Úspešná SZUŠ na Dlhom rade 30 v Bardejove

56x
18. September 2016

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 1/2016

Orientujú sa na multikultúrnu výchovu

Gejza Adam, riaditeľ školy.jpg

Gejza Adam, riaditeľ školy

 

Okrem základnej umeleckej školy Michala Vileca v Bardejove existujú aj ďalšie, súkromné školy, ktoré sa zameriavajú na mimoškolské aktivity. Jednou z nich je aj Súkromná základná umelecká škola, sídliaca na Dlhom rade 30. Od septembra 2015 funguje ako samostatné pracovisko, predtým fungovala ako elokované pracovisko SZUŠ v Košiciach.  Riaditeľom školy je Gejza Adam.

„V našej SZUŠ sa môžu vzdelávať žiaci v štyroch odboroch: hudobný odbor (hra na klavíri, na keyboarde, na gitare, na husliach, na zobcovej flaute, na akordeóne, na kontrabase, spev, zborový spev,  tanečná a džezová skupina), tanečný odbor, výtvarný odbor a literárno-dramatický odbor. V hudobnom odbore vyučujú Gejza Adam, Marta Kmeťová, Eduard Kmeť, Ľudovít Billý, Martin Tipul, Jaroslav Kožlej a Karol Adam. V tanečnom odbore vyučujú Milan Lacko a Jana Maxinová. V literárno-dramatickom odbore momentálne učím ja, zastupujem Alexandru Marcinovú, ktorá je na materskej dovolenke,“ prezrádza zástupkyňa riaditeľa Monika Hankovská a hovorí, čím je táto škola špecifická.

„Špecifikom našej školy je, že sa zameriavame  aj na vytvorenie adekvátnych podmienok na všestranný osobný rozvoj a vzdelávanie žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia, rómskych žiakov z komunít v duchu multikultúrnej  výchovy. Zaujímavosťou je, že v našej škole vyučujú aj rómski učitelia, ktorí majú blízko k rómskej kultúre a umeniu a vedia  najlepšie porozumieť týmto žiakom.   Pri tvorbe plánov čerpáme aj z kultúr ostatných národností žijúcich  na Slovensku.   V tomto školskom roku sme začali s výučbou detí od 3 rokov. Ide o triedu, ktorá sa zameriava na získanie všestranných  základných zručností  a návykov vo všetkých odboroch.“

Veľkej obľube a záujmu sa teší tanečná skupina  GOLD, v ktorej tancujú mamičky žiakov.

„Svoju prácu prezentujeme na rôznych podujatiach. Každoročne uskutočňujeme dva veľké programy v športovej hale pre žiakov škôl a pre širokú verejnosť  (zimný a jarný program), vystúpenia pre rôzne organizácie, semináre pre rodičov a verejnosť, výtvarné výstavy. So žiakmi sa zúčastňujeme rôznych súťaží. Každoročne sú naši žiaci úspešne prijatí na stredné školy s umeleckým zameraním,“ dodáva M. Hankovská.

(14:20, red)

 

Darius Zdziebko Photography

 http://ahoj.tv/firmy/detail/darius_zdziebko_photography.html 

reklama II.jpg

Diskusia
Pridať komentár