Na slovíčko s viceprimátorom V. Savčinským

28x
06. Marec 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 5/2016

Savčinský: Výsledkom by mala byť vzájomná komunikácia predstaviteľov mesta s verejnosťou

savcinsky.jpgNa konferencii počas troch dní vystúpili odborníci na územné spravovanie miest, zazneli vízie občanov mesta Bardejov, preberané bolo odpadové hospodárstvo a zaujímavá bola aj rozprava na tému Mesto a voda. 

Konferenciu zorganizovalo Občianske združenie Bardejovízie a aj tento raz sa konala pod záštitou viceprimátora Vladimíra Savčinského.

„Za jeden z prvoradých cieľov, ktoré som si v mojom pôsobení v samospráve dal, bolo prepájanie aktivít tretieho sektora a samosprávy. Sám mám skúsenosti s pôsobením v treťom sektore, keďže som spoluzakladal Komunitnú nadáciu, ktorá v Bardejove pôsobí hádam najdlhšie zo všetkých neziskoviek.

Projekt OZ Bardejovízie považujem za pozitívny príklad, ako je možné vtiahnuť do života samosprávy širšiu verejnosť. To bol aj hlavný dôvod, prečo som prijal, ako predstaviteľ mesta, patronát aj nad týmto ročníkom Lokálnej konferencie - Vízie pre Bardejov,“ informuje Vladimír Savčinský a pokračuje:

„Dôležité je uvedomiť si, že podobné projekty ako OZ Bardejovízie sú behom na dlhé trate. Aj konferencia  Vízie pre Bardejov, napriek tomu, že bola výborne pripravená, sa nestretla s väčším záujmom verejnosti, ako aj poslancov a zástupcov mesta. Práve o tom na konferencii hovoril Richard Rybníček.

Trenčiansky projekt zapojenia širokej verejnosti do diskusie o pripravovanom územnom pláne trval v Trenčíne niekoľko rokov a stál nemálo úsilia. Výsledkom bola vzájomná komunikácia predstaviteľov mesta s verejnosťou. To sa nám zatiaľ nie veľmi darí. Výsledkom konferencie Vízie pre Bardejov by malo byť určenie prioritných tém, o ktorých by sa malo diskutovať a spôsob vzájomnej komunikácie.“

 

Aby sa konferencia stala zdrojom inšpirácií

Viceprimátor Bardejova V. Savčinský sa z troch dní konferencie zúčastnil len v úvode v stredu, vo štvrtok a v piatok sa už venoval Bardejovskému jarmoku. Práve termín, kedy sa konferencia koná, považuje za nie príliš šťastný.

„Zúčastnil som sa len stretnutia s R. Rybníčkom, čo ma nesmierne potešilo, keďže sa s Rišom poznáme mnoho rokov. Jeho prednáška bola inšpirujúca, ale zároveň poukázala na to, že každá samospráva má svoje špecifické problémy. Žiaľ, ďalších dní som sa kvôli pracovným povinnostiam pri organizácii jarmoku nemohol zúčastniť. O programe a hosťoch som bol samozrejme informovaný, ale moja pôvodná  predstava bola, že konferencia vytvorí spoločnú platformu na prezentáciu rôznych pohľadov. Forma “jednomyseľných" prezentácií by, podľa môjho názoru, nemala byť cestou, ktorou by sa mali Vízie pre Bardejov uberať.

Potvrdilo sa, že termín počas jarmoku nie je najvhodnejší a bude potrebné pouvažovať o lepšom. Prvého ročníka sa zúčastnilo viacero poslancov a zástupcov mesta.  Som presvedčený, že ak bude budúcoročná konferencia vo vhodnom termíne a bude ponúkať zaujímavé témy, s účasťou nebude problém. Preto je mojim želaním, aby sa konferencia Vízie pre Bardejov stala zdrojom inšpirácií pre samosprávu, miestom pre vzájomnú komunikáciu a platformou pre budúcich aktívnych komunálnych politikov,“ dodáva V. Savčinský.

(20:10, red, foto: internet)

 

tvoj den.jpg

Diskusia
Pridať komentár