Veľké zmeny čakajú bývalý nemocničný areál v tesnej blízkosti historického mesta

135x
21. Marec 2017

V starej budove vznikne priestor pre kultúru

V reportáži sa k aktuálnej situácii vyjadril aj riaditeľ nemocnice M. Petko a primátor Bardejova B. Hanuščak

 

Priestory bývalej nemocnice, kde sa v minulosti nachádzala psychiatria, sú už niekoľko rokov v dezolátnom stave. Areál viacerých budov chátra a aj preto sa vedenie mesta rozhodlo, že ho odkúpi. Po kompletnej rekonštrukcii sa priestor otvorí, v hlavnej budove vznikne galéria, ostatné budovy budú zrovnané so zemou.

Priestory boli v nevyhovujúcom stave a hrozilo, že sa budova záchytky prepadne. Nemocnica sa preto rozhodla oddelenie psychiatrie presťahovať do terajšieho areálu nemocnice.

Celý areál je tak zatvorený už viac ako desať rokov, priestory boli odsúdené na zánik.

Práve tento areál ostal posledným v pamiatkovej rezervácii, ktorý ešte neprešiel rekonštrukciou. Mesto pozemok spolu s piatimi budovami odkúpilo za takmer 270 000 eur.

Po dokončení rozsiahlej rekonštrukcie vzniknú reprezentačné priestory mesta, priestor bude aj na kultúru a umenie. Súčasťou by mala byť veľká výstavná sieň a do areálu bývalej psychiatrie by sa mala sťahovať aj mestská televízia. Súčasťou objektu je aj Lampový stĺp, ktorý v minulosti slúžil ako orientačný bod a pri ktorom robil miestny kat popravy. Cieľom je priestor otvoriť pre širokú verejnosť s výhľadom na historické mesto.

Viac sa už dozviete v priloženej reportáži.

(15:10, M. Baranová)

 

darius svadobne.jpg

 

1. cislo 2017.jpg

1220
Diskusia
Pridať komentár