Bardejovské Kúpele a okolie sú ideálnymi pre výlety s deťmi

872x
10. August 2016

Cestovný ruch pre rodiny s deťmi dostal v tomto roku nový impulz

kupele-bardejov-02-kupelny-hotel-astoria.jpgMesto Bardejov a okolie sú jednými z najlepších miest pre strávenie voľného času rodín s deťmi. Podujatia organizované Bardejovskými Kúpeľmi a mestom Bardejov spolu so stálymi zariadeniami, robia tento menej poznaný kút severovýchodného Slovenska veľmi atraktívnym pre jednodennú, víkendovú i pobytovú turistiku. K najatraktívnejším podujatiam pre deti v meste patrí tradičný Bardejovský jarmok.

V Bardejovských Kúpeľoch zas pre nich pravidelne organizujú Deň detí a svoje atrakcie si nájdu aj na ďalších podujatiach určených pre celé rodiny, ako sú Otvorenie kúpeľnej sezóny, Bardejovské kúpeľné dni, Alžbetínsky deň, Folklórny festival, Pivný festival, Hornošarišský Vínny festival. Tieto tradičné podujatia bývajú spojené s bohatým kultúrnym programom. Súčasťou sú aj atrakcie a rôzne animačné aktivity pre deti, prezentácia a predaj tradičných remeselných a iných výrobkov.

Riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ - Bardejov. Ing. Radomír Jančošek k tomu uvádza: „Cestovný ruch pre rodiny s deťmi dostal v tomto roku nový impulz, keď v centre Bardejovských kúpeľov, pred strediskom obchodu a služieb, bola vytvorená nová oddychová a športová zóna určená pre najmenších turistov a rodiny s deťmi. Návštevníci majú od júna k dispozícii nové športové, zábavné a relaxačné ihrisko. Predovšetkým deti sa tešia aj z ďalšej atrakcie, ktorá pribudla v meste Bardejov.

Ide o bronzovú sochu kata v životnej veľkosti, ktorá od 4. júla 2016 zdobí Radničné námestie Bardejova. Socha pochádza z reštaurátorskej a sochárskej dielne otca a syna - Martina a Viktora Kutných. Deti i rodičia sa so sochou kata radi fotografujú a strkajú pritom hlavu pod katovu sekeru. Socha kata je umiestnená pred bardejovskými dominantami, goticko-renesančnou radnicou a Bazilikou Svätého Egídia. Neďaleko je aj Katov dom, kde kat býval a v kostole mal svoju lavicu. Katov dom i lavicu v kostole nedávno autor sochy Martin Kutný aj reštauroval. Všetky tieto súvislosti sú pre turistický ruch atraktívnym impulzom.“

Najreprezentatívnejšou akciou mesta je tradičný Bardejovský jarmok v dňoch 25. - 28. augusta 2016. Mesto ožije netradičným ruchom obchodníkov, remeselníkov a návštevníkov 665. ročníka historického a 45. ročníka novodobého Bardejovského jarmoku. Trhovníci sa tu predstavia s už tradične rôznorodým spotrebným tovarom, občerstvením, gurmánskymi jarmočnými špecialitami, remeselníci s ukážkami svojich remesiel a nebudú chýbať aj prevádzkovatelia zábavných atrakcií a lunaparkov. Počas štyroch jarmočných dní sa trhovníci a návštevníci mesta môžu tešiť na bohatý kultúrny program všetkých hudobných žánrov a množstvo ďalších sprievodných akcií. 

Okrem kultúrno-spoločenských akcií je areál Bardejovských kúpeľov každý deň otvorený aj pre širokú verejnosť. Počas leta je medzi rodinami s deťmi veľmi obľúbené vonkajšie kúpalisko. Hostia majú na výber aj z dvoch wellness komplexov. Väčšie Wellness SPA - bazénový a saunový svet je v hoteli Ozón a menšie (bez plaveckého bazénu) je v kongresovom štvorhviezdičkovom hoteli Alexander, ktorý otvorili len v januári tohto roka.

Bardejovské kúpele majú dlhoročnú tradíciu v liečbe detí už od roku 1980. Poskytujú komplexnú kúpeľnú starostlivosť pre detských pacientov s onkologickými chorobami, chorobami obehového a tráviaceho ústrojenstva, chorobami z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulóznymi chorobami dýchacích ciest, chorobami obličiek a močových ciest a gynekologickými chorobami. Počas mesiacov november a december 2016 ešte trvá akcia i pre sprievodcov. Dospelá osoba, ktorá sprevádza dieťa na liečení, má ubytovanie zdarma a platí si iba stravu v cene 10 Eur/deň a daň z ubytovania 1 Eur/osoba/noc. Bardejovské kúpele ponúkajú aj výhodný liečebný pobyt pre deti od 5 do 18 rokov, ktoré nemajú schválený návrh od poisťovne - Pobyt Valentína pre samoplatcov 2016. Pre detských pacientov sú k dispozícii procedúry ako: rehabilitácie, vodoliečba a sauny, teplo a elektroliečba a iné procedúry (inhalácie, oxygenoterapia, soľná jaskyňa a biolampa).

Bardejov je historické mesto zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Právom sa hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska. Aj deti môžu obdivovať Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor Sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea. Rodiny s deťmi si môžu po prehliadkach oddýchnuť v zrekonštruovanom parku s fontánou pri hradbách na ulici Dlhý rad. Alebo sa najesť v jednej z mnohých reštaurácií v centre Bardejova. Napríklad v pizzerii Roland. K reštaurácii patrí aj letná terasa s kapacitou 150 osôb.

Návštevníci s deťmi môžu navštíviť aj Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských Kúpeľoch, či tamojší Skanzen - Múzeum ľudovej architektúry. Príjemným cieľom výletov je aj Slnečný Majer – agroturistické zariadenie v Stebníckej Hute (13 km od kúpeľov) a Zborov (9 km od kúpeľov). Z Bardejovských Kúpeľov cez Zborovský hrad je vybudovaný okružný náučný chodník. Bardejov a okolie sú ideálnou destináciou pre strávenie rodinnej dovolenky, či výletu. Z Prešova je to 40 minút (cca 40 km), z Košíc 1 hodina (80 km), z Popradu 90 minút (100 km).  Aj z Trenčína sa tam dostanete najkratšou cestou približne za 4 hodiny (cca 350 km) a z Bratislavy za necelých 5 hodín (450 km). 

(8:15, red)

 

Súkromné gymnázium v Bardejove

 http://ahoj.tv/firmy/detail/sukromne_gymnazium.html

Strana 6.jpg

Diskusia
Pridať komentár