V Bardejove sa školy rušiť nebudú

40x
05. September 2016

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 1/2016

V najbližšom čase sa základné školy rušiť nebudú

Najmenej žiakov navštevuje ZŠ Pod Papierňou.JPG

Najmenej žiakov navštevuje ZŠ s MŠ Pod Papierňou 

 

Šesť škôl a každá má iný počet žiakov.  Niektorá viac, iná menej. Aj v posledných týždňoch sa v meste diskutuje o potrebe reformovať, rušiť, deliť.  Viac ako tritisíc žiakov navštevuje ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.  Podľa vedúceho školstva R. Semanišina je situácia stabilizovaná, do budúcna možnosť veľkých zmien nevidí. „Aj na školách, ktoré dlhodobo mali menší počet žiakov, aj organizačnou zmenou spojenia ZŠ s MŠ sa podarilo nájsť zmysluplný systém fungovania a aj financovania.  Sú školy, kde si vieme predstaviť, aby bol počet žiakov vyšší. No z dlhodobého hľadiska celú situáciu zvládame a nemáme školu, ktorá by bola poddimenzovaná,“ prezrádza R. Semanišin. Ďalej uvádza, že mesto vie zvládnuť stav, ktorý na školách vládne. „Pokiaľ nedôjde k nejakej zásadnej zmene financovania, tak je to aj z dlhodobého hľadiska udržateľné. Už aj kvôli tomu, že si uvedomujeme, ako je nastavená školská sieť a je to zodpovednosť aj voči budúcim prírastkom detí, možno aj z obcí. Ale aj z hľadiska toho, aby sme vedeli poskytnúť možnosti aj na riešenie takýchto vecí.“

Najmenej žiakov má ZŠ s MŠ Pod Papierňou. „Táto škola je momentálne stabilizovaná, kapacitne nie je plnohodnotne naplnená, ale aj to spojenie ZŠ s MŠ urobilo svoje.  Môžem povedať, že momentálne problém s financovaním školy nie je. S riaditeľom intenzívne komunikujeme na nových formách, metódach, ktoré by som však ešte nerád prezrádzal. Chceli by sme nejakou špecifikáciu tejto školy, alebo nejakým špeciálnym zameraním získať do školy o čosi viac žiakov,“ informuje vedúci školstva.

„V poslednej dobe a obzvlášť vtedy, keď sa začínajú zápisy, tak je taká móda, že sa na verejnosti objavujú informácie, že nejakú školu ideme rušiť. Odkedy som ja na poste a ešte aj za môjho predchodcu, nepadla ani úvaha o tom, že by sme niektorú z našich škôl chceli rušiť.“ Pre mesto nie je podstatné iba financovanie, ale aj kvalita vyučovania a samotnej výchovy. „Čo sa týka základných škôl, stále sa hovorí iba o financovaní, ale naša priorita je kdesi inde. Nepotrebujeme mať predimenzované školy čo sa týka kapacity, len kvôli tomu, že v pomere žiak – normatív je to ekonomicky výhodné.  Záleží nám ešte aj na tom druhom a podstatnom, čo sa mnoho krát opomína – na zabezpečení kvalitnej výchovy a vzdelávania,“ dodal René Semanišin.

Počet žiakov v školskom roku 2015/2016:

ZŠ na Komenského ulici 23 – 851 žiakov

ZŠ na Wolkerovej ulici – 648 žiakov

ZŠ s MŠ Pod Vinbargom – 603 žiakov

ZŠ B. Krpelca – 597 žiakov

ZŠ na Vinbargu – 298 žiakov

ZŠ s MŠ Pod Papierňou – 158 žiakov

(14:50, red)

 

 

SZUŠ, Pod Vinbargom 1, Bardejov

http://ahoj.tv/firmy/detail/szus_pod_vinbargom1_bardejov.html

SZUS BJ adv16.jpg

 

Diskusia
Pridať komentár