Exkluzívny rozhovor s Justynou Kepa, aj o živote v Bardejove

13x
16. Január 2017

Netradičná výučba anglického jazyka na Súkromnom gymnáziu v Bardejove

 justyna.JPG„Volám sa Justyna Kepa. Narodila som sa v Poľsku, no už pätnásť rokov žijem v Spojených štátoch amerických. Celý svoj život som zbalila do niekoľkých kufrov a momentálne učím na Súkromnom gymnáziu v Bardejove. Išla som za dobrodružstvom, je to pre mňa vzrušujúce,“ hovorí lektorka anglického jazyka, ktorej sa historické mesto na severovýchode stalo domovom na celý školský rok.

Justyna sa do USA dostala ako osemročná, rodičia sa rozhodli vycestovať hlavne z ekonomických dôvodov. Jej dedko sa narodil v Amerike, polovica rodiny, z mamkinej strany, žije v USA a druhá polovica, z otcovej strany, žije v Poľsku.

Do Bardejova sa dostala vďaka Fulbrightovej nadácii, ktorá sprostredkováva nielen študentom, ale aj učiteľom možnosť v inej krajine študovať či pracovať.

„Využila som možnosť prísť na Slovensko, pretože tu mám veľmi dobrú kamarátku ešte z detstva a Slovensko sa mi vždy veľmi páčilo. No nečakala som, že sa do tejto krajiny tak rýchlo zamilujem. Nakoľko na zahraničnom pobyte nie som prvýkrát, vedela som, čo ma asi čaká. Pôsobila som už v Dánsku, Nemecku, Španielsku, Portugalsku, Taliansku či Holandsku. Samozrejme, niekoľkokrát aj v Poľsku,“ pokračuje Justyna.

 

„Prioritným cieľom je rozprávať po anglicky tak často, ako sa len dá. Chcem naučiť študentov zlepšiť sa v komunikačných schopnostiach a nadviazať priateľstvá“

 

Najväčším problémom je podľa Justyny komunikácia a hovorené slovo. Študenti aj keď vedia, čo majú povedať, nejde im to tak, ako by si to predstavovali. „Chcem s nimi po anglicky hlavne rozprávať, aby im to pomohlo zdokonaliť sa v jazyku a dať im čo najviac možností, aby rozprávali práve v tomto jazyku. Žiaci sa často boja, myslia si, že ak rozprávajú, tak robia chyby.  Snažím sa ich povzbudiť k tomu, že robenie chýb je v poriadku a len tak sa naučia správne rozprávať. Práve na základe chýb ich opravím a nechám im voľný priestor, aby rozprávali,“ vysvetľuje lektorka.

Justyna mala možnosť spoznať mnoho krajín hlavne v Európe. Ako je to s výučbou angličtiny v iných kútoch sveta? „Prekvapená som bola zo zistenia, že v Dánsku študenti rozprávajú veľmi dobrou angličtinou. Myslím si však, že je to kvôli ich vzdelávaciemu systému, ktorý majú ináč nastavený ako napríklad na Slovensku. Ostatné krajiny sú na tom podobne ako Slovensko. V mnohých krajinách je všeobecný problém, že ľudia vedia po anglicky, ale práve pri rozprávaní týmto jazykom robia množstvo chýb.“

 

Američania sa neradi učia cudzie jazyky

„Na školách sa učia hlavne španielčinu, taliančinu a čínštinu. Na stredných školách si môžu zvoliť nemčinu, ruštinu alebo francúzštinu. Žiaci v USA však majú rovnaký problém ako tunajší žiaci – nemajú možnosť rozprávať sa so spíkrom. Takisto sa učia hlavne slovnú zásobu, gramatiku, no chýba prax.“

Na Slovensku je predsa len o čosi vyššia úroveň, čo sa týka učenia sa cudzieho jazyka. Deti sa angličtinu učia nielen na základných školách, ale už aj v škôlkach. V Amerike na stredných školách je povinný iba jeden cudzí jazyk, podobne ako v našej krajine.

„V USA nie je až taká potreba učiť sa cudzí jazyk. No vo všeobecnosti je to podobné, takisto aj vyučovanie. Používajú sa knihy, robia sa rôzne simulačné úlohy na hodinách, hrajú sa didaktické hry. Žiaci v USA idú viac do terénu, skúšajú jazyk v praxi. Majú také zážitkové učenie. Majú možnosť výberu, sami si určia, čomu sa chcú venovať. Napríklad v oblasti, kde som študovala, v New Jersey, si študenti môžu zvoliť predmety, ktoré chcú, no všetci majú štyri roky matematiku a volia si predmety ako umenie, kultúra či podnikanie,“ informuje Justyna, ktorá do Bardejova prišla na začiatku tohto školského roka.

 

Súkromné gymnázium v Bardejove privítala

„Precestovala som naprieč Slovenskom vlakom, mala som možnosť celú scenériu vidieť z okna. Pochodené mám aj Vysoké Tatry, bola som v Poprade. Keďže z Bardejova moje rodisko je pomerne blízko, bola som aj doma, sesternica sa vydávala. Stretli sme sa tam celá rodina. Musím uznať, že som sa potešila, keď mi vybrali práve Bardejov, asi to bola zhoda okolností,“ zasmiala sa sympatická lektorka.

„Páči sa mi toto mesto, takisto aj táto škola a jej študenti. Som unesená všetkým, takisto je na škole skvelý kolektív učiteľov.  Učím všetky ročníky, približne pätnásť hodín do týždňa.“

 

Doma mám mapu, kde si značím všetky miesta, kde som bola.

 

J. Kepa absolvovala prvé hodiny v doprovode slovenskej učiteľky. „Neskôr pozorovali, ako učím sama. Keď zistili, že dokážem deti namotivovať, tak mi nechali voľnú pôsobnosť, lebo aj deti sa cítia komfortnejšie, keď som v triede sama. Robíme rôzne hry, opisujeme obrázky, tvoríme príbehy, ideme hravou a zábavnou formou. Snažím sa im angličtinu priblížiť z praktického hľadiska, predstierame, že sme v reštaurácii, učíme sa frázy ako telefonovať, ako sa správať. V triede je veľa rozprávania a pohybu,“ smeje sa Justyna. Výhodou je aj to, že deti sú s týmto jazykom späté už od malička. Počúvajú hudbu, pozerajú filmy. Justyna sa do USA neplánuje vrátiť, jej snom je výmenný pobyt v Južnej Afrike alebo v Ázii.

(19:20, red)

 

UniCredit Bank, Czech republic and Slovakia

Našu pobočku nájdete na ulici Dlhý rad 17, Bardejov.

Sme Vám k dispozícii každý pracovný deň od 8.30 hod. do 16.30 hod.

Tešíme sa na Vás.

unicre.jpg

Diskusia
Pridať komentár