Hudba v Hrubej bašte na Veternej ulici

20x
07. August 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 4/2017

Hudba v Bašte

hudba v baste (2).jpg

Bašta žije hudbou, kapela LA MATHILDE/Paríž, FR

 

Už niekoľko rokov je hudba v Hrubej bašte na Veternej ulici v Bardejove neoddeliteľnou súčasťou tohto kultúrneho centra. Zvyčajne ide o hudbu živú, koncerty sa konajú zhruba trikrát do mesiaca v podaní kapiel, pesničkárov či rôznych hudobných telies. Raz do mesiaca hrajú dídžeji. Takto to funguje približne od roku 2003. Organizátorom je občianske združenie Different a hudbu a booking skupín má na starosti Fero Maxin.

„Štýlovo nie sme nijako vyhranení. Od začiatku sa ale zameriavame na alternatívu. Nie len hudobne, ale hlavne nám ide o prístup k umeniu, životu celkovo. Nerobíme biznis, ani komerčné akcie len kvôli zisku. Takže v podstate hudba od punku cez reggae, folk, alternative rock až po klasickú vážnu hudbu. Interpreti a kapely sú z celého sveta. Naposledy u nás hral napríklad fínsky pesničkár Mäkkelä. V  ponuke máme kapely z Čiech, Poľska a Nemecka. Samozrejme slovenské kapely nerátam,“ hovorí F. Maxin.

Záujem o podujatia závisí od viacerých podmienok. Ide napríklad o čas, kedy sa koncert koná, koľko iných akcií je v danom týždni, koľko je vstupné, aký je štýl a meno kapely. Stabilne chodí približne od dvadsať do stopäťdesiat ľudí. „Čo je fajn. Na koncerty chodievajú aj ľudia z okolitých miest, nielen zo Slovenska, ale aj z Poľska. Za tie roky sa to však ustálilo. Špecifikom je hudobný memory festival Forever Megashit Fest, ktorý robíme už desať rokov a ktorý je na pamiatku nášho kamaráta, ktorý zomrel na rakovinu,“ dodáva M. Maxin.

(19:05, red)

 

taxi peto.jpg

Diskusia
Pridať komentár