Vznikla nová platforma myBardejov, postaví kandidátov do komunálnych volieb

123x
16. Február 2017

Chcú kandidovať do mestského zastupiteľstva


Reportáž

 

Dnes podvečer (štvrtok, 16. februára 2017) sa v kaviarni Tommy´s uskutočnila tlačová konferencia novej bardejovskej platformy s názvom myBardejov. „Ide o nezávislú a otvorenú iniciatívu, alebo skupinu aktívnych ľudí, ktorá neoficiálne existuje už dva roky. Cieľom platformy myBardejov je vytvorenie programu pre naše mesto za účasti širokej verejnosti a postavenie kandidátov na mestských poslancov do komunálnych volieb v roku 2018,“ prezradil mestský poslanec Milan Pilip, iniciátor združenia.

Cieľom platformy myBardejov je vytvorenie programu pre mesto Bardejov za účasti širokej verejnosti a postavenie kandidátov na mestských poslancov do komunálnych volieb v roku 2018.

„Platforma začala fungovať po voľbách 2014, keď sme sa začali pravidelne stretávať, rozoberať problémy Bardejova, diskutovať o víziách pre mesto, prechádzať materiály zasadnutí mestského zastupiteľstva a aktívne na nich vystupovať,“ uviedol Pilip.

Dnes má platforma niekoľko desiatok aktívnych ľudí, medzi ktorými sú odborníci na ekonomiku, životné prostredie, kultúru, územné plánovanie, odpadové hospodárstvo, ale aj známi bardejovskí aktivisti.

Platforma dostala názov „myBardejov“ iba nedávno a zámerne je v ňom určitá dvojznačnosť. Ak sa číta v slovenčine, je to „my“, v angličtine „maj“, teda môj Bardejov. Vysvetľuje Pilip: „To trochu napovedá nášmu ďalšiemu zámeru - aktívne oslovovať aj ľudí, ktorí, bohužiaľ a zo známych dôvodov, žijú mimo nášho mesta.“


Vízia a otvorenosť

„Naše vízie sme sformulovali do tridsiatich bodov. Sú zhrnuté do piatich okruhov – práca, bývanie, relax, to celé prepojené dopravou, čo je štvrtý okruh, a riadené dobrou samosprávou, to je okruh piaty. Tieto vízie sú solídnym základom nášho budúceho volebného programu. Chceme, aby to neboli iba vízie našej platformy, ale aby to bol verejný projekt, na ktorom sa bude podieľať čo najviac ľudí, ktorí v Bardejove žijú. Aj preto budeme v najbližších mesiacoch organizovať aktivity a rôzne kultúrne a spoločenské podujatia. V pláne máme aj vydanie niekoľkých čísel vlastnej tlačoviny, kde chceme postupne otvorene predstavovať naše vízie s tým, a to je podstatné, aby sa k nim mohli ľudia aj vyjadriť,“ pokračoval Milan Pilip.mybardejov.JPG

Platforma myBardejov nie je uzatvorenou skupinou. „Privítame a vyzývame k spolupráci ďalších ľudí, ktorí nám budú chcieť s našimi aktivitami pomôcť. Alebo, ktorí len jednoducho chcú, aby bol Bardejov lepším mestom a miestom pre život.“


Budú  kandidovať

Aby sa vízie, myšlienky a nápady dostali do praxe, združenie je pripravené postaviť kandidátku na poslancov mestského zastupiteľstva, ktorí budú v roku 2018 kandidovať do bardejovského mestského zastupiteľstva ako nezávislí kandidáti bez politickej príslušnosti. To znamená, že si budú musieť vyzbierať zákonom stanovený počet podpisov a budú sa hlásiť k spoločnému programu platformy myBardejov.

„Na záver si dovolím zhrnúť dve posolstvá, kvôli ktorým sme dnešnú tlačovú konferenciu zvolali: Chceme oznámiť vznik platformy myBardejov a zároveň fakt, že týmto dňom začíname pôsobiť oficiálne a verejne. Chceme poprosiť Bardejovčanov, aby sa zapájali do aktivít, ku ktorým ich budeme vyzývať, aby vyjadrovali svoje názory k jednotlivým témam, ktoré budeme predkladať, ale aj aby si prišli oddýchnuť na kultúrno-spoločenské podujatia, ktoré budeme organizovať. Už len dodám, že moje doterajšie pôsobenie v mestskej samospráve v Bardejove ma presvedčilo, že ľudia, ak sú k tomu vyzvaní, v značnej miere prejavujú aktivitu, čo mi vždy dodávalo odhodlanie pre túto prácu. Verím, že to tak bude aj v prípade aktivít platformy myBardejov, lebo zmysel našej práce je hlavne mesto, v ktorom žijeme my, naše rodiny, naši priatelia a vôbec všetci Bardejovčania. Chceme, aby Bardejov nebol iba provinčným mestečkom, ale aby to skutočne bolo slobodné kráľovské mesto, tak, ako hovorí aj jeho história,“ dodal Milan Pilip.

(18:20, red)

 

Bianco cafe.jpg

Diskusia
Pridať komentár