Tri otázky pre Mariána Murcka

71x
15. Apríl 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 1/2017

Tri otázky pre Mariána Murcka

Dolina.jpgK podnikaniu ho priviedli rodičia. V roku 2006 rodinná firma prevzala skrachovanú prevádzku Reštaurácie Dolina, ktorá bola v tom čase zatvorená viac ako dva roky. Cieľom bolo ponúknuť ľuďom službu, ktorá im v konečnom dôsledku aspoň trocha uľahčí život a spríjemní deň.  

Prvé roky v reštauračnom biznise boli ťažké, no dnes na to firma spomína s úsmevom. Reštaurácia Dolina patrí k najnavštevovanejším podnikom v okrese a tak si Marián Murcko, spolumajiteľ reštaurácie, myslí, že svoju prácu firma robí dobre.


Koľko rokov je očakávaná návratnosť pri podnikaní v reštauračnom biznise a čo je pri riadení firmy v tejto oblasti najťažšie?

Prvé roky sú v podnikaní najkritickejšie a rozhodujú, či firma prežije, či v budúcnosti vytvorí viac pracovných miest a či bude z pohľadu štátu platiť dane. To, čo potrebujú podnikatelia pri štarte najviac je, aby im štát dal čo najväčšiu slobodu a pokoj, aby ich nezaťažoval administratívou, zbytočnými nákladmi a nekládol im pod nohy kopec zbytočných prekážok. Je veľmi náročné stanoviť návratnosť pri podnikaní v reštaurácii, pretože to závisí od viacerých faktorov, napr. od výšky vstupného vlastného kapitálu, veľkosti prevádzky, výšky režijných nákladov, počtu zamestnancov atď. V každom prípade by to nemala byť otázka, ktorou by sa mal budúci podnikateľ zaoberať hneď na začiatku, pretože tento druh podnikania vás musí predovšetkým baviť a musí byť vašou vášňou, s ktorou človek každý deň vstáva aj zaspáva. V opačnom prípade to nemá význam.

 

„To, čo potrebujú podnikatelia pri štarte najviac je, aby im štát dal čo najväčšiu slobodu a pokoj, aby ich nezaťažoval administratívou, zbytočnými nákladmi a nekládol im pod nohy kopec zbytočných prekážok“      Marián Murcko


Čo by ste odporučili ľuďom, ktorí uvažujú o zriadení reštaurácie? Čo je na tomto biznise najťažšie?

Na začiatok je potrebné si položiť zopár otázok, čo sme alebo nie sme ochotní kvôli tomuto biznisu obetovať. V začiatkoch musí podnikateľ zabudnúť na voľné víkendy, pretože práve vtedy reštaurácia zarába a vy ako šéf by ste tam mali byť prítomný. Začiatky si vyžadujú úplne celého človeka, úplne všetok čas a všetky prostriedky. Pred rozhodnutím je potrebné prijať zásadné rozhodnutie o svojich osobných životných prioritách, ale aj celej svojej rodiny. Ak si otvoríte ďalšiu reštauráciu v meste, tak to ešte automaticky neznamená, že ľudia budú zrazu na reštaurácie míňať viac peňazí. Nie, nebudú. Oni budú míňať zhruba rovnako. Len tržby sa rozložia na väčší počet podnikov.

Ak teda chcete podnikať v tomto vysoko konkurenčnom sektore, ktorý rastie len veľmi pomaly, treba rátať s tým, že si budete musieť nejakým spôsobom odňať časť tržby zo spoločného koláča tržieb. Inak povedané, vaše tržby vo vašom podniku znamenajú nižšie tržby u ostatných. Musíte byť teda v niečom lepší, aby ste zákazníkov stiahli k vám.Existuje mnoho opatrení, ktorými môžete zvýšiť svoje šance na úspech, ale nie je to žiadny jednoduchý vzorec pre rozbehnutie úspešnej reštaurácie. Počúvajte zákazníkov. Váš biznis funguje iba vďaka ním. Prispôsobujte vaše služby, zlepšujte svoje nedostatky a hostia to určite ocenia.

 

Je problém zohnať kvalitný personál?  Naozaj v Bardejove pôsobí málo skúsených kuchárov?

Problém s kvalitným personálom tu pretrváva už dosť dlhú dobu. V prvom rade za to môže otvorenie pracovných trhov EÚ. Do zahraničia odchádzajú prevažne mladí ľudia bez záväzkov s vidinou lepšieho zárobku a keď sa tam neuchytia, tak sa vrátia späť s požiadavkami, ktoré im vie len málo kto splniť. Problém dostupnosti kvalifikovanej pracovnej sily sa výrazne zväčšuje, akonáhle má firma viac ako desať zamestnancov.

Je na každom majiteľovi, ako si dokáže svojich zamestnancov udržať alebo motivovať, aby zabránil odlivu svojich zamestnancov. Naša spoločnosť uprednostňuje stabilný personál podľa možnosti s rodinnou väzbou, ktorý sa vám pri menšom probléme nevyhráža odchodom, pretože si uvedomuje, aká je situácia na trhu a cíti zodpovednosť za svoju rodinu. My sme mali na ľudí šťastie, pretože takmer polovicu personálu tvoria ľudia, ktorí sú s nami prakticky od začiatku.

(15:20, red)

 

rybia farma- web.jpg

Diskusia
Pridať komentár