Jedného dňa som sa odhodlala vkročiť do fitness centra

113x
19. Marec 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 1/2017

Zdravý životný štýl

Kristína Jurkaninová pred štyrmi rokmi (vľavo) a dnes.jpeg

Kristína Jurkaninová pred štyrmi rokmi (vľavo) a dnes 

 

Maturantka Kristína Jurkaninová si po skončení základnej školy povedala, že zmení celý svoj život.  Začala sa zdravo stravovať, cvičiť a výsledky sa dostavili. Za necelé tri roky schudla neuveriteľných 40 kíl.

„Moje chudnutie začalo, keď sa blížil nástup na strednú školu. Niečo staré končilo a nové začínalo. Povedala som si: Prečo nevyjsť z doterajšieho pohodlia a nezačať pre seba niečo robiť? Rozhodnutie bolo spôsobené aj zo strachu. Zo strachu z mojich nových spolužiakov. Po čom túži mladé dievča? Chce sa páčiť okoliu, chce sa cítiť zdravo, štýlovo, fajn. Na základnej škole som si prešla výsmechom, posmeškami a ohováračkami. A to všetko iba preto, ako vyzerám. Nastal čas na zmenu,“ vracia sa do minulosti Bardejovčanka Kristína.

Začiatky boli podľa jej slov všelijaké. Ciele neexistovali. „Neverila som, že to zvládnem. Jedného dňa som sa však odhodlala vkročiť do fitness centra. Cvičenie ma dostalo. Bola to láska. Začala som chudnúť, moje sebavedomie rástlo každým dňom. Prišli výsledky na váhe, v zrkadle, komplimenty, povzbudzujúce slová. Motivácia zo strany rodiny a priateľov, všetci ma poháňali vpred. Je to neskutočný pocit, keď na sebe začnete pozorovať výsledky. Je to ako keď tvrdo pracujete celý mesiac a na jeho konci dostanete výplatu,“ so zanietením hovorí Kristína, ktorá za dva roky schudla úctyhodných 32 kíl.

Postupne však prišli aj menej príjemné chvíle. „Bolo obdobie pred letom 2015. Všetko som prepískla.  Začala som sa veľmi obmedzovať a za krátke obdobie som schudla ďalších osem kíl. Tieto skutočnosti však mali veľmi zlý dopad na moju psychiku. Pocítila som, ako je to spadnúť na úplne dno. Dovtedy som chudla a cvičila sama. No potom som pocítila, že potrebujem človeka, trénera, ktorý ma prekoľají naspäť na moju trať. Pochopila som, že čo sa týka chudnutia, psychika a pozitívne nasmerovanie mysle je na prvom mieste, až potom nasleduje strava a pohyb,“ spomína na menej príjemné chvíle štvrtáčka z Gymnázia Leonarda Stöckela.

 

Naposledy sa najesť do 18.00 hod. je mýtus. Akurát tak ráno vstanete hladný a zjete na raňajky tri krát viac ako obyčajne.      K. Jurkaninová

 

Najnovšie K. Jurkaninová privoňala k ťažkým váham. Už takmer rok sa venuje silovému trojboju. Zdvíhanie ťažkých váh ju dokázalo opätovne naštartovať a povzbudiť. Už počas tohto roka sú na pláne prvé súťaže. Okrem športu má však Kristína aj ďalšie záujmy. Zamilovala si pečenie tort a koláčov. „Možno si položíte otázku, či ide pečenie sladkých dobrôt  a zdravý životný štýl dokopy. Odpoveď je, áno. Je to taká skúška pevnej vôle,“ vysvetľuje a stanovuje si tohtoročný cieľ: „Hlavne zmaturovať.“

 

Dievčatá sa hanbia chodiť do fitness centier

A ako sympatická slečna hodnotí zmenu, ktorá sa udiala za posledné roky? „Veľmi pozitívne. Je to neuveriteľná životná skúsenosť, ktorá prestavala môj život. Veľa sa zmenilo. Pohľad na seba samú, uprednostňujem zdravšie varianty jedál, no neobmedzujem sa už tak ako niekedy. Niekedy som mala problém prejsť určitú vzdialenosť pešo, dnes je to už minulosť. Veľa krát som počula od dievčat, že sa hanbia chodiť do fitka, pretože im vadia pohľady druhých ľudí. Neriešte ostatných. Myslíte na seba, na to, že si idete zacvičiť, aby ste mali dobrý pocit zo seba, že ste v ten deň pre seba niečo urobili. Keď sa neviete prinútiť, zoberte kamarátku alebo priateľa. Samej sa mi niekedy nechce, no neraz sa mi stalo, že ma kamarátka vytiahla, aby sme si išli zacvičiť,“ informuje a zároveň motivuje ďalšie dievčatá Kristy, ako ju kamaráti volajú.

 

Jednoznačný odkaz

„Čo by som chcela ľuďom odkázať? Aby prestali hľadať výhovorky. Že začnú od nového roka, od nového mesiaca, od pondelka. Nie! Začať treba práve teraz. Veľmi dobre poznám, aké je to vyčkávať a vravieť si, dnes ešte nie. Dnes si dám ešte ten kúsok čokolády a od zajtra už chudnem. A to je najväčšie klamstvo. Spočiatku to nebude ľahké, ale keď do toho spadnete, zapáči sa vám to tak, že s tým nebudete chcieť prestať. Stanovte si ciele, ktoré ste schopné splniť, nie nad rámec svojich možností. Nesnažte sa byť dokonalí, dokonalosť neexistuje. Radšej sa snažte o najlepšiu verziu samého seba.  Naše telo a zdravie je to najcennejšie a najhodnotnejšie v našom živote.“

 

Ako som zmenila jedálniček

- vylúčila som chlieb, pečivo a sladké vody

- najlepšia je čistá voda

- prestala som jesť sladkosti, vyprážané jedlá

- obľúbila som si proteínové tyčinky a orechové maslá

- milujem zdravé koláče, rada vymýšľam rôzne nové recepty

- ak varím, používam kokosový alebo olivový olej

- obyčajné cestoviny nahrádzam špaldovými

- konzumujem množstvo mliečnych výrobkov, mäso, ryby, ovocie a zeleninu

(17:20, red)

 

Bilingvál-leták-1.jpg

Diskusia
Pridať komentár