Policajti v Bardejove sa stretávajú s mnohými problémami

163x
26. September 2016

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 1/2016

Policajti sa stretávajú s mnohými problémami

Detašované pracovisko na pracovisku.JPG

Detašované pracovisko na Vinbargu

 

Mestská polícia sa počas dňa stretne s rôznymi situáciami, ktoré treba operatívne riešiť.  Po príchode do práce sa vykoná rozdelenie, ktoré robí zástupca náčelníka. Ráno odchádzajú policajti ku školám, kontrolujú priechody pre chodcov a dbajú na plynulú premávku, hlavne chodcov. 

„Následne sa riadime podľa rozpisu, ideme do určených úsekov, no záleží, či je to pracovný deň alebo víkend,“ prezradil mestský policajt Rastislav Mihok. „Potom sa tie úseky môžu meniť, napr. ak sú nejaké opakované sťažnosti.

Telefonické podnety majú prednosť pred ostatnými vecami, môže hliadka opustiť úsek a ide preveriť oznámenie a vykoná všetky potrebné úkony, ktoré môže.  Potom sa buď vracia naspäť alebo ide ďalej riešiť tento podnet, záleží, o čo ide,“ hovorí ďalší mestský policajt Rastislav Sopko.  Niekedy sa môže stať, že sú dva podnety naraz. Vtedy musí policajt zvážiť, ktorý je prednostný. „Dosť veľa ľudí povie, že sme volali a prišli ste o desať minút. Niekedy sa naozaj stane, že zavolajú dvaja po sebe a musí ísť hliadka k závažnejšiemu problému,“ pokračuje R. Sopko.

 

Riešia telefonické podnety

„Podnety väčšinou rieši motohliadka. Je mobilnejšia, operatívnejšia.  Pešia hliadka keď  hliadkuje napr.  na Komenského ulici a je problém na opačnej strane mesta, tak sa pešo bude presúvať len ťažko,“ hovorí zástupca náčelníka Pavol Čekan.

Medzi najčastejšie telefonické podnety od občanov patrí počas dňa blokovanie výjazdov, dopravné priestupky, v nočných hodinách je to rušenie nočného pokoja či rôzne potýčky alebo bitky.

„Piatky, soboty máme okolo desať – pätnásť nahlásení, väčšinou večer a v noci, cez deň počas týždňa je to v priemere tak päť až desať nahlásení. Pokojnejšie sú pondelky, tam sú možno tri výjazdy,“ pokračuje  policajt Sopko, ktorého dopĺňa kolega Mihok: „Ak sú chladné noci, chodíme k bezdomovcom, ktorí napríklad prespávajú v obytných vchodoch.  V jari je veľa podnetov na vypaľovanie trávy alebo spaľovanie odpadu.

„Tá krivka sa najviac  dvíha na konci zimy a na začiatku jari, keď začína jarné upratovanie. Riešime aj nelegálne skládky. Cez leto to je zase mládež, tam riešime napr. alkohol, je tam rušenie nočného pokoja.  Častokrát sa na lavičke pod oknami ľudia rozprávajú a ďalší k nám už volajú, vyrušuje ich to,“ informuje zástupca.

 

Nedovolené parkovanie

Uveďme príklad. Je bežný pracovný deň, pol desiatej doobeda a občan Kláštornej ulice zavolá mestskú políciu s tým, že nemôže s autom vyjsť zo svojej garáže. Aký je postup polície? „V prvom rade sa zistí vozidlo, či ho nemáme už zaznamenané, či nie je vodič niekde v blízkosti.  Hliadka zotrvá na mieste, pokiaľ o vodičovi nevieme nič, štandardne sa vozidlo zablokuje blokovacím zariadením.  Hliadka ide následne ďalej po svojich úlohách, ak príde podozrivý z priestupku, zavolá na linku 159, operačný pracovník vyšle hliadku, tá príde na miesto, šofér povie dôvody, prečo tam zastavil a podľa závažnosti priestupku a okolností, za akých sa to stalo, sa rozhodne, či sa pristúpi ku sankcii,“ hovorí Sopko a dopĺňa ho zástupca Čekan. „V prvom rade sa hliadka snaží toho vodiča niekde nájsť. Ak je to napr. pred obchodom, tak ide policajt do obchodu a opýta sa, komu patrí to vozidlo. Papuča sa dáva až v nutnom prípade. Ak už bol priestupok nahlásený, tak sa musí vyriešiť.“

 

Čitajte tiež

http://ahoj.tv/clanok/sedemnast_kamier_monituruje_mesto_bardejov.html 

http://ahoj.tv/clanok/mestska_policia_sidli_uz_aj_na_vinbargu.html 

 

Policajti ďalej tvrdia, že záleží, o aký priestupok ide. Môže sa stať, že si niekto napr. porezal ruku a na rýchlo potreboval pomoc a nemohol hľadať voľné miesto. „Je to individuálne, nemožno nás zaškatuľkovať, že ak dvaja spáchajú rovnaký priestupok a tomu ste dali dohovor a mne pokutu. Musí sa brať viac aspektov do úvahy, pričom sa vychádza z paragrafu 12, zákona 372/90 zb. o priestupkoch a to pri určení druhu sankcie a jej výmery sa prihliada na závažnosť priestupku, najmä na spôsob jeho spáchania a na následky, na okolnosti, za ktorých bol spáchaný, na mieru zavinenia, na pohnútky a na osobu páchateľa, ako aj na to, či a akým spôsobom bol za ten istý priestupok postihnutý už sankcionovaný skôr,“ hovoria mestskí policajti.  

Odťahová služba v Bardejove neexistuje,  a aj keď by sa niekedy zišla, podľa zástupcu náčelníka nie je v meste až taká potrebná.  Problémy s parkovaním sú hlavne v mestskej centrálnej zóne a ešte stále aj na Vinbargu, aj keď to už je lepšie ako v minulosti. „Niekedy to možno vyzerá, že riešime len dopravnú situáciu, ale keď nepošleme hliadku, ľudia sami volajú, že prečo tu nie je polícia,“ dodal Čekan.

(18:30, red)

 

BERsiCOMP.sk

 http://ahoj.tv/firmy/detail/ber_si_comp.html

Bersicomp.jpg

Diskusia
Pridať komentár