydanie novín nájdete TU:

Ahoj Bardejovízie 2.jpg

Diskusia
Pridať komentár