Medzi úspešné školy patrí aj Základná škola Pod Vinbargom v Bardejove

66x
14. September 2016

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 1/2016

Snažili sa pozdvihnúť úpadok čitateľskej gramotnosti

M. Kravcová, riaditeľka školy.jpgMedzi úspešné školy patrí aj Základná škola Pod Vinbargom v Bardejove, ktorá bola ako jediná zo Slovenska zapojená do medzinárodného projektu R. E. A. D - Reading eliminates all dificulties – čítanie predchádza všetkým ťažkostiam.

Keďže úpadok čitateľskej gramotnosti je alarmujúci, hlavným cieľom projektových aktivít bol rozvoj čitateľskej gramotnosti žiakov či vnímanie čítania ako zábavy. Do projektu bolo zapojených šesť krajín – Slovensko, Turecko, Portugalsko, Španielsko, Taliansko a Maďarsko.

„V rámci aktivít žiaci a učitelia navštívili zahraničné školy, spoznali život v rodinách a nadviazali kontakty s cudzokrajnými rovesníkmi. Jazykom projektu bol anglický jazyk. Na každej z partnerských škôl fungoval Klub knihomoľov, ktorý sa stretával raz týždenne.

Žiaci na stretnutiach čítali, diskutovali o vybraných dielach slovenských autorov. Každý mesiac predstavili jednu národnú knihu svojim kamarátom z iných krajín vo forme powerpointovej prezentácie, kresleným príbehom alebo krátkym sumárom v anglickom jazyku. Vytvárali sa e-knihy, ktoré boli priebežne zverejňované na školskej internetovej stránke,“ uviedla riaditeľka školy Milena Kravcová.

 

Školský parlament

Škola je od školského roku 1996/1997 zapojená do projektu Škola podporujúca zdravie, v rámci ktorého funguje školský parlament. „Jeho snahou je viesť deti k zdravému životnému štýlu vo vzťahu k sebe, svojmu telu, ale aj k svojmu okoliu. S týmto cieľom koordinátorka pripravuje prednášky a besedy v spolupráci s CPPaP a Úradom verejného zdravotníctva, ktoré sú zamerané na zdravý životný štýl, na boj proti drogám, šikanovaniu, rasizmu, xenofóbii, na normy správania sa a mnohé ďalšie.

V rámci prevencie sa organizujú aj rôzne športové podujatia. Zapájame sa do akcií a výziev organizovaných Ligou proti rakovine - Deň narcisov a Úniou nevidiacich Slovenska - Biela pastelka, aby sme žiakov učili spolupatričnosti,“ prezradila zaujímavé informácie M. Kravcová.  Škola sa okrem spomínaných projektov spolupodieľa na tvorbe mnohých iných akcií.

(18:15, red)

 

Súkromná základná umelecká škola

 http://ahoj.tv/firmy/detail/szus_pod_vinbargom1_bardejov.html

SZUS BJ adv16.jpg

Diskusia
Pridať komentár