V Bardejove vznikla nová verejná záhrada

13x
21. September 2016

Záhrada pri tenisových kurtoch

rastliny www.ahojbardejov (3).JPG

Záhrada pre Bardejovčanov

 

Pri Oroszovej lávke na Kutuzovovej ulici už niekoľko dní môžu Bardejovčania zhliadnuť drevenú paletu, ktorá je opretá o protipovodňový múr. V palete sa nachádzajú rôzne bylinky, ktoré sú dostupné širokej verejnosti.

Okoloidúci si môžu liečivé rastlinky natrhať a využiť ich v svojej domácnosti, napríklad aj na prípravu čajíka. S nápadom vytvoriť Bylinkovú záhradu prišli dvaja mladí ľudia.

 

O aký projekt ide? Odpovedá Matej Gimera, spoluautor projektu.

Ide o projekt s krédom "ľudia pre ľudí", s úmyslom skrášlenia prostredia okolo rieky Topľa, taktiež spríjemnenia cesty okoloidúcim. Popravde, niekedy máme pocit, že ľudia iba idú, "plávajú" tým životom a zabúdajú, alebo nemajú čas, sa pozastaviť a uvedomiť si, všimnúť si, tie krásne najmenšie momenty, ktoré každý z nás denne prežíva. Veríme, že ľudia, ktorí sa pri verejnej záhradke zastavia, tak im to vyčarí úsmev na tvári, a vône, ktoré tam ucítia, im spríjemnia deň. Samozrejme, ľudia si môžu bylinky natrhať a doma užívať.

Kto prišiel s týmto nápadom?

Nápad vznikol iba ako idea, predstava, kde by to bolo super, keby celý plot bol obrastený nejakou zeleňou alebo bylinkami, ako sú napríklad verejné záhrady v zahraničí. V niektorých krajinách sa ľudia spoločne o takéto miesta starajú a každý tam nejakou rastlinkou, sadenicou prispeje. Takto pravdepodobne relaxujú a pomáhajú jeden druhému, ale aj okoliu. Taktiež,  podobné udalosti vznikli aj v Bratislave, preto nám spoločne napadlo, že by to bolo celkom príjemné vybudovať, začať niečo podobné v prekrásnom meste Bardejov. 

Kde sa záhrada nachádza a prečo ste vybrali práve toto miesto?

Záhrada sa nachádza pri vstupe na Oroszovu lávku, hneď oproti dubovej ceste na sídlisko Vinbarg (medzi tanečnou školou a športovým centrom). Toto miesto považujeme za tichú, ale frekventovanú pešiu zónu. To, že tadiaľ prechádza relatívne málo áut je vhodné aj pre rastlinky a tiež to nie je najbližšie k centru mesta, kde sa cez víkendy často oslavuje. 

Čo je hlavným cieľom celého projektu?

Hlavný cieľ je iba čisté spríjemnenie dňa spoluobčanom. Možno to v ľuďoch  vyvolá nové pohľady na životné situácie, dodá trochu optimizmu, alebo už len tak jednoducho poteší vo všedný deň. Taktiež skrášlenie Bardejovského ochranného múra, pretože by sa ten múr mohol niekomu javiť príliš chladný, keďže je obkladaný kameňom. 

Takéto záhrady existujú aj v iných mestách, no v Bardejove je to novinka. Ide o určitú raritu?

Práve preto, že takéto verejné záhrady sú prítomné v niektorých mestách aj mimo Slovenska, myslíme, že v Bardejove ide o veľkú raritu. Väčšina ľudí možno nie je zvyknutá na "služby", "možnosti", ktoré by boli zadarmo. Pocítili sme to hlavne vtedy, keď sme tu záhradu inštalovali na to miesto. Veľa ľudí nás hneď podozrievalo, že ideme predávať kvety a radšej sa ani nechceli na to pozrieť. 

Natrhať si môžete rastlinky ako rozmarín, bazalka, tymian, petržlen, mäta alebo echynacea.

(20:45, red) 

 

 

Športcentrum Bardejov - tenis, nohejbal, bedminton

http://ahoj.tv/firmy/detail/sportcentrum_bardejov_tenis_nohejbal_bedminton.html

bj16_30_ tkwlp_Typ12_DETSKE_IHRISKO.jpg

 

1095
Eva
30.06.2024 06:37
Zahrada
To je dobre :-) . Keď majú ľudí vlastnú záhradu, tak majú aspoň takto kam ísť :-) . Ja si to bez záhrady nedokážem predstaviť. Síce ju máme ešte rozkopanú, ale viem, že raz budeme mať krásnu záhradu a deti sa budú mať kde hrať. Aj teraz je to dobré. Na sadnutie nám stačí skladacia stolička z https://www.tentino.sk/stolicka/ . Hlavne, že máme súkromie. To je pre mňa najdôležitejšie.
Pridať komentár