V Bardejovských Kúpeľoch sa Alžbetínsky deň uskutočnil už po trinásty krát

16x
22. August 2016

Slávnosť v kúpeľoch

Reportáž zo slávnostého otvorenia

 

V nedeľu (21.8.2016) sa v Bardejovských Kúpeľoch uskutočnil už trinásty ročník Alžbetínskeho dňa. V piatok sa oficiálne otvoril zrekonštruovaný hotel Alžbeta, viac sa už dozviete v reportáži.

Program odštartoval popoludní, a areáli sa uskutočnil historický sprievod cisárovnej Alžbety s manželom cisárom Františkom Jozefom.  Nasledovali príhovory zástupcov Bardejovských kúpeľov a.s., po nich to bol prednes básne. Po položení kvetov k pamätníku Alžbety program pokračoval dobovou scénou a tancom. Pripravený bol aj historický šerm a divadelné predstavenie.

K dispozícii bola aj prehliadka múzea cisárovnej Sisi, izby a apartmánu v priestoroch hotela Alžbeta. Nechýbala ani výstava fotografií z príležitosti pobytu Alžbety v kúpeľoch. K dispozícii bol aj predaj spomienkových predmetov na recepcii hotela.

Muzeálny apartmán Sisi s možnosťou návštevy za poplatok:

 - spomienková miestnosť s výberom fotografií a obrazov Sisi, vybavená masívnym štýlovým nábytkom podľa vzoru apartmánov v Hofburgu - diván, stolík, leňoška a podnožka, stoličky, písací stolík, kozmetický stolík, nástenné zrkadlo, kozmetický inventár (kefy, dózy, lavór, džbán), kútik s cvičebným náradím - repliky (hrazda, rebrina, cvičebné kruhy)

- vitríny s replikami - replika originálu pamätníka Sisi, ktorý je umiestnený v parku pred hotelom Alžbeta, replika veľkňazského prsteňa, ktorý darovala bardejovskému prepoštovi, replika skleneného pohára, z ktorého Sisi pila minerálnu vodu počas svojho pobytu v kúpeľoch

- informačné textové panely o Sisi a jej pobyte v Bardejovských Kúpeľoch

- replika obľúbeného obrazu cisára Františka Jozefa I. - Franz Xaver-Winterhaltera "Sisi s rozpustenými vlasmi"

- brožúrka "Sisi v Bardejovských Kúpeľoch", ktorú dostane každý návštevník Muzeálneho apartmánu

Vstupné priestory hotela Alžbeta:

 - vstupné priestory vybavené masívnym štýlovým nábytkom

- repliky obrazov Franza Xavera-Winterhaltera - "Cisár František Jozef I. v slávnostnej rakúskej uniforme" a "Sisi v bielych plesových šatách posiatych hviezdami"

- na recepcii možnosť zapožičania literatúry s tematikou Sisi, jej rodina, jej pobyt v Bardejovských Kúpeľoch ("Sisi - kútik")

- na recepcii je možnosť zakúpenia rôznych suvenírov a spomienkových predmetov "Sisi - shop" ako sú napr. pamätné mince, replika sochy - pamätníka, ktorý je umiestnený v parku, Swarovského šperky ("hviezdy"), bižutéria, medailóniky, replika pohára, z ktorého pila, fialkové cukríky, ktoré Sisi milovala, vejáriky a iné drobné suveníry

- prospekt "Rakúska cisárovná a uhorská kráľovná Elizabeth Bavorská - Sisi"

(20:00, F. Hažlinský)

 

Predajňa s cukrárskymi potrebami a pomôckami

http://ahoj.tv/firmy/detail/mucko_html

mucko logo-02.jpg

1077
Diskusia
Pridať komentár