Komunitné noviny o Bardejovčanoch a ich meste s viacerými zmenami

18x
19. Február 2017

Vyšlo prvé tohtoročné číslo obľúbených novín

final 1 - 17-1.jpg 

 

S príchodom roka 2017 nastalo vo vydávaní našich i vašich novín niekoľko zmien. Okrem prechodu na mesačnú periódu noviny dostali nový vzhľad a takisto aj nové logo. To bolo oficiálne predstavené počas slávnostného stretnutia pri príležitosti oslavy prvého roka vydávania týchto novín. Akcia sa uskutočnila v Poľsko-slovenskom dome, do ktorého zavítali pozvaní hostia.

O program sa postarala Súkromná základná umelecká škola na Dlhom rade 30, za čo jej aj touto cestou ďakujeme. Takisto poďakovanie patrí pracovníkom Poľsko-slovenského domu i všetkým zúčastneným hosťom.

 

Láska ide cez žalúdok. Prečo nie aj láska k mestu?

Prvé tohtoročné číslo mesačníka je zamerané na naše žalúdky. V marci minulého roka som sa stretol v rámci akcie Večera pre Bardejov s mnohými svojími priateľmi a ich priateľmi. Lásku k mestu sme spojili s láskou k jedlu a pri  večeri sme sa rozprávali o živote v Bardejove. O tom, prečo ho máme radi,  ale aj o tom, ako ho môžeme spraviť ešte lepším miestom pre život. Zaznelo viacero známych a opakujúcich sa názorov, ale aj mnoho nových zaujímavých myšlienok. Možno práve teraz je tá správna chvíľa podeliť sa aspoň o zopár z nich.

Spoločné stolovania venované úvahám o našom meste priniesli veľa inšpiratívnych myšlienok a podnetov. Veľa nápadov počas spomínaných stretnutí pri jedle rezonovalo v súvislosti s potrebou vybudovať v meste chýbajúci kultúrny stánok. Ďalšie predstavy boli o meste pre chodcov a cyklistov, meste fontán a meste zelene, kde každý strom je dôležitý. Pri zmienke o zeleni a oddychu, viacerých trápila výška múru pri rieke Topľa a mnohí by ho radi znížili. Niektorým chýba centrum voľného času alebo zabudnutá tradícia mestskej olympiády. Medzi odvážnejšie sny o meste patrila myšlienka mestskej dopravy zadarmo.  

 

DSCF4036 u AHOJ.jpg

O krásny program sa postarali učitelia a žiaci zo Súkromnej základnej umeleckej školy na Dlhom rade v Bardejove

 

S plánovaním mesta súvisela myšlienka uzavretia Dlhého radu pre automobilovú dopravu, spočiatku napríklad len počas víkendov, neskôr možno aj na trvalo. Plánovanie mesta bez architektov?  A prečo nie aj so zapojením verejnosti?

Nikoho azda neprekvapí, že mnoho podnetov sa zaoberalo zamestnanosťou a príležitosťami v Bardejove. Veď kto by si neprial, aby jeho synovia a dcéry mohli ostať v meste a nemuseli cestovať za prácou do zahraničia alebo iných častí Slovenska. Čo tak zrealizovať v Bardejove napríklad podnikateľské inkubátory pre začínajúce firmy alebo pritiahnuť do Bardejova informačné a technologické firmy, nie tie, čo nám spaľujú lesy v okolí.  Je pravda, že veľa šikovných ľudí odišlo do sveta. Prečo nevyužiť ich potenciál, popri tých, ktorí sa už do Bardejova vrátili a formou konzultačných zborov ich zapojiť do rozvoja mesta? Mozgy potrebujeme.

 

Zostrih vystúpenia SZUŠ 

 

Veľká časť diskusie sa venovala pomoci jeden druhému, vzájomnej komunikácii, budovaniu komunitného ducha a spoločnému tvoreniu hodnôt. Zaujímavých myšlienok počas Večerí pre Bardejov padlo podstatne viac. V článku spomínam len malé percento. Posledná myšlienka na záver je od ľudí, ktorí by radi videli väčší počet kvalitných reštaurácii v meste a chceli by podporiť ich nárast. Preto sa toto číslo, ktoré je venované jedlu, snaží aspoň sčasti zmapovať situáciu v oblasti reštauračného podnikania.

Noviny môžete sledovať aj na sociálnej sieti facebook - dajte like stránke Ahoj Bardejovízie a majte všetky informácie vždy poruke. 

(18:30, j, M. Olejár, foto: F. Hažlinský)

 

tvoj den.jpg

Diskusia
Pridať komentár