Radnica bude svietiť na modro

32x
25. Marec 2017

NevyAUTuj AUTistu

17505234_10206796395788966_2439068574725725639_o.jpg

Už v nedeľu, 2. apríla

 

Autizmus je porucha vývinu, ktorá sa prejavuje u detí od detstva, väčšinou sa prejaví do veku piatich rokov. Je to stav, ktorý je charakterizovaný špecifickými príznakmi v oblastiach sociálnych vzťahov, hry, záujmov a predstavivosti.

Mesto Bardejov sa prvýkrát v histórii zapojí do celosvetového projektu „Rozsvieť modrú“, ktorá upozorňuje práve na problematiku autizmu.

V Bardejove prednedávnom vzniklo Občianske združenie nevyAUTuj AUTistu a už o týždeň, v nedeľu 2.4.2017 sa spolu s mestom Bardejov dohodlo na vysvietení kultúrnej pamiatky, historickej radnice na modro a tak sa aj Bardejov pripojí k ďalším krajským mestám na Slovensku. Mesto na severovýchode Slovenska bude jedným z mála okresných miest, ktoré sa 2. apríla v podvečerných hodinách zapoja do tohto celosvetového projektu.

OZ nevyAUTuj AUTistu je novovzniknutá organizácia na pomoc rodinám s deťmi s autizmom v Bardejove a blízkom okolí. Za cieľ má osvetu o autizme a prípadnú finančnú pomoc týmto deťom a dospelým trpiacim autizmom. Založili ju mamičky z Bardejova a okolia, ktoré samy majú deti s autizmom. O projektoch alebo prípadnej pomoci, či o prispievaní darmi, nájdete informácie na FB konte nevyAUTuj AUTistu a na web stránke www.nevyautujautistu.sk.

 

Čo je to autizmus?

Autizmus je vývojová porucha, ktorú charakterizujú deficity v oblasti komunikácie, sociálnej interakcie a predstavivosti. Postihnutie v oblasti komunikácie zahŕňa problémy porozumieť reči druhých a udržiavať zmysluplnú konverzáciu. Deficit v komunikácii je hlboko spojený s problémami pri vytváraní vzťahov – osoby s autizmom majú problémy udržiavať funkčnú komunikáciu s ostatnými a teda majú veľmi obmedzené možnosti vytvárať vzťahy. Kvôli chýbajúcej predstavivosti sa jednotlivci s autizmom venujú limitovanému množstvu stereotypných činností.

Mesto Bardejov a OZ nevyAUTuj AUTistu 2. apríla  2017 vo večerných hodinách vysvietia na modro budovu radnice ako prejav spolupatričnosti a podpory ľuďom s autizmom a ich príbuzným. Je to zároveň výzva na pochopenie a akceptáciu osôb s týmto druhom ochorenia.  Autisti a ich rodiny Vám za podporu a pochopenie ďakujú.

(16:40, red)

 

hodinarstvo web.jpg

Diskusia
Pridať komentár