Hudobná produkcia má svoje miesto aj v Bardejove

43x
18. Jún 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 4/2017

Vášniví zberatelia hudobných nástrojov

pilip hudba (1).jpg

Pavol Pilip (vľavo), Jozef Ždiľa

 

Hudobná produkcia má svoje miesto aj v Bardejove. Mimo muzikantov prezentujúcich hudbu iných interpretov tu máme aj takých, ktorí hudbu komponujú a zároveň sú vlastníkmi, či skôr zberateľmi rôznych zaujímavých hudobných nástrojov. Niektorých by sme mohli označiť ako „hráči“, iných „skladatelia“. Hráči sú zameraní na technickú stránku a nahrávanie hudby.

Skladatelia sa venujú samotnej tvorbe hudby a pre zaznamenanie svojich diel niekedy potrebujú šikovných hráčov, pretože skladateľ nemusí ovládať všetky hudobné nástroje na potrebnej úrovni, aj keď často krát sú to multiinštrumentalisti.

Bardejov má historickú hudobnú tradíciu, na ktorú môže byť hrdý. Môžeme povedať, že aj dnes tu máme novodobých skladateľov, ktorí sa pilip hudba (2).jpgvenujú rôznym kapelám alebo vlastným projektom. Spomenúť môžeme napr. mená ako Milan Herstek a Jozef Patkaň, ktorí sú zároveň zberateľmi mnohých zaujímavých gitár. V takej zbierke ich počet presahuje aj viac ako 15 kusov.

Zberateľskú vášeň pre staré klávesové elektronické nástroje, alebo inak nazývané analógové syntetizátory má Pavol Pilip, ktorý ich využíva vo filmovo-hudobnej produkcii. Hoci sú staré, sú stále funkčné a ich zvuk často krát nedokážu napodobniť ani najmodernejšie nástroje alebo počítačové programy. Dajú sa využívať v rôznych projektoch pri výrobe hudby. Využíva ich aj do hudby pre muzikály, ktorých tvorcom je ďalší bardejovský umelec Jozef Ždiľa.

Pavol Pilip sa popri zbieraniu klávesových nástrojov venuje aj ich udržiavaniu a opravám. Poprípade veľmi staré a zničené kusy dlhodobým a trpezlivým procesom dá do pôvodnej formy čo sa týka vzhľadu aj funkčnosti. „Niekedy stačí vymeniť plošný spoj za iný, inokedy je nutné použiť spájkovačku. Najlepšie je mať aspoň dva rovnaké kusy,“ vraví Pavol Pilip.

Tieto nástroje svojim vekom potom neklesajú na cene. Sú zhodnotené a ich zberateľská hodnota môže dokonca stúpať. Ich využitie v hudobnej tvorbe naberá charakter 70. a 80. rokov.

Je pekné a hlavne dôležité, že mnohí autori vzájomne úzko spolupracujú, a že mesto Bardejov sa dostáva do povedomia aj vďaka týmto a iným hudobným a speváckym talentom.

(19:45, red, foto: archív M. Hersteka, P. Pilipa)

 

icj.jpg

Diskusia
Pridať komentár