Nové multifunkčné ihrisko v areáli školy

68x
10. Október 2016

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 2/2016

Nové multifunkčné ihrisko v areáli školy

Nové multifunkčné ihrisko je už k dispozícii.JPG

 Ihrisko v areáli školy

 

V minulom vydaní našich novín sme priniesli článok o školských obvodoch.  V Bardejove je ich šesť, no rodič sa môže rozhodnúť, kam zapíše svoje dieťa.  Susedmi sú ZŠ na Komenského ulici a na Wolkerovej ulici. Pomyselnú hranicu tvorí hlavná cesta, ktorá školy predeľuje, no obvody sú nastavené tak, že žiaci občas musia prejsť k svojej škole cez cestu. 

„Najviac bojujeme medzi sebou o tých istých žiakov. Máme pomoc aj mestskej polície, prechody pre chodcov strážia, veľa žiakov z obvodu 3. ZŠ navštevuje našu školu.  Rodič má právo výberu. Kapacitu v prvom ročníku sme mali naplnenú na sto percent, čo nás teší.  V prvom ročníku otvárame triedu pre žiakov s intelektovým nadaním, kde bude dvanásť detí.  Ďalej športovú triedu,  triedu s rozšírením vyučovaním výtvarnej výchovy a bežnú triedu, všetky budú naplnené na sto percent,“ informuje riaditeľ ZŠ na Komenského ulici Ján Mika.

Väčší problém nastáva na druhom stupni. „Okrem našich žiakov prichádzajú v piatom ročníku aj žiaci zo spádových obcí, teraz sme mali 41 detí z okresu. V ôsmom ročníku odchádzajú na bilingválne štúdium žiaci, ktorí dosahujú najlepšie výsledky a aj v deviatom ročníku by nám na monitore pomohli.  Potom sú výsledky skreslené a nedosahujeme výsledky, ktoré sme mali v predchádzajúcich rokoch.  Teraz ide pätnásť detí, takže budeme musieť spájať triedy.“

 

Žiaci sa ľahko dostanú na stredné školy

ZŠ na Komenského ulici má najviac žiakov spomedzi všetkých škôl v meste.JPGProblémom pre ZŠ je aj to, že žiaci sa pomerne ľahko dostanú na stredné školy a niektorí už na začiatku deviateho ročníka vedia, kam budú prijatí. „Potom dosiahnuť vynikajúce vzdelávacie výsledky je trochu problém.  Snažíme sa ich niečo naučiť až do konca deviateho ročníka, no nechcú sa učiť. Stredné školy sa bijú medzi sebou o žiakov, škôl je veľa, žiakov málo. Snažia sa navštevovať ZŠ a deti lanáriť k sebe.  Ponúkajú všelijaké aktivity.

Veľa krát nám narúšajú vyučovací proces.  Na porade riaditeľov som navrhoval, aby sa vyčlenil jeden týždeň, kedy budú stredné školy navštevovať ZŠ, prípadne žiaci stredné školy. Aby to nebolo rozdelené do celého školského roka,“ uviedol Mika.

Viacero škôl v meste Bardejov potrebuje prejsť obnovou, nielen čo sa týka pomôcok, ale aj napr. fasády budovy. „Naša škola na budúci rok oslavuje 40. výročie, nie je zateplená, nemá vymenené okná.  Nemáme vhodnú bežeckú dráhu.  Pokúšal som sa zohnať financie na obnovu kúrenia, rekonštrukciu elektrorozvodov.  Z vlastných prostriedkov sa mi podarilo vymeniť elektrické obvody na jednom poschodí, naháňame financie na obnovu prvého stupňa, chceli by sme cez leto vymeniť aspoň jedno átrium.“

 

Pribudlo multifunkčné ihrisko

Práve v tomto roku sa podarilo na škole otvoriť nové multifunkčné ihrisko, ktoré už slúži svojmu účelu. „Zo začiatku sme mali problém s výrubom stromov, rok sa to naťahovalo. Ihrisko nám postavila Nadácia Slovenskej sporiteľne. Využíva sa v rámci telesnej výchovy a po vyučovaní slúži pre školský klub detí. Okolo ihriska dopĺňame cvičiace stroje a preliezky,“ pokračoval Mika.

Práve žiaci 1. ZŠ dosahujú skvelé výsledky v atletike (článok aj na strane 10). „Pravidelne v rámci súťaží Slovenského atletického zväzu alebo SAŠky postupujú na najvyššie celoslovenské súťaže. Chlapci i dievčatá postúpili na Majstrovstvá Slovenska do Trnavy. Okrem atletiky sa však venujeme rozvoju všetkých pohybových činností, čo je základ pre všetky športy.“

Viacerí riaditelia nechcú posielať svojich žiakov na súťaže, ktoré organizuje iná školy. Potvrdzuje to aj J. Mika. „My sme robili okresnú súťaž v atletike v ŠH pre tretí a štvrtý ročník, z mestských škôl sa nezúčastnila ani jedna škola. Prišlo sedem škôl z okresu. Ostatné školy ignorujú naše súťaže.“

 

Átriové ihrisko

Škole sa podarilo vybudovať nové átriové ihrisko, kde sa nachádza hracia veža, preliezky, hojdačky, cvičiace stroje, pokryté bude umelým trávnikom.  Hodnota ihriska je približne pätnásť tisíc eur.

(19:25, red)

 

 

SÚŤAŽ

Splň podmienky a zapoj sa aj ty s MUCKOM do súťaže o tento darčekový poukaz v hodnote 10€

Podmienky:

1. LIKE na stránku MUCKO (na facebooku)
2. ZDIEĽAJ SÚŤAŽNÝ PRÍSPEVOK (verejne)
3. KOMENT pod súťažnú foto
" SÚŤAŽIM s MUCKOM"

Súťaž trvá do 31.10.2016

14563520_687720058057407_6017594950320780079_n.jpg

 Platená reklama

Diskusia
Pridať komentár