Víziou je vydať nový singel už v jeseni

14x
25. Jún 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 4/2017

Hudbe sa venuje odmalička

slávka tkáčová.jpg

Slávka Tkáčová

 

Dvadsaťročná Bardejovčanka Slávka Tkáčová sa spevu venuje už od malička. Pochádza z hudobníckej rodiny a ešte v predškolskom veku začala navštevovať detský spevácky zbor na Vinbargu.

 „Ešte som nevedela písať a čítať, tak som sa všetky piesne učila doma naspamäť. Neskôr ma rodičia prihlásili na spev a herectvo a začala som navštevovať základnú umeleckú školu. Dnes som im za to vďačná, lebo v hudbe, speve a vystupovaní sa cítim ako doma a nebyť rozhodnutia rodičov, možno by som sa dnes aktívne venovala niečomu inému,“ spomína na začiatok rozhovoru sympatická Slávka, ktorá momentálne pôsobí v Bratislave, kde sa okrem školských povinností venuje aktívne aj hudbe.


Akým žánrom sa venujete?

Skladám si vlastné piesne, ktoré sú zväčša popové. Veľmi rada kladiem na papier udalosť, zážitok alebo hlas vo mne a spájam ho s hudbou, aby som mohla osloviť viac ľudí a odovzdať im to, v čo verím. Aktuálne obdobie, prostredie, v ktorom sa pohybujem i interpreti, ktorých počúvam, ma inšpirujú k tvorbe popových skladieb.


Č
o všetko ste už v tak mladom veku dosiahli?

Dôležitejšie pre mňa je pýtať sa, čo mám pred sebou, pretože stojím pred veľmi dlhou cestou. Som na jej začiatku a s očakávaním sa teším na všetko, čo je pre mňa pripravené. Aktuálne som v Bratislave začala spolupracovať s novými hudobníkmi a spoločne pracujeme na mnohých krokoch, aby sme mohli hudbou tešiť čím viac ľudí. Vyžaduje si to veľa úsilia a odriekania, čo mi na druhej strane umožňuje byť ešte viac vďačná za to, čo mi už na hudobnej ceste bolo dané.


Pred takmer pol rokom ste vydali svoje debutové CD. Čo na ňom poslucháči nájdu?

Pomenovala som ho „Je čas“, lebo cítim, že teraz bol ten správny čas. Jednak som dozrela trošku ľudsky aj hudobne, jednak som chcela vyjadriť aj osobnú výzvu nečakať v konaní dobra, lebo teraz je podľa mňa ten čas začať od seba a tvoriť krajší svet. Trinásť piesní na albume vznikalo dlhšie obdobie a tak trochu zachytávajú aj môj vývoj.

 

 “Som presvedčená, že bez ohľadu na to, čo robíme, je každý z nás pre tento svet veľmi dôležitý. “ SLÁVKA TKÁČOVÁ

 

Akých súťaží ste sa už zúčastnili?

Ako som už spomínala, chodila som na základnú umeleckú školu a tam bolo za sedem rokov súťaží dosť. Osobitne si však cením skúsenosť a možnosti, ktoré mi prinieslo víťazstvo v celoslovenskom súťažnom projekte Gospeltalent. Bolo to ešte na strednej škole v roku 2013. Tento moment ma motivoval ešte viac tvoriť a spievať, umožnil mi nahrávať v štúdiu, začať sa pozerať na hudbu inak a spojil ma s ľuďmi, ktorí mi postupne otvárajú oči a posúvajú ma dopredu.


A čo by ste zaradili medzi vaše najväčšie úspechy?

Za môj najväčší úspech považujem to, že mi je v týchto dňoch dané spájať sa s profesionálmi, počúvať ich rady, vnímať hudbu novou optikou a veľa sa učiť. V trende je dnes určite dosahovanie čísel predajnosti, počúvanosti, fanúšikov na koncerte a v kútiku duše verím, že moja tvorba sa ľuďom bude páčiť. Omnoho dôležitejšie je však teraz pre mňa to, aby som na sebe veľa pracovala a priblížila sa k čo najkvalitnejšej produkcii a popritom nezabudla na to, čo je v živote podstatné.


Koncertujete doma, alebo aj v zahraničí?

Na rôznych menších i väčších podujatiach u nás na Slovensku, no párkrát sa mi podarilo mať koncert aj v zahraničí. Ľudia ma pozývajú na festivaly, ako hosťa na súkromné i verejné akcie.


Na čom momentálne pracujete a aké máte vízie do budúcna?

Začiatkom júna budem viesť workshop spojený s koncertom na Festivale Lumen v Trnave. Veľmi sa na to teším, vystúpim spolu s vynikajúcimi hudobníkmi – klaviristom Danielom Špinerom a saxofonistom Máriom Gapom Garberom, je to pre mňa česť. V lete budeme veľa trénovať s novou kapelou, ktorú skladáme v Bratislave a pripravovať sa na budúci rok. Na jeseň by som chcela vydať môj nový singel, chystáme sa na natáčanie v štúdiu, točenie klipu, plánujeme spustiť web. Prežívam intenzívne hudobné obdobie a o všetkom budem rada informovať. Najmä by som však chcela zaželať všetkým čitateľom rovnako intenzívne a požehnané obdobie vo všetkom, čomu sa venujú, lebo som presvedčená, že bez ohľadu na to, čo robíme, je každý z nás pre tento svet veľmi dôležitý.

(19:00, red, foto: ST)

 

bianco cafe.jpg

Diskusia
Pridať komentár