Martin Grega: V podstate sa hráme a deti robia to, čo ich baví

157x
10. Máj 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 2/2017

Výtvarné umenie žiakom pomáha v škole

Vyučovanie prebieha v malých skupinách, učiteľ sa venuje každému žiakovi.JPG

 Vyučovanie prebieha v malých skupinkách

 

Výtvarník Martin Grega už viac ako štyri roky učí na súkromnej základnej umeleckej škole. Vraví, že s deťmi si učiteľ najprv musí vybudovať kamarátsky vzťah. „Ja nie som učiteľ, ktorý bude deťom spievať, nemôžem ich zaujať takýmto spôsobom. Snažím sa získať si ich priateľským prístupom. Začnem sa so žiakmi hneď rozprávať, s niektorými to ide ľahšie, s inými nie. Veľmi dôležitá je komunikácia. Učiteľ musí vycítiť, čo konkrétne dieťa potrebuje. Niekto chce, aby sa mu učiteľ venoval, iný zase bude robiť sám,“ hovorí na začiatok rozhovoru.

V skupinách má deti od piatich rokov, no učí aj dospelých. Na hodine sa venuje maximálne desiatim žiakom a to je podľa Martina optimálne. „Ak by sme ich mali viac, bolo by to už nezvládnuteľné. Ak ich je menej, učiteľ sa im môže venovať a majú tak kvalitnejšie vyučovanie. Žiaci nesedia tak, ako v škole, ale stoly máme porozmiestňované podľa potreby. Netrvám na tom, aby mal každý svoje stále miesto. Mám veľmi rád priestorovú tvorbu a často sa tomu venujem aj v škole. Robíme napr. kartónové inštalácie, montujeme, lepíme, spájame, vymýšľame. Martin Grega.JPGV podstate sa hráme a deti robia to, čo ich baví. Nerád sedím za lavicou a pozerám, čo robia, radšej tvorím spolu s nimi,“ pokračuje M. Grega.

Jedna skupinka na vyučovaní trávi tri hodiny. „Niekedy mi hovoria, že by chceli chodiť aj častejšie. Mal som aj takých žiakov, ktorí chceli ostať počas dvoch skupín. Napríklad, ak mali rozrobenú prácu.“

 

Kreativita je vítaná v každom zamestnaní

Žiaci, ktorí sa výtvarnému umeniu venujú, získavajú výtvarnú zručnosť. Naučia sa množstvo techník, ktoré v budúcnosti využijú. „Robíme aj prelínanie techník medzi sebou. Rozvíja sa aj fantázia, čo je potrebné aj do celého života. A je jedno, či sa budú venovať umeniu alebo nie. V každom zamestnaní je kreativita vítaná. Keď vie reagovať na problém, ktorý nastal, rýchlo a nápadito, tak je to plus,“ myslí si učiteľ.

Okrem učenia sa nových zručností žiaci získavajú nové priateľské vzťahy, ktoré ostávajú na celý život. Takáto aktivita žiakom pomáha aj vo vyučovacom procese. „Niekedy robíme projekt, na ktorom pracujeme dlhšie. Ide hlavne o priestorové veci, venujeme sa aj keramike a práci s hlinou, mňa to najviac zaujíma. Samozrejme aj maľbe, no tá socha, inštalácia a práca s rôznymi materiálmi má zaujíma viac. Vznikajú veci a ja ich potom nemám kde dávať,“ s úsmevom hovorí Martin.

„Pracujeme s lepidlami, spájame, vymýšľame princípy, často robíme aj veci, ktoré by mali fungovať, malo by sa niečo točiť, krútiť. Riešime aj technické problémy, často krát sa venujeme aj geometrii a matematike. Žiakom to ani nedochádza, ale aj takto sa učia a mnohé tieto poznatky využijú aj v škole. Je to taká škola hrou, ale ak využívame fyzikálne procesy, tak sa to zároveň učíme,“ dodáva Martin Grega.

(9:10, red)

 

logo plagát SG 2016.jpg

Diskusia
Pridať komentár