Obyvatelia Bardejova znova protestujú

15x
21. Máj 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 3/2017

Bardejovčania sú pobúrení

mostt (1).JPG

Dotknutý most. Po novom ide o jednosmerný

 

Mesto Bardejov, ako príslušný cestný správny orgán na základe návrhu Okresného riaditeľstva policajného zboru – Okresného dopravného inšpektorátu v Bardejove v závere uplynulého roka umiestnilo zvislé dopravné značenie jednosmerná cesta na ceste II/545 na moste spájajúci ulice Pod Lipkou a Krátky rad v Bardejove. Občanom mesta sa tak predĺžila cesta k ich domov a pozemkom. Tí sú nespokojní a chcú, aby sa cez most dalo jazdiť oboma smermi, tak ako doteraz.

„Okresný dopravný inšpektorát Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bardejove z hľadiska bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky predložil príslušnému cestnému orgánu viacero návrhov na zvýšenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky na ceste II/545 na ulici Krátky rad s dôrazom na eliminovanie dopravných nehôd v križovatke s Veternou ulicou a s ulicou Pod Lipkou,“ uvádza okresné riaditeľstvo policajného zboru.

 

mostt (3).JPG

Zákaz vjazdu z Krátkeho radu

 

Mnohí občania daného územia však s takýmto dopravným značením nesúhlasia. O problém sa začala zaujímať aj bardejovská platforma My Bardejov.

„Touto zmenou vznikol pre obyvateľov problém. Na druhú stranu sa teraz dá dostať z dvoch strán, no je tam obchádzka približne jeden kilometer. Tá prvá bližšie k mestu je nepohodlná, pretože tam sa dve autá neobídu a cesta je rozbitá. Z druhej strany popri ceste pred domami stoja autá a je problém obísť ich. Cesta je poškodená a taktiež sa nedá dostať. Namiesto troch metrov ľudia musia obísť kilometer. Zvýšila sa premávka, je tam problém s otočením, ale aj s obídením áut. Ľudia sú pobúrení. Vznikol aj vandalizmus a niekto poškodil tú novú značku. Polícia hneď začala vyberať pokuty od domácich, čo občania považujú za zneužitie polície,“ hovorí Pavol Pilip z iniciatívy My Bardejov.

Cieľom skupiny a aj viacerých občanov je vrátiť dopravné značenie do pôvodného stavu. „A prípadné riešenie nech autá stavajú na jednej strane, nie na dvoch, na ulici Pod Lipkou. Máme aj riešenie. Je tam aj veľa firiem, ľudia tam žijú. Treba most sprístupniť, aby bol obojstranný. Ak sme chceli vedieť dôvod, prečo to bol prístup na most zablokovaný, tak nám bolo zreferované, že kvôli kruhovému objazdu pri juhozápadnom obchvate. Je to úplný nezmysel, pretože sú tam ešte ďalšie dve križovatky a je tam ešte aj iný most. Je to príliš ďaleko, takže je to nezmysel. Na krátkom rade bola sedemdesiatka, teraz povolenú rýchlosť znížili na päťdesiatku. Bezpečnosť je lepšia.“

„My ako platforma chceme dôvod, prečo. Ak by bol rozumný, necháme to tak. Odpoveď je však nezmyselná,“ dodal Pavol Pilip.

„Doteraz nebol komfortný vjazd. Stavali sa tam dopravné nehody, za mostom. Nie je im lepšie dvesto metrov prejsť a v pohode prejsť, ako riskovať? Nie je dôvod ich šikanovať, ale radšej prejsť sto metrov a prejsť bezpečne. Je to hlavne kvôli tomu. Ak chystajú petíciu, tak nech chystajú,“ hovorí Mikuláš Serečun z Mestského úradu v Bardejove.

 

mostt (2).JPG

Pred časom dopravnú značku otočili

 

mostt (4).jpg

Graficky znázornené obchádzky

(18:45, red)

 

RATH 2017.jpg

Diskusia
Pridať komentár