Najväčšou udalosťou je bardejovský jarmok

82x
01. September 2016

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 3/2016

Oddelenie kultúry má veľmi široký záber

Martin Choma má v obľube folklór, avšak nebráni sa ani iným žánrom.JPG„Kultúra sa nedá robiť úplne ináč, každý má svoju prioritu. Môj predchodca mal radšej vážnu hudbu, ja mám celkom rád folklór, no ako osoba nemám vyhradený žiaden štýl, ktorý by mi bol bližší alebo vzdialenejší. Keď niekto za mnou príde a povie, že chce rock, a ak je to dobré, tak to urobím,“ hovorí vedúci oddelenia kultúry MsÚ Martin Choma.

Kultúrny život sa skladá z dvoch foriem. Jedna ide cez radnicu, kde kultúrne podujatia organizuje Mesto Bardejov, prostredníctvom svojho oddelenia, no popri tom mnoho ďalších akcií usporadúvajú občianske združenia a rôzne neziskové organizácie.  Mesto sa podieľa každoročne na príprave mnohých podujatí, ktoré navštevuje dostatočné množstvo ľudí. Medzi najmasovejšie môžeme zaradiť Bardejovský jarmok, sviatok sv. Mikuláša alebo Silvester. Oddelenie kultúry spolupracuje s ďalšími inštitúciami – s Hornošarišským osvetovým stredisko, Šarišským múzeom, Kultúrnym a turistickým centrom či zo Základnou umeleckou školou M. Vileca. Sídli na Radničnom námestí č. 21.

„Oddelenie kultúry má veľmi široký záber. Momentálne máme osem zamestnancov. Celkový rozpočet je viac ako 800 000 eur, z toho na kultúrne podujatia spolu s jarmokom pripadá približne 60 00 eur. Pod naše oddelenie spadajú aj dotácie na kultúru, správu Kina Žriedlo, organizujeme svadby, pohreby či rôzne obrady. Rozpočtovo máme pod sebou aj bardejovskú televíziu či kultúrne a turistické centrum. Oni dostanú svoj rozpočet do nášho.  Rozpočet nepozostáva iba z výdajov, ale aj z príjmov,“ hovorí M. Choma.

 

Bohatý jarmočný program

„Akcie môžeme rozdeliť na dva typy. Tie, ktoré sa pravidelne opakujú a nové akcie.  Pravidelne sa opakujúce akcie najväčší význam z pohľadu návštevnosti patrí jarmok a Mikuláš, druhá najpopulárnejšia akcia. V spolupráci s M21 sa program snažíme každým rokom oživiť. Najväčšia akcia, Bardejovský jarmok, nám berie polovičku rozpočtu. Tam máme okolo 30 tisíc eur. Tie peniaze nejdú len na program, idú aj na ubytovanie, na ozvučenie. Ak si prepočítame, že priemerná skupina, ktorá je na Slovensku napr. v TOP 10, má honorár 4 – 6 tisíc eur, tak to by sme mohli urobiť vystúpenia troch kapiel počas celého jarmoku. Program skladáme od mája, využívame aj domáce folklórne skupiny a domáce kapely, ktoré rozpočet veľmi nezaťažia,“ pokračuje vedúci oddelenia kultúry, pričom vraví, že program prebieha počas všetkých štyroch dní, od rána do večera, čo si treba uvedomiť.

 

Fond na podporu umenia

Okrem jarmoka mesto pripravuje aj ďalšie podujatia. V športovej hale sa koná Medzinárodný deň žien, kde je vyhlásená aj Žena roka. Ďalšími sú Deň učiteľov, Deň matiek či Rolandové hry. Na tieto akcie má oddelenie v rozpočte vyhradenú čiastku, ktorá sa navyšuje iba vo výnimočných prípadoch.  Oddelenie sa snaží spolupracovať aj s ministerstvom kultúry, no tento rok bol iný. „Granty nešli z ministerstva kultúry, ale z Fondu na podporu umenia. Ten nám však vôbec nevyšiel v ústrety. Organové dni Jozefa Greššáka majú za sebou už 24 rokov a sú jednými z mála na Slovensku s takou veľkou škálou umelcov, ktorí vystupujú v našej bazilike a neboli podporené vôbec z Fondu na podporu umenia. Takisto ani kultúrne leto Bélu Kélera. Podporu získali iba Rolandové hry ako súčasť mystéria. Ale je veľmi veľký problém nájsť spoločnú nitku s týmto fondom, ako to zorganizovať, aby sme dostali nejakú podporu. Tento rok sme odkázaní na vlastný rozpočet,“ informoval Choma.

 

Oslobodenie Bardejova

Rok sa začína oslavami mesta, kde prebieha rekonštrukcia bojov. „Takáto akcia je z mestského rozpočtu. Robia to naši chlapci z Klubu vojenskej histórie. Prídu k nám, urobíme scenár, pozrieme, koľko im do rozpočtu treba, no takáto naoko nenáročná akcia vie vytiahnuť aj 3000 eur. Príde sedemnásť oddielov, každý má vlastnú muníciu, vlastnú dopravu a ten oddiel dostane napr. len 150 eur.  Je to pekná akcia, no z nášho rozpočtu ukrojí veľký krajec.“

Mesto organizuje napr. Vivodzeňe kačura, Jánske ohne alebo Rolandové hry. V júli spolupracuje na podujatí Šariš, srdcom východniar. „Minulý rok sme mali pivný festival, tento rok sme sa s organizátorom nedohodli na podmienkach. Organizujeme taktiež rôzne plenéry. Úcta k starším prebieha v októbri. Organizujú sa aj nové akcie, tento rok to bol Deň rodiny na Vinbargu. V Promenádnom parku je to festival, štvrtý rok sa uskutočnila akcia Tuning show,“ zamyslel sa M. Choma.

 

Sedem podujatí za týždeň

Treba povedať, že v meste sa organizuje množstvo podujatí. Veď aj na našom webe v kalendári máme akcie každý deň, niekedy je to aj viac podujatí za jeden deň. „Prednedávnom sme mali v jeden týždeň až sedem akcií.  Mali sme Kultúrne leto Bélu Kélera, orgánový koncert, maliarsky plenér, sochársky plenér, spoločnú akciu Štadión fest či v Promenádnom parku vystúpenie Dychovej hudby. Vieme podporiť mnoho podujatí, buď formou rozpočtu, alebo dotáciou.  Nevýhodou dotácie je to, že u nás máme ročne napr. 4000 eur na dotácie a žiadajúcich je dvadsať a nie každý žiada iba sto eur.  U nás organizujeme každý mesiac nejakú výstavu, máme tu pôsobenie klubu Bardaf. Vystavujú dvakrát ročne. Máme kroniku, každý historický záznam ide do archivácie,“ dodal vedúci oddelenia kultúry pri MsÚ v Bardejove.

(11:00, red)

DPH pozvánka.jpg

Diskusia
Pridať komentár