Študenti si vyberajú len tie najkvalitnejšie univerzity

13x
03. August 2016

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 1/2016

M. Tribus: Lajdákov u nás nemáme veľmi v láske

Riaditeľ školy Marcel Tribus.jpgGymnázium Leonarda Stöckela (GLS) z dlhodobého hľadiska patrí medzi najkvalitnejšie stredné školy nielen v Bardejove.  Škola má takmer 600 žiakov v štyroch ročníkoch, spolu dvadsať tried. V Bardejove ide o najstaršie gymnázium a v budúcom roku sa dožije osemdesiateho výročia.  Tento rok na škole otvorili po prvýkrát aj bilingválnu sekciu zameranú na anglický jazyk. Opýtali sme sa riaditeľa školy, Marcela Tribusa, no mnohé otázky, ktoré zaujímajú širokú verejnosť.

 

V našom slovenskom školstve sa často hovorí o slabom materiálnom vybavení škôl.  Ako to vyzerá u vás?

Myslím, že nás sa táto charakteristika netýka. Vzhľadom na to, že sme vždy mali dostatok žiakov, mohli sme našu školu systematicky a plynule vybavovať potrebnými pomôckami a didaktickou technikou z vlastných zdrojov, grantov a zo sponzorských príspevkov. Takže podľa môjho názoru patríme k najlepšie vybaveným školám na Slovensku. Našou poslednou pýchou je nové chemické laboratórium.

Vaši študenti dosahujú výborné výsledky v predmetových olympiádach. Venujete svojim talentovaným žiakom mimoriadnu pozornosť?

Skôr by som to nazval normálnu pozornosť. Snažíme sa u našich študentov objaviť a podchytiť záujem o nejaký predmet a vytvoriť podmienky, aby v danom predmete ďalej podľa svojho záujmu študenti rástli. Darí sa nám prakticky vo všetkých predmetoch, ktoré sa u nás vyučujú a už viac rokov sme v Prešovskom kraji v tomto smere špičkovou školou. Len pripomeniem, že v posledných dvoch rokoch sme zo svetových olympiád do Bardejova priniesli dve zlaté a jednu bronzovú medailu.  

Ste teda školou, ktorá sa zameriava len na predmetové olympiády?

Určite nie. Keď si pozriete náš školský facebook, uvidíte tam aj víťazné poháre, ktoré priniesli naši športovci z oblastných súťaží. Úspešne u nás študujú aj mladí bardejovskí futbalisti, prešovské hádzanárky či spišskonovoveský basketbalista. 

A ako je to u vás s kultúrnymi aktivitami?

Myslím, že výborne. Máme pravidelné školské akadémie rôzneho rozsahu, na ktorých sú výkony účinkujúcich niekedy až na hranici profesionálneho predvedenia. Divadelná hra Rysavá jalovica, naštudovaná našimi študentmi mala okrem premiéry až tri reprízy, z toho jednu na zborovských divadelných doskách. Rétorici a recitátori zbierajú vavríny na oblastných, aj vyšších súťažiach. K našim študentom prichádzajú na besedy umelci, spisovatelia a básnici. Okrem toho každá trieda minimálne raz ročne navštívi predstavenie v Štátnom divadle v Košiciach alebo v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Nesmiem zabudnúť ani na náš gymnaziálny študentský ples, ktorý  má už 40-ročnú tradíciu a je na pôde  Bardejova najstarším študentským plesom.

Ste veľkou školou, určite máte aj partnerské školy v zahraničí.

Samozrejme, máme aj zahraničnú spoluprácu. Veľmi čulú spoluprácu máme s Muszynským lýceom a gymnáziom v Poľsku, viac ako desaťročnú tradíciu majú výmenné študentské pobyty s Gymnáziom Ernesta Barlacha v nemeckej Unne a v súčasnosti beží už tretí výmenný pobyt s gymnáziom v nórskom Molde. Máme nadviazanú spoluprácu aj s gymnáziom v bieloruskom Mogileve.     

Ktoré zaujímavé aktivity svojim žiakom ešte ponúkate?

Je ich viac, ale spomeniem aspoň tie najzaujímavejšie. V rámci  občianskej náuky tretiaci pravidelne absolvujú exkurziu do Krakova a Osvienčimu či interaktívnu hodinu v Pamätníku holokaustu v Bardejove. V rámci predmetu umenie a kultúra opäť tretiaci navštevujú každoročne  Múzeum Andyho Varhola v Medzilaborciach. Veľkej obľube sa teší  medzi našimi študentmi aj dvojtýždňový jazykový pobyt v anglickom Barnstaple. Myslím, že čerešničkou na torte sú aj Korešpondenčný seminár z  chémie a tiež korešpondenčná Anglická univerziáda. Obe tieto aktivity sú určené pre žiakov základných škôl.

Prvý rok u vás beží bilingválna sekcia. Aké výhody majú títo študenti?

Ja osobne jej veľmi fandím, aj keď v Bardejove, na rozdiel od väčších miest, ešte nemá takú tradíciu. Naši biligvalisti dostanú takú istú výuku ako študenti v klasických triedach gymnázia, navyše získajú už na strednej škole kvalitnú jazykovú prípravu v angličtine. Ak budú dobrí, urobia si v poslednom ročníku aj štátnu jazykovú skúšku z anglického jazyka. Navyše si  po maturite budú môcť bez jazykovej bariéry vyberať vysokú školu hocikde vo svete.

Je pravda, že sa na vašej škole ťažko študuje?

Lajdákov u nás nemáme veľmi v láske, ale keď viac ako polovica všetkých našich študentov študuje s vyznamenaním a celkový prospech školy sa spravidla točí okolo 1,6, asi to bude znamenať, že štúdium na GLS je celkom „v pohode“. Navyše treba povedať, že naši študenti si bez zábran vyberajú po maturite len kvalitné vysoké školy na Slovensku, v Čechách i ďalej v zahraničí.

Ktorú najväčšiu výhodu majú študenti na GLS?

Myslím, že našou najväčšou výhodou je veľké množstvo voliteľných predmetov v treťom a hlavne vo štvrtom ročníku. Výber týchto voliteľných predmetov umožňuje našim študentom sa veľmi dobre a cielene pripraviť na maturity a hlavne na  prijímacie skúšky na výberové vysoké školy.

Ktoré parametre dovoľujú takéto kvantum možností voliteľných predmetov?

Vyplýva to z toho, že my v ročníku máme v piatich triedach okolo 150 žiakov, ktorí sa rozdelia spravidla do dvanásť až dvadsaťštyri členných skupín podľa vybraných voliteľných predmetov. Keďže vo  štvrtom ročníku je možný taký voliteľný rozptyl na väčšine vyučovacích hodín, príprava študentov na budúce štúdium je veľmi efektívna. Samozrejme, v prípade menšieho počtu tried a žiakov sú možnosti ponuky voliteľných predmetov pre študentov nižšie. Našou najväčšou výhodou je teda najširšia ponuka voliteľných predmetov, a tým aj najefektívnejšie predpoklady kvalitnej prípravy našich študentov  na vysokoškolské štúdium.

(19:00, red)

 

TAXI PJ Bard

http://ahoj.tv/firmy/detail/taxi_non_stop_pj_bard_s_r_o.html

taxi peto.jpg

Diskusia
Pridať komentár