Mladý autista hrá na saxofón, získal už niekoľko prvenstiev

56x
16. Jún 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 4/2017

Veľmi dobre ovláda saxofón

19198645_1680791751961606_1442324694_n.jpgV Bardejovských kúpeľoch sa prednedávnom uskutočnil hudobný koncert, ktorého cieľom bola podpora mladého muzikanta Tomáša Jurča. Napriek autizmu sa Tomáš vďaka podpore blízkej rodiny, učiteľa a kamarátov snaží naplno venovať svojmu koníčku, ktorým je hudba.

Aj keď je len prvákom v hre na saxofón, podarilo sa mu na prestížnych súťažiach získať zlaté pásma vo svojej kategórii. Saxofón je však nástroj finančne náročný. O Tomášovej túžbe mať svoj vlastný nástroj vedia aj jeho kamaráti z orchestra Harmonia Band, ktorý funguje pri ZUŠ Michala Vileca pod vedením Mariána Bukovského, DiS.art. Preto sa rozhodli honorár za koncert venovať Tomášovi a pomôcť mu tak v naplnení jeho sna.

K tejto pomoci sa pridal aj poslanec MUDr. Andrej Havrila. Ako uviedol, nie je náročné venovať sa zdravým a talentovaným deťom, ale venovať sa deťom s akýmkoľvek postihnutím, čo sa považuje za viac ako pedagogický prístup. Poďakovanie patrí aj pani riaditeľke ZUŠ Michala Vileca Mgr. Márii Ďurčákovej, ktorá rovnako prispela, nielen finančne, k podpore aktivít pomáhajúcich Tomášovi. K tejto pomoci sa pripojili deti zo 6. ZŠ vo Zvolene, ktorých úlohou bolo nájsť nadané dieťa so zdravotným problémom, pre ktoré by mohli zorganizovať finančnú zbierku. Z mnohých takýchto detí na Slovensku ich zaujal práve Tomášov príbeh. A tak sa pripojili k vyššie menovaným a prispeli svojou čiastkou do zbierky na kúpu saxofónu.

Najväčšie poďakovanie však patrí Tomášovmu učiteľovi pánovi Mariánovi Bukovskému, ktorý práve svojou ľudskosťou a trpezlivosťou dokáže s Tomášom pracovať aj napriek tomu, že Tomáš nepozná noty ani základy hudobnej teórie. V našich novinách sme uviedli, že na zbierku žiakov zo Zvolena prispeli aj Bardejovčania, čo nie je pravda, za čo sa ospravedlňujeme.

(17:10, red)

 

finál jún2016.jpg

Diskusia
Pridať komentár