Prezident Jozef Gmitter: Chceli sme, aby sa hokej v Bardejove zachránil

141x
10. September 2016

Hokejisti pred štartom súťažného ročníka

gmitter st. ahojbardejov (1).JPG

Novým prezidentom hokejového klubu HK Bardejov sa stal Jozef Gmitter starší.  Bardejovský hokej pozná dokonale, v minulosti pôsobil hlavne ako tréner a funkcionár.  V súčasnosti zastáva čestnú funkciu v novovzniknutom klube, ktorý bude pôsobiť v druhej hokejovej lige.

„Hokej robím od mala. Niekedy sme nemali také podmienky, ako má dnešná mládež. Ešte keď som chodil do školy v Bratislave, tak sme si ľad robili na dvore. Keď som sa vrátil z vojny, v roku 1964, začali sme hrať súťaž, vyhrali sme okres, o postup sme bojovali so Stropkovom.

Po postupne sme začali pôsobiť v krajskej súťaži a od vtedy som stále spätý s bardejovským hokejom. Aktívne som hrával, trénoval a funkcionárčil,“ prezrádza na úvod rozhovoru pre spravodajský portál ahojbardejov.sk prezident klubu Jozef Gmitter st.

V roku 1986 postúpil klub Partizán Bardejov do druhej ligy, vznikol klub Stavstroj Bardejov, ktorý fungoval až do roku 1992. Vtedajší predstavitelia odstúpili, vznikol klub HC 46 Bardejov, na čele bol J. Gmitter. A prečo práve 46? „Ide o rok, kedy bol hokej v Bardejove založený. Tréner Rybár pracoval na diplomovej práci o vzniku hokeja v regióne a dopracoval sa k tomu, že začiatky siahajú práve do roku 1946,“ hovorí prezident klubu, ktorý trénoval mužov, keď Bardejov postupoval do prvej ligy v roku 2007. Nasledovali zmeny názvu ako HC Xawax Bardejov či HC Bemaco Bardejov. „Ešte za Xawax som pracoval v klube, trénoval som aj s Igorom Libom. Potom som ešte pôsobil pri mládeži, no tak som skončil.“

 

Aby hokej pokračoval

Po neprihlásení sa do prvej ligy v poslednej chvíli priaznivci hokeja založili klub HK Bardejov. „Nechceli sme, aby hokej v meste padol. Ak by nebol mužský hokej, tak by nebola motivácia pre deti a pre mládež. Rodičia by si povedali, že načo budú dávať deti na hokej, keď potom nebudú mať kde hrať.  Zháňali sme chlapcov, povedali, že to chcú robiť, že nám pomôžu. Ja som chlapcom sľúbil, že im takisto pomôžem, aby sa to zabehlo a aby to dostalo rytmus. Potom uvidíme, čo bude. Zo začiatku sme nevedeli, ako to pôjde. Ostali traja, ktorí hrávali – Mojdis, Baránok a Česelka. Ostatní sú hráči, ktorí aspoň tri roky nehrali. Chceli sme, aby hrávali hlavne Bardejovčania,“ vysvetľuje situáciu Gmitter.

 

Jozef Gmitter st.: „Radi by sme pozvali všetkých fanúšikov, ktorí chcú vidieť svojich chlapcov na ľadovej ploche. Dúfame, že nám pomôžu svojimi hlasivkami a chceme, aby nezanevreli na hokej. Nikto nevie, čo bude o rok, dva, tri... Chceli sme, aby sa hokej v Bardejove zachránil a aby sa hralo. Mesto a ľudia tu si to zaslúžia. Kto trošku sleduje šport alebo ho robí, a to môže byť futbalista, hokejista alebo basketbalista, vie, že ak príde nové družstvo, tak kúsok trvá, kým sa zohrá. Treba byť trpezlivý.“

 

V súčasnosti je v klube 30 hráčov, no všetko je nové a aj skladanie tímu je zložitejšie ako v iných kluboch. „Ak odídu traja – štyria, je to iné, no tu to musíme robiť odznova. Musíme poskladať formácie, nájsť systém. Iniciatíva je, akurát sme slabšie zabezpečení materiálnou stránkou. Museli sme kúpiť nové dresy, výstroj, snažíme sa to postupne dokupovať. Najväčšia položka je ľadová plocha, sme radi, že ju máme a že nám mesto vyšlo v ústrety. Dopravu už máme vyriešenú.“

Bardejovčanom chýbajú prípravné zápasy, veď napr. Gelnica, Trebišov či Ružomberok už majú odohraných aspoň 5 duelov. Cieľ si vedenie nestanovilo, nevie, akú kvalitu majú ostatné celky. „Nevieme ani, aká bude tá naša. Druhú ligu sme nehrali nejakých osem rokov. Cieľ nemáme, no z desiatich družstiev do play-off postúpi osem a nechceli by sme medzi postupujúcimi chýbať,“ dodal Jozef Gmitter st.

(9:25, red)

 

 BERsiCOMP.sk

http://ahoj.tv/firmy/detail/ber_si_comp.html

Bersicomp.jpg

 AB top.jpg

1087
Diskusia
Pridať komentár