Jedlo musí byť pre nás liek, nie jed

43x
02. Máj 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 1/2017

Jedlo musí byť pre nás liek, nie jed

future (1).JPG

Fitness centrum Future sa nachádza priamo na Radničnom námestí 

 

Ľudia si často stanovujú rôzne ciele, ktoré sa týkajú predovšetkým postavy, váhy alebo chudnutia. Fitnescentrá hlavne v prvých týždňoch nového roka zažívajú doslova nával. Na čo by sa mali ľudia pri cvičení zamerať? Ako sa správne stravovať? Prečo vyhľadať osobného trénera? Čo by si mali v prvom rade všetci tí, ktorí chcú cvičiť, uvedomiť? Aj na tieto otázky odpovedá skúsená trénerka z Fitnescentra Future v Bardejove, Silvia Jazudeková.

V prvom rade je dôležité byť presvedčený o tom, že chcem pre seba urobiť maximum a nastaviť hlavu tak, že mám cieľ a ideu a ísť za tým. Dôležité je byť na seba trošku prísny a stotožňovať sa so stravovaním a s pohybom. Hlavne netreba hľadať výhovorky, ako sa to nedá.

 

Hlavne prijímať veľa tekutín

Celé chudnutie začína v kuchyni. Je dôležité uvedomiť si, čo jesť, kedy jesť a mať dostatočný príjem tekutín. Ľudia sú schopní počas celého dňa vypiť 2 dcl vody, 5-6 káv a neuvedomujú si, ako privádzajú svoje telo do stresu. Nedochádza k prirodzenej výmene látok a následne na to prichádzajú zdravotné problémy. Počnúc bolesťami hlavy, únavou, migrénou, opuchmi, nedostatočným trávením, kožnými problémami a podobne.

Treba jesť čisté potraviny, bez aditív a E-čok, všetko živé v potrebnom pomere, jesť veľa ovocia a zeleniny, no neprejedať sa. Stretávam sa s tým, že ľudia nekonzumujú zeleninu. Viackrát som mala prípad, že žena v strednom veku nevedela, ako chutí paradajka alebo listový šalát. Mali by sme sa zamerať na to, čo nám dáva príroda a nie konzumovať ponuku obchodných reťazcov, kde dátum spotreby je niekoľko týždňov, ba až mesiacov.

 

Pozorovať svoje telo

Počas svojej praxe som sa už stretla s kadečím. Myslím si, že každý musí vnímať svoje telo a trocha ho pozorovať, lebo až počas kurzov ľudia prídu na to, čo im netrávi dostatočne. Spolu tak hľadáme, kde je problém a prídeme napríklad na to, že telo netoleruje mliečne výrobky, vajíčko, lepok alebo niektoré druhy zeleniny či ovocia. Vylúčime ich, následne sa zlepší trávenie, ručička na váhe klesá, eliminujú sa zdravotné problémy. Mala som aj prípady, kde lekár postupne vysadil lieky na dnu, srdce či štítnu žľazu. Jedlo musí byť pre nás ako liek a nie ako jed.

 

Osobný tréner ako priateľ

Ľudia si vyberajú trénera hlavne kvôli tomu, aby ho nasmeroval správnym smerom, pomohol mu uvedomiť si, čo je pre zdravie dôležité, naučiť ho cvičiť a v neposlednom rade, aby mu bol dobrým priateľom, aby chodil cvičiť rád a nie nasilu, cez zuby. Naše fitnescentrum je vybavené nielen klasickými strojmi, ale aj medicínskymi prístrojmi, napr. lymfodrenáž, SUN 400 XL – stroj, kde pôsobí infračervené žiarenie. Takisto máme aj vákuové prístroje alebo veľmi účinné a pohodlné LPG, čiže Lipomassage. Je to francúzsky patentovaný prístroj používaný nielen na terapeutické, ale aj kozmetické účely. Programy tohto prístroja sa dajú akokoľvek nakombinovať, čiže klient môže využiť všetko za rozumnú cenu podľa výberu.

Ľudia by si mali uvedomiť, že to robia hlavne pre svoje zdravie. Majú veľmi zlé stravovacie návyky, organizmus je nedostatočne vyživený, prejedajú sa, resp. zajedajú svoj stres a potom sú unavení. Stráca sa priestor na aktívny relax, svoj voľný čas trávia pri televízii na pohovke.

(20:50, red)

 

finál jún2016.jpg

Diskusia
Pridať komentár