V Bardejove sa uskutočnila medzinárodná hospicová konferencia

39x
15. September 2016

Už po desiaty krát

Po piatich rokoch.JPG

Hospic v Bardejovskej Novej Vsi

 

V priestoroch Poľsko-slovenského domu sa uskutočnila Medzinárodná vedecká hospicová konferencia. Tento rok sa konferencia niesla v znamení desiateho výročia. „Za desať rokov sme sa stretávali a riešili sme rôzne otázky.  Opäť sa otvárali hospicové, paliatívne otázky, prebrala sa aj komunikácia so zomierajúcimi. Za 10 rokov sa prestriedalo veľmi veľa hostí. Na tejto poslednej konferencii sa zúčastnili aj zástupcovia mesta Bardejov, opäť v spolupráci s PSD, naše duchovné predstavenstvo, profesori z vysokých škôl, či už Prešovskej univerzity alebo Vysokej školy sv. Alžbety, ktorá bola po 5. krát spoluorganizátorom a zastrešila nám vedecký výbor, ktorý nám umožňuje vydať výstup z tejto konferencie vo forme zborníkov,“ prezradila šéfka hospicu Matky Terezy v Bardejovskej Novej Vsi Martina Proneková.

„Z každej takejto konferenciu vydávame zborník. Mali sme nahlásených 150 ľudí, ktorí aj prišli. Niektorí ostali 2 dni, boli ubytovaní  v blízkych penziónoch aj v PSD, čiže mali možnosť pozrieť si aj mesto. Ohlasy boli veľmi dobré, každý bol spokojný, počasie nám prialo,“ pokračovala Proneková.

O aký program išlo?

„V prvom rade išlo o prednášky týkajúce sa hospicovej starostlivosti, paliatívnej medicíny a medzitým sme nechali priestor účastníkom, ktorí prišli z ďaleka, lebo sme tu mali ľudí z celého Slovenska a mali sme tu hostí aj z Ukrajiny a Čiech. Takže mali možnosť vidieť mesto, mohli ísť na bohoslužbu a navštíviť svoje kostoly, keďže máme v zastúpení ľudí s rôznymi vierovyznaniami. Mnohí využili aj návštevu Bardejovských Kúpeľov. Hostia odchádzali s veľmi dobrým pocitom. Tí, ktorí boli prvý krát, čo nie je vysoké percento, lebo väčšina z nich prichádza každý rok, tak sľúbili, že znova prídu a využijú možnosti mesta Bardejov a Bardejovských Kúpeľov,“ informovala vedúca hospicu v Bardejovskej Novej Vsi.

Seminár navštívili aj riaditelia hospicov, pracovníci či dobrovoľníci. Konferencia nebola len o prednáškach, ale aj o diskusii, výmene názorov a skúseností.

„Je tu vytvorený priestor, kde sa stretnú odborníci pomáhajúcich profesií, takže sa prepája teória s praxou a tí teoretici môžu zasahovať k praktikom a zase praktici môžu poukázať na tie teoretické poznatky, či sa vôbec dajú stotožniť s praxou. Zo začiatku sme sa ako Hospic Matky Terezy zúčastňovali konferencií v rámci Slovenska, teraz už viac menej cestujeme do zahraničia, či už do Poľska, Rakúska, Česka alebo Maďarska, kde si vymieňame skúsenosti už na vyššej úrovni,“ dodala M. Proneková.

 

Čítajte tiež

Šťastných 13 rokov hospicu

http://ahoj.tv/clanok/stastnych_13_rokov_hospicu.html 

(16:25, r)

 

slovaktual.jpg

Diskusia
Pridať komentár