Mestská krytá plaváreň sa mení na nepoznanie

79x
28. Február 2017

V septembri by sme už mohli plávať

plavaren ahojbj.jpg

Plaváreň prechádza zmenou

 

Mali to byť len také malé opravy, no ako sa ukázalo, skutočnosť dostala do úzkych kompetentných. Priestory po tridsať rokov prevádzky boli v havarijnom stave. Bolo len otázkou času, kedy skolabuje niektoré zo zariadení. Pôvodná predstava o cene na bežné opravy bola okolo päťdesiat tisíc, teraz sa vyšplhala na viac ako milión a pol eur.

Prvá etapa mala byť dokončená v priebehu dvoch, troch mesiacov. Strecha, suterén, sprchy, šatne, všade sa sypalo murivo. Aj ohrievanie vody, či vzduchotechnika boli už dávno za životnosťou v tomto mokrom a vlhkom prostredí. Nezostávalo nič iné, len prerobiť staré na nové a moderné.

Riaditeľka mestského podniku BARDTERM, s.r.o. Mária Vaňková nám poskytla podrobné informácie, ktoré by mali potešiť nielen vyznávačov plávania, ale aj všetkých obyvateľov regiónu:

„Niektoré zariadenia sme chceli len vyčistiť, alebo opraviť, no keď sme to na začiatku videli, tak sme si povedali, že inej cesty niet. Všetky rozvody elektriny, vody, technickú i chemickú úpravu vody sme museli presunúť a vymeniť za nové. Urobilo sa už dosť, dlažby, obklady sociálne zariadenia, no ešte to nie je ani tretina z plánovaného projektu. Celý suterén je urobený tak, že na jednej strane je technológia, na druhej budú šatne pre personál a cvičiteľov pri plaveckom výcviku detí. Pri vchode do týchto priestorov bude soľná jaskyňa, masér, pedikérka a práčovňa pre plachty zo sauny. Na konci týchto priestorov budú štyri sauny s vírivým kúpeľom a vonku malá nádrž s ľadovou vodou. Samozrejmosťou je aj bezbariérový prístup pre ZŤP, so samostatnými šatňami. Do bazéna ich vyvezie plošinka.“

 

Vieme, ako bude nová plaváreň vyzerať! Fotogaléria TU

Pre tých, ktorí dlhé roky si neodpustili svoje kilometrové dávky v 25 metrovom bazéne, ale aj nepravidelných návštevníkov, budú priestory na nepoznanie: „Sú už aj dokončené, celé sociálne prostredie je nové. Vstup bude na inom mieste. Pokladnica bude s turniketom a dvierka na skrinkách si budeme otvárať cez prenosné hodinky na ruke. Pod novou strechou nad samotným bazénom sme odkryli strop, strešnú konštrukciu len natrieme. Samotný bazén pokryje fólia a okolo neho bude podlahové vykurovanie. Všetky práce boli veľmi náročné, bolo potrebné sa prekopať až do hĺbky metra v betóne, aby sme urobili nové rozvody. Na upravenej terase budú ležadlá, ktoré nebola využitá,  prispejú k pohode najmä v letných mesiacoch.“- vyslovila presvedčenie riaditeľka  pri náročných prácach, po ktorých zostala aj kopa šrotu a znehodnotený odpad.

Všetko od strechy až po suterén bolo prehnité. Problémy sú s dodávateľmi, čo predlžuje rekonštrukciu. Vaňková zvýrazňuje, že teraz vstupujú do druhej etapy, aby v septembri ľudia už mohli plávať: „Máme projekty cez našu agentúru, robí výberové konanie.  Bude to cez Vestník, aby nás nikto nepodozrieval. Podľa zákona o prístupe k informáciám, každý všetko chce vedieť a všetko napadá. Aj keď niektoré veci ešte nie sú dokončené, najmä kvôli turniketom, doteraz to stálo okolo pol milióna eur. Väčšinou sú to zdroje mesta. Ide z toho nájmu čo my platíme a mesto nám dáva naspäť, ako aj zo zisku. Brali sme úver, bez ktorého by to nešlo, bolo to tristo tisíc. To isté to bude aj v tomto roku, úver a peniaze z mesta. Tohto roku asi neurobíme sauny, lebo nebudú financie. Celkové náklady po dokončení tretej etapy by mohli byť minimálne až jeden a pol milióna eur. Naším cieľom je dať do prevádzky pre verejnosť bazén a šatne. Chceli by sme to stihnúť do septembra, lebo školy vtedy začínajú s plaveckým výcvikom. Netrpezliví sú aj priaznivci plávania.“

 

Pred pol storočím

Prví nájomníci panelových bytov na Sázavského ulici, reštaurácie Čergov a blízkeho sídliska na rozhraní rokov 1970 /1980, si určite pamätajú na kotolňu na uhlie, ktorá im dávala tepelnú energiu. Základná škola na Wolkerovej ulici bola síce bez telocvične, ale v jej priestoroch štyri kotly boli v plnej prevádzke. Po plynofikácii pod strechou, kde bolo uskladnené uhlie, bol po rekonštrukcii a využití strešnej konštrukcie, postavený školský bazén. Telocvičňa slúži dodnes.

(18:30, šč)

 

mucko 2-2017.jpg

Diskusia
Pridať komentár