Dvojdňový výlet vo Hvezdárni Roztoky

40x
14. Jún 2017

Dvojdňový výlet vo Hvezdárni Roztoky 

CIMG1698.JPG

Žiaci pozorovali mnohé súhvezdia

 

Aj keď predpoveď počasia na 5. a 6. júna 2017 nebola veľmi optimistická, žiaci VII.A, VIII.A  a  IX.A zo ZŠ s MŠ Pod Papierňou neklesali na duchu a tešili sa na svoj školský výlet do Hvezdárne Roztoky.

Po príchode do najbližšej dedinky sa vydali spolu so svojimi učiteľkami p. J. Lenártovou a p. I. Gočovou-Benkovou na päťkilometrovú túru k hvezdárni. Počasie bolo zhovievavé, lebo počas cesty pešo nespadla ani jedna kvapka. Po príchode do chaty sa všetci ubytovali, najedli a trochu oddýchli. Po obede mal pán hvezdár zaujímavú prednášku o slnečnej sústave, kde si všetci mohli rozšíriť svoje obzory v tejto oblasti. Po prednáške ich navnadil v prípade dobrého počasia na večerné pozorovanie Mesiaca a Jupitera.

Medzitým sa niektorí venovali športovým aktivitám, najmä tenisu a futbalu, iní zase pozerali televíziu a samozrejme mnohí sa neubránili hraniu sa na mobiloch alebo tabletoch. V podvečer si pred chatou rozložili oheň v kozube a opekali dobroty, ktoré im doma nachystali rodičia. Keď sa zotmelo, všetkých čakala najzaujímavejšia časť výletu, pretože pán hvezdár skonštatoval, že hviezdy sú nám naklonené a večerné pozorovanie sa môže začať.

Bolo nesmierne zaujímavé pozorovať mesiace Jupitera a pre mnohých boli fascinujúce krátery na Mesiaci. Zároveň sa na hviezdnej oblohe určovali známe súhvezdia, ako Veľký a Malý voz s Polárkou, Kasiopeja. Pán hvezdár ukázal žiakom tzv. Letný trojuholník, ktorý je pozorovateľný v letných mesiacoch a tvoria ho tri najjasnejšie hviezdy -  Vega, patriaca do súhvezdia Lýra, Altair zo súhvezdia Orol a Deneb zo súhvezdia Labuť. Tie svojou jasnosťou zreteľne vynikajú nad ostatnými hviezdami.

Na druhý deň sa všetci chválili, ako málo spali alebo nespali vôbec. Veď kto by na výlete spal? Po raňajkách si ešte trochu zašportovali a po výdatnom obede sa zbalili, vydali zase na pešiu túru do dedinky, aby nastúpili na autobus a plní dojmov a úžasných zážitkov sa odviezli domov.

(15:30, J. Lenártová)

 

Moderná Gymnastika 1.jpeg

1277
Diskusia
Pridať komentár