Vylajkované víťazstvo

22x
11. Apríl 2017

Víťazka súťaže Ochranárik 

vylajkovane.jpgPiatačka Cirkevnej základnej školy svätej Faustíny v Dlhej Lúke Alžbetka Jurčišinová sa so svojím záchranárskym psíkom stala víťazkou súťaže Ochranárik.

Napriek tomu, že piaty ročník výtvarnej súťaže čísla tiesňového volania 112 a civilnej ochrany vyhlasovanej Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky sa týkal hlavne materských, základných, základných umeleckých, špeciálnych škôl či detských domovov, do diania súťaže sme sa na sociálnych sieťach zapojili aj my.

Okrem žiakov spomínanej školy v Dlhej Lúke a ich rodinných príslušníkov, sa o víťazstvo najviac zaslúžila práve Spojená škola Juraja Henischa a Cirkevná spojená škola. Alžbetkin záchranársky psík získal v internetovom hlasovaní v priebehu od 20. februára do 13. marca úžasných 1218 lajkov, pričom najväčšieho konkurenta, prácu žiakov z Bytče, prekonal len o desať lajkov.

Posledných päťdesiat minút do ukončenia hlasovania na Facebooku plných napätého očakávania výsledkov, stresu a nakoniec tesného víťazstva opisuje Ivana Vagaská, učiteľka Cirkevnej školy svätej Faustíny v Dlhej Lúke a koordinátorka súťaže na škole, dnes už s neskrývaným a hrdým úsmevom.

Práve okolo polnoci sa na internete strhol ten najväčší chaos, keďže dovtedy isté víťazstvo Alžbetky sa na pár desiatok minút zdalo prehrou. Počet lajkov bytčianskej školy sa totiž v neskorých nočných hodinách nečakane zdvihol, našťastie pre nás až po uzávierke hlasovania. Keď 14. marca Civilná ochrana a stodvanástka zverejnili na svojej facebookovej stránke oficiálnu výsledkovú listinu hlasovania, pocity neistoty vystriedala veľká radosť.

„Bolo to neuveriteľných desať lajkov, ktoré nám zabezpečili víťazstvo. Už od ôsmej večer som nervózne sedela pri počítači, sledovala lajky a lamentovala nad tým, že je nemožné, aby sme po takej veľkej snahe našich známych a všetkých, ktorí nás v súťaži podporili, nakoniec GYMOŠ logo.jpgprehrali. Nervózny bol nakoniec so mnou aj manžel, ktorý dokonca tvrdil, že viac mi nedovolí zúčastniť sa na takejto súťaži,“ opisuje dnes už so smiechom Ivana Vagaská svoje emócie v rozhodujúci deň.

Vytvorenie populárneho papierového psíka, ktorý zožal na Facebooku taký veľký úspech, trvalo celý mesiac. Namiesto chodenia von či hrania hier sa vždy po škole jeho malá autorka  Alžbetka   radšej venovala modelovaniu psíka z papiera oblepeného papierovou lepiacou páskou. Je však presvedčená, že to stálo za to.

„S pomocou pani učiteľky sme pracovali na zvieracej postave takmer každé popoludnie. Za tým, ako psík vyzerá, stojí mnoho papiera a servítok namočených v aviváži, ktoré sme použili na to, aby model stvrdol. Najhoršie bolo to, že sa s nimi veľmi ťažko pracovalo. Pri pohľade na výtvory žiakov z iných škôl som si však víťazstvom vôbec istá nebola, keďže okrem mňa o prvenstvo bojovali výtvory z viac ako sedemdesiatich okresov Slovenska,“ opisuje postup pri vytváraní súťažnej práce.

Hodiny usilovnej práce jej však priniesli odmenu v podobe vecných cien. „Vyhrala som pingpongové rakety, šál, čiapku, rukavice, kriedy a ruksak.“

Poslaním súťaže organizovanej Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky je vykonávať osvetu civilnej ochrany a verejná propagácia čísla tiesňového volania 112 poskytujúceho pomoc v prípadoch ohrozenia života alebo zdravia jednotlivca, verejnosti či životného prostredia. Toto telefónne číslo je jednotné pre všetky štáty Európskej únie. Na Slovensku sa táto súťaž organizuje od roku 2013 v rámci Národného dňa tiesňovej linky. Súťaž hravou formou pomocou rôznorodých umeleckých techník približuje deťom tematiku civilnej ochrany. Ďalším z cieľov je motivovať žiakov k záujmovej činnosti, mimoškolskému vzdelávaniu a efektívnemu využívaniu voľného času. V prípade Alžbetky sa to určite podarilo.

(16:05, M. Rúčeková, foto: T. Prokop)

 

BADUM.jpg

Diskusia
Pridať komentár