Pohotovostná služba v každom okresnom meste, aj v Bardejove

18x
17. Marec 2017

S prešovským županom rokovali o situácii v zdravotníctve

DSC_0006.JPG

Župan P. Chudík (vľavo) s ministrom T. Druckerom

 

​Minister zdravotníctva Tomáš Drucker absolvoval vo štvrtok pracovný výjazd v Prešove. O situácii v zdravotníctve i pripravovaných reformách diskutoval s predsedom Prešovského samosprávneho kraja Petrom Chudíkom. 

Minister zdravotníctva informoval prešovského župana o viacerých avizovaných zámeroch rezortu a dopade na zdravotnú starostlivosť v regióne. Jednou z nosných tém stretnutia bola otázka budúcich ambulantných pohotovostí, kde minister deklaroval zámer zabezpečiť ambulantnú pohotovostnú službu v okresných mestách na celom Slovensku. „Znamená to, že aj v každom jednom okresnom meste Prešovského kraja bude zachovaná pohotovostná služba, čím zabezpečíme dobrú dostupnosť zdravotnej starostlivosti,“ vyhlásil Tomáš Drucker,  ktorý sa tiež vyjadril k plánom budúcich urgentných príjmov a vytvorenia traumatologických centier.

„Definovali sme novú sieť, ktorá pozostáva z 32 bodov urgentných príjmov alebo nemocníc, ktoré budú mať urgentný príjem typu jeden a šesť urgentných príjmov typu dva. Ide o  najsilnejšie spádové body, kde budú zvážané najťažšie úrazové stavy a kde budú vybudované tvz. traumacentrá, ktoré na Slovensku v súčasnosti chýbajú. Jeden z týchto bodov plánujeme vytvoriť v Nemocnici Poprad, čím by Prešovský kraj získal aj tento typ urgentného príjmu,“ povedal minister.

distribucia letakov-2.jpgOsobitnou témou boli regionálne nemocnice. Samosprávny kraj nemá vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti žiadnu polikliniku či zdravotnícke zariadenie, má len majetkový podiel v nemocniciach vo Vranove nad Topľou, Svidníku, Humennom a Starej Ľubovni. Problematika kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti a zachovania jej dostupnosti je ale  prioritou župy.

„Pozitívne vnímam a  oceňujem práve takéto typy regionálnych nemocníc, ktoré majú záujem o zlepšovanie svojho prostredia i postavenia v regióne. V kraji tak môžeme hovoriť napríklad o Starej Ľubovni, Bardejove, Snine, kde vidieť snahu manažmentov nemocníc, ktoré dokážu veľmi dobre a kvalitne zabezpečovať obnovu svojho vybavenia a zázemia. Navyše majú  záujem, aby zdravotná starostlivosť dobre fungovala,“ uviedol Tomáš Drucker.

V súvislosti s rezidentským programom, ktorý má priniesť do zdravotníctva nových a hlavne mladých medikov, akcentoval dôležitosť primárneho kontaktu s pacientom s cieľom rozširovať počet a typy výkonov priamo v ambulanciách všeobecných praktických lekárov ako prvých záchytných bodov starostlivosti o pacienta. Ďalším problémom je aj zvyšovanie veku lekárov, ktoré pociťuje aj Prešovský kraj. „Veková štruktúra u lekárov pre dospelých naznačuje, že v kraji máme 44 % starších ako 60 rokov, u lekárov pre deti a dorast  je to dokonca 53 %. Je to problém, ktorý už dnes sťažuje zdravotnú starostlivosť najmä v tak ľudnatom regióne, ako je ten náš,“ uviedol predseda PSK Peter Chudík.

Ten ocenil aj pracovné výjazdy ministra zdravotníctva a snahe hovoriť o situácii v zdravotníctve priamo v regiónoch. „Som rád, že sme s ministrom mohli prediskutovať viaceré témy. Systém riešenia niektorých sporných bodov, o ktorých sa veľa rozpráva najmä vo vzťahu k lekárskej službe prvej pomoci,  je dostatočne vysvetlený a môže fungovať. Takisto veľmi pozitívne vnímam vzťah k regionálnym nemocniciam. Predpokladám, že veci sa pohnú dopredu a pocítime výsledky aj v našom kraji,“ dodal P. Chudík. 

Minister Tomáš Drucker počas výjazdu v Prešove navštívil aj Strednú zdravotnícku školu, kde diskutoval so študentmi a počúval ich názory, vo Fakultnej  nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana sa stretol so zdravotníkmi a s vedením nemocnice. Naznačil, že toto zdravotnícke zariadenie by sa čoskoro malo stať modernejším aj vďaka investíciám, ktoré rezort plánuje. O svojich zámeroch, ako aj pripravovaných zmenách v zdravotníctve napokon diskutoval v tento deň aj so zástupcami z radov lekárov, kde vysvetľoval pripravované kroky a reflektoval ich argumenty.

(13:35, D. Jeleňová)

 

modlitby chval marec.jpg

Diskusia
Pridať komentár