Ako vybrať vianočný darček pre dieťa?

205x
21. December 2016

Ako vybrať vianočný darček pre dieťa? 

strana 10 k dolnému článku.jpg

Malým deťom je jedno, ci sa hrajú s ružovou alebo modrou hračkou

 

Do jedného roka sa deti vyvíjajú svojím vlastným rytmom. Pomocou zmyslov poznávajú svet okolo seba. Pozorujú a dotýkajú sa vecí, ktoré ich obklopujú. Pre deti sú vhodné hračky a hry, ktoré sú príjemné na dotyk a ktoré vydávajú zvuky, knihy so stranami s nalepenými obrázkami z materiálov rôzneho typu, plyšové puzzle, alebo zvieratká vydávajúce melódie.

Od jedného roka deti začínajú chodiť a otvára sa pred nimi celý svet možností. Podľa detských psychológov sú lepšie hračky, ktoré rozvíjajú fantáziu, než ktoré napodobňujú svet dospelých. Tento trend už môžeme pozorovať aj v ponuke výrobcov.

Ročné dieťa začína chodiť, takže dobrým darom môžu byť chodítka všetkých druhov a takisto hračky, ktoré možno tlačiť. Dobrým nápadom sú aj kocky, stavebnice a hudobné hry. Vždy ale skontrolujte etikety s informáciou, pre akú vekovú skupinu je hračka určená a týmito informáciami sa aj riaďte.

Ak vaše dieťa už chodí do škôlky, istotne pozorujete veľký postup v jeho vývoji. Dokáže sa viac sústrediť a používať fantáziu. Darujte mu kocky, kreatívne hračky, bábiky alebo oblečenie.

Šesťročné deti sa učia čítať a písať. Ideálnymi darčekmi sú kreatívne hračky, edukačné a interaktívne, farebné knihy, kocky typu Lego alebo Playmobil, bábiky, plyšáky, pretekárske dráhy a garáže s autami.



Pre chlapca a dievčatko

Musia sa malé dievčatká hrať výlučne s bábikami a chlapci s autíčkami? Rozdelenie hračiek podľa pohlavia robia dospelí, nie deti. Tie sa jednoducho hrajú s tým, čo im robí radosť. Deliť hračky na hračky pre chlapcov a pre dievčatá je marketing výrobcov, podobne ako vnucovanie ružovej a modrej farby. Je potrebné si uvedomiť, že je hlavne v moci výrobcov hračiek vsugerovať nám, čo svojmu zlatíčku kúpiť (lebo je to in) a čo je naopak už dávno out.

V praxi to ale vyzerá tak, že keď je dieťa veľmi malé, je mu v princípe jedno, či hračka, ktorú dostal, bola pôvodne určená pre iné pohlavie, teda či chlapec dostane bábiku a dievča kostým Batmana. Neskôr nám už deti samotné dokážu dať veľmi rýchlo najavo záujem či nezáujem o jednotlivé hry a hračky. Stačí ich len počúvať.

 

Koľko darčekov?

Neexistuje žiadny konkrétny limit. Deti sa jednoducho budú hrať s tými hračkami, ktoré sa im zapáčili a ostatné odsunú do kúta. Tak to vždy bolo a aj vždy bude a nám dospelákom neostáva nič iné, iba sa zmieriť s tým, že pred tým nádherným atlasom zvierat dostal prednosť album Hannah Montana. 

(18:55, red)

 

Spojena skola - web.jpg

Kara
31.03.2019 16:40
Náš mladý je tínedžer čiže top vek na obdarovanie, ale manžel našiel motokolobezky.eu a tam nejakú tmavú poriešil a mladý bol nadšený vraj to má teraz celé mesto takže u nás je to konečne radosť a kolobežka oslnila ;)
lulu
27.03.2019 22:31
Moj syn ma 18 a jedine co chcel bolo zazit nieco super uzasne takze nic jednoduche, ale manzel nasiel adrop.sk a odtial mu vymyslel simulator volneho padu a mlady bol nadseny doslova - najlepsi darcek
Pridať komentár