Do Bardejova prišiel známy poslanec, chcel sa rozprávať so študentmi

11x
11. Marec 2017

Poslanec národnej rady zavítal medzi študentov

farkasovsky ahojbardejov (2).JPG

 Prednáška na Gymnáziu Leonarda Stöckela študentov zaujala

 

Na dvoch stredných školách (Stredná priemyselná škola a Gymnázium Leonarda Stöckela) sa študenti mohli stretnúť s poslancom Národnej rady Slovenskej republiky, Karolom Farkašovským, ktorý si do Bardejova našiel cestu v rámci prednáškového cyklu, ktorý odštartoval v ostatných týždňoch na východnom Slovensku.

Poslanca na školách sprevádzali predseda Okresnej rady Slovenskej národnej strany v Bardejove Pavol Goriščák a predseda Okresnej rady Slovenskej národnej strany vo Svidníku Jaroslav Olejár. Bývalí moderátor televíznych novín študentom pripravil pútavú prednášku, hlavne o komunikácii a spoločenskej etikete.

farkasovsky ahojbardejov (1).JPGKarol Farkašovskýsa dlhé roky venuje mediálnej, firemnej i manažérskej oblasti a aj v rámci získaných skúseností sa rozhodol v parlamente presadiť návrh, aby sa v školských osnovách objavil nový povinný predmet – komunikačná výchova. Zameraný by bol hlavne na praktické tréningy.

„Rozhodol som sa zisťovať u študentov a pedagógov ich názory a postoje k takejto zmene učebných osnov. Mám na to svoje dôvody, ktoré vyplývajú z mojich skúseností. Na základe poznatkov môžem povedať, že v komunikačných zručnostiach na Slovensku veľmi zaostávame. Trpia tým medziľudské vzťahy, trpia tým často aj pracovné vzťahy a trpia tým aj samotní ľudia. Tí buď nemali možnosť niekde sa to naučiť alebo nevedia, ako na to. Možnosti sú aj teraz, no treba podchytiť mladú generáciu a vyzbrojiť ju komunikačnými zručnosťami a znalosťami, tak, aby sa vedela presadiť aj na pracovnom trhu,“ uvádza na začiatok rozhovoru Karol Farkašovský.

 

Správna komunikácia znamená úspech

Podľa poslanca nie je jedno, či človek príde na pohovor pripravený alebo na ňom začne koktať, loviť myšlienky, čím znižuje svoje šance na úspech. „Dobrá komunikácia je úplne najelementárnejším základom úspechu človeka tak v osobnom, ako aj v pracovnom živote. Myslím si, že takýto predmet by bol pre školy veľmi prospešný. Počítam k tomu aj mediálnu výchovu, aj výchovu spoločenskej etikety, spoločenský protokol, aby sa deti a ľudia vedeli správať. Samozrejme to nie je iba otázka nejakého teoretického nalievania vedomosti do hláv. To je len prvá časť.

Druhá časť je dôležitejšia a je ňou praktický tréning štylistických, artikulačných zručností človeka, zrozumiteľnosti textu, efektívnosti vystupovania. Sú to veci, ktoré sa dajú naučiť, ale len spôsobom komunikačných tréningov. Nie tak, že vám dá niekto šlabikár do ruky, prečítate si to a už budete najlepší v tom, čo ste si prečítali. Na to ľudia potrebujú trénovať. Takisto ak futbalistka, ktorý si prečíta štyri knihy o futbale, nemá zaručené, že sa z neho stane dobrý futbalista,“ pokračuje poslanec za stranu SNS.

 

Vyvíja sa

Problémy s komunikáciou majú aj mnohí manažéri či politici. Sú takí, ktorí sú zahľadení do seba a do svojich funkcií a odmietajú akékoľvek formy zlepšovania sa, no sú aj takí, ktorí si uvedomujú potrebu zlepšovania sa. „Lebo komunikácia je živý organizmus a vyvíja sa s dobou. Nestačí nám predsa komunikovať na tej úrovni, ktorú sme sa naučili na základnej škole. Hovorí sa, že človek sa človekom stáva tým, že sa vzdeláva. Ale súčasťou toho je aj vzdelávanie sa v oblasti komunikácie.“

Karol Farkašovský navštevuje základné, stredné i vysoké školy. Cieľom je dostať tento predmet do deviateho ročníka základných škôl do farkasovsky ahojbardejov (3).JPGdruhého alebo tretieho ročníka na stredných školách a takisto do druhého či tretieho ročníka na univerzitách. Ohlasy na prípadný nový predmet sú podľa poslanca pozitívne.

„Boli aj konštruktívne pripomienky, že akú to bude mať formu, kto to bude vyučovať. Je to široký dialóg, aj celospoločenský. Podstatu som už prekonzultoval na školách, deti si to žiadajú, pedagógovia rovnako,“ hovorí Farkašovský, rodák z východného Slovenska, ktorý Bardejov navštívil už viackrát. „Východ poznám a nedám na východniarov dopustiť. V rámci prednášok na školách som začal na východe, Bardejov bol deviatou zastávkou a chcel by som navštíviť dokopy asi päťdesiat škôl v rámci Slovenska. To už bude dostatočná sila na zistenie, čo a ako a na presadenie môjho návrhu,“ dodal.

Ak nefunguje komunikácia v spoločnosti, ľudia sú traumatizovaní. Neuvedomujú si, že sú traumatizovaní sami sebou. Nevedia sa dobre vyjadriť, čoho výsledkom je, že radšej budú mlčať, ako keby niečo povedali, čo ostatní nepochopia. Podobné predmety sa vyučujú vo viacerých krajinách na celom svete.

(19:55, j)

 

BB breisky mar 2017.JPG

Diskusia
Pridať komentár