Semafory svietia dlhšie

47x
12. Jún 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 3/2017

Semafory svietia dlhšie

IMG_7874.JPG

Zelená vlna funguje od úradu práce na Dlhom rade až po smer na Bardejovské Kúpele či na Bardejovskú Novú Ves

 

V uplynulom období mnohí vodiči na bardejovských cestách postrehli predĺžený čas zapnutej svetelnej signalizácie. Niektorých to zaskočilo, iní dlhšie svietenie semaforov privítali. Podľa radnice bol dôvod jednoduchý – zvýšenie bezpečnosti na cestách.

Doteraz semafory svietili v pracovné dni od 6.00 hod. do 18.00 hod., v sobotu od 6.00 hod. do 12.00 hod. Po novom sa čas predĺžil o dve hodiny – od pondelka do piatka až do 20.00 hod. a v sobotu do 14.00 hod. Rovnako tak dlhšie svietia aj semafory na prechodoch pre chodcov.

„Vzhľadom na prevádzku jednotlivých nákupných centier bola požiadavka na predĺženie doby tejto signalizácie s tým, že doteraz po vypnutí o 18.00 hod. dochádzalo na križovatkách k dopravným kolíziám. Na základe toho sme prijali rozhodnutie, že predĺžime svietenie o dve hodiny. Požiadavka bola aj z okresnej dopravnej polície, hlavne na zvýšenie bezpečnosti,“ prezrádza Mikuláš Serečun z oddelenie MsÚ, oddelenia podnikateľských činností a dodáva, že v takomto režime fungujú semafory aj v iných slovenských mestách.

 

Zelená vlna

Križovatky v Bardejove sú koordinované, tvrdí mesto. Vyskúšali sme prejsť celým mestom. Prvá križovatka so semaformi začína na Dlhom rade pri Promenádnom parku. Plynule sme prešli križovatkou pri pošte, následne sme odbočili doľava okolo Spojenej školy Juraja Henischa, prešli sme aj križovatkou pri Bille, pri SAD a kostole sv. Anny, takisto aj pri Lidli a pri OC a Kauflande. Zelená vlna teda funguje práve týmto smerom, od úradu práce na Dlhom rade až v smere na Bardejovské Kúpele či na Bardejovskú Novú Ves.

„Prioritou je Dlhý rad a následne smer až ku Kauflandu. Mesto potrebujeme od aut vyprázdniť. Možno sa v budúcnosti stane, že prioritne sa zameriame na inú ulicu ako je Dlhý rad, no momentálne to je takto. Takúto koordináciu sme nastavili po dokončení svetelnej križovatky na Slovenskej ulici pri SAD, na uliciach Slovenská – Kacvinská – Kúpeľná. Práve táto križovatka bola nebezpečná, stávali sa tam dopravné nehody a nebola riešená svetelnou signalizáciou, tak, ako ostatné križovatky,“ pokračuje Serečun.

Opačným smerom, teda od OC a Kauflandu až po Dlhý rad plynule už neprejdete. To isté platí, ak idete od Krátkeho radu rovno, cez Slovenskú ulicu až smerom na Dlhú Lúku. „Pokiaľ by sme riešili tento ťah, tak by autá ostávali na Dlhom rade a došlo by ku kolónam. Preto vodiči natrafia na červenú pri stanici a pri kostole sv. Anny. Dlhý rad je teraz voľnejší, čomu dopomohol aj Juhozápadný obchvat mesta. Ak by v budúcnosti nastali nejaké problémy, sme pripravené urobiť novú koordináciu,“ vysvetľuje Mikuláš Serečun.

 

Problémy majú nielen vodiči

S problémami sa však stretávajú chodci. Najproblematickejšie križovatky sú na Slovenskej ulici – na križovatke pri Bille a pri SAD-ke. To vadí hlavne cestujúcim, ktorí sa ponáhľajú na autobus alebo na vlak.

„Ak čakajú dlhšie, tak si musia uvedomiť, že bezpečnosť je na prvom mieste. Aj keď človek počká pätnásť sekúnd, tak je to stále bezpečnejšie a komfortnejšie, ako by mal byť nervózni a nedajbože aj by sa mu niečo stalo. Nechceli sme obmedzovať nikoho, prvoradá je bezpečnosť,“ dodal M. Serečun.

Opýtali sme sa šoférov, ako vnímajú dlhšie svietenie semaforov. V čase 19:25 bolo na križovatke pri OC Pasáž bolo na križovatke len jedno auto. Prichádzajúci vodič Peter po príchode na parkovisko prezradil: „Išiel som od Prešova a musel som stáť na červenej, i keď tam autá neboli. Ani na tejto križovatke ich veľa nie je, podľa mňa by tak dlho svietiť nemuseli. Možno len cez sviatky, keď je viac aut, no bežne cez týždeň je to asi zbytočné.“

Ďalší vodič Marek má podobný názor. „Je to úplne zlé nastavené. Zelená vlna by mala svietiť na viacerých úsekoch v meste, určite nie len v jednom smere. Takisto viem, že problém majú aj peší chodci, pri Bille sa nedá plynule prejsť smerom k Centrumu.“

Patrícia však v predĺžení vidí pozitíva. „Ak je to kvôli bezpečnosti na našich cestách, tak nech svietia dlhšie. Ja s tým problém nemám. Niekedy mám pocit, že cez semafor, aj keď v tomto čase, prejdem rýchlejšie, ako keby som musela dávať prednosť autám z hlavnej cesty. Chodia rýchlo a niekedy sa obávam, aby sme sa nezrazili. Aj keď možno niektorí, čo sa ponáhľajú, majú s tým problém, no ako sa hovorí, pomaly ďalej zájdeš.“ 

(20:00, red)

invia_ban (5).jpg

Diskusia
Pridať komentár