M. Pilip: Myslím si, že Bardejov potrebuje v mnohých veciach nový prístup a riešenia

49x
09. August 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 5/2017

Aby prišli ľudia za lepším životom

milan-full.jpgMilan Pilip sa prevažne v posledných mesiacoch dostal do povedomia Bardejovčanov. Poslanec mestského zastupiteľstva sa aktívne venuje nielen poslaneckej práci, ale aj vystupovaniu na verejnosti k viacerým témam. Prednedávnom predstavil vlastnú platformu myBardejov. Pracuje v Bratislave na Ministerstve obrany Slovenskej republiky, no v Bardejove ho vídať často. Má rád železnice a preto aj cestu z východu na západ a naopak absolvuje hlavne vlakmi.

Medzi jeho najväčšie záľuby patrí šport, konkrétne behanie, posilňovanie a turistiku. V obľube má aj históriu, heraldiku, astronómiu, politiku, slovanské jazyky a vážna hudba. A samozrejme železnica.

Narodil sa na Stöcklovej ulici, kde v minulosti fungovalo hodinárstvo Cajger. Na začiatok nám tiež prezradil, kde chodil do školy a prečo sa rozhodol ísť filozofickým smerom. „Škoda, že je ten dom v zlom stave a doslova sa rozpadáva. Doteraz je tam vidieť v oknách naše červeno-biele rolety. Ale býval som tam iba pár mesiacov, mali tam byt moji starí rodičia. Vyrastal som na Fučíkovej ulici v rohovej bytovke oproti hotelu Topľa (dnes Artin), resp. oproti Barčovej vile.

Navštevoval som 4. základnú školu, kde dnes pôsobím ako člen rady školy ako zástupca mesta. Myslím, že som mal šťastie, lebo sídlisko Za rajom má veľa zelene a  môžeme ho považovať za jedno z najkrajších sídlisk v meste. Po gymnáziu L. Stöckela, kde ma mimochodom učili naši súčasní viceprimátori, pán Savčinský aj pán Tribus, som išiel študovať na Filozofickú fakultu Prešovskej univerzity. Vybral som si humanitný smer, ukončil som štúdium v odboroch politológia a filozofia. Od mala ma všetci volali „ty filozof“, keďže mám povahu, vďaka ktorej rád kde-čo okomentujem či skritizujem. Tak som na tu filozofiu aj išiel.

Politológia je zase odbor, ktorý ma baví, a aj moje pôsobenie v bardejovskom komunále má dva dôvody. Okrem toho, že chcem pomôcť svojmu mestu a ľuďom, ktorí v ňom žijú, určite mi je ku prospechu, že ma politika aj baví,“ rozrozprával sa na začiatok rozhovoru Milan Pilip. 

Milan Pilip je prvé volebné obdobie poslancom v mestskom zastupiteľstve. Kandidovať sa rozhodol na poslednú chvíľu. „Mal som iba mesiac na zber podpisov. Presvedčil ma môj otec. Myslím si, že Bardejov potrebuje v mnohých veciach nový prístup a riešenia. Môj momentálny cieľ Breisky jul2017.jpgje, aby do bardejovského komunálu vstúpilo čo najviac progresívnych ľudí,“ hovorí Milan, ktorý pracuje na Ministerstve obrany SR v oblasti správy majetku ako civilný zamestnanec.

„Komunálu sa venujem popri práci, rovnako ako aj ostatní kolegovia, poslanci. Som tiež členom Výboru pre národnostné menšiny Rady vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Práve teraz v mesiaci júl 2017 sa konajú volebné zhromaždenia do tohto výboru, kde opätovne kandidujem.“

Odchody a príchody vlakov už Pilip pozdá dokonale.„Veľa času strávim na koľajniciach. Fungujem takto už viac ako 12 rokov. No je to veľmi nepravidelné, podľa potreby. To, že to zvládam, súvisí jednak s tým, že som fanúšikom železnice a tiež s tým, že pri mojom časovom vyťažení mám príležitosť na tých zopár hodín strávených vo vlaku úplne vypnúť – cestu trávim najmä počúvaním hudby. Asi preto mám rád vlaky.“

 

Platforma myBardejov

V Bardejove prednedávnom vyšla na svetlo sveta nová platforma, myBardejov. Dnes má približne tridsať členov, z ktorých niekoľkí budú kandidovať v najbližších komunálnych voľbách. „Ďakujúc doterajšej generácii miestnych politikov za všetko dobré, čo pre Bardejov spravili, som názoru, že potrebujeme v mnohých veciach iný prístup. A to nemôže byť iba jeden človek. Každý rozumie niečomu inému a vie byť nápomocný v rôznych oblastiach. O spoločný postup s progresívnymi ľuďmi vo voľbách som sa pokúsil ešte v roku 2014.

Ale ako som spomínal, rozhodol som sa vtedy ísť do komunálu na poslednú chvíľu, nebolo dosť času dať dokopy skupinu kandidátov. Preto po voľbách, do ktorých som nakoniec išiel sám, a ako nezávislý kandidát, som znovu začal s budovaním takejto platfomy. S tým, že na to bude čas 4 roky. Podarilo sa a dnes by sme už vedeli postaviť 5 až 7 kandidátov na poslancov mestského zastupiteľstva. Verím, že kým prídu komunálne voľby, bude to ešte viac.

Cieľom platformy je zostavenie programu pre mesto. Spracovali sme asi 30 vízií, ktoré sme rozdelili do piatich okruhov – práca, bývanie, relax, doprava a samospráva. Už sme začali postupne zverejňovať svoje vízie v novinách „myBardejov“, ktoré boli pre tento účel zriadené, pričom ľudia majú možnosť sa k jednotlivým témam vyjadriť v anketách. Prvé číslo s okruhom „práca“ už vyšlo v mesiaci jún 2017. Ak budeme spoločne kandidovať, chceme ísť do volieb s programom, na tvorbe ktorého participovala aj verejnosť, lebo ľudia žijúci v danom meste vedia najlepšie, čo potrebujú, aby sa im dobre žilo,“ rozsiahlo opísal fungovanie a ciele platformy M. Pilip.

 

Veselé posedenie so známymi ľuďmi

Príhody a pikošky je nový formát, ktorého prvé vydanie sa uskutočnilo vo februári tohto roka. Prvým hosťom bol Vladimír Harajda. Vtedy ešte pod názvom Úradnícke pikošky prítomných pobavil archívnymi dokumentmi z 80. a 90. rokov, vrátane Knihy prianí a sťažností z nemocničnej jedálne. Organizátorom tohto nepravidelného podujatia je práve M. Pilip.

„Hosťom druhého posedenia, ktoré sme už ale premenovali na Príhody a pikošky, bol pán Andrej Havrilla, lekár, mestský a župný poslanec a včelár, ktorý bol tiež veľmi príjemným spoločníkom. Tretím hosťom bol Fero Maxin zo združenia Different, ktoré sa stará o Hrubú baštu. Cieľom formátu Príhody a pikošky je veselé posedenie s hosťami, ktorých verejnosť pozná vďaka ich profesii, alebo verejnému pôsobeniu, no v trochu inej, uvoľnenej atmosfére. Ako ďalších hostí plánujeme pozvať aj aktivistov a iné zaujímavé osobnosti nielen z Bardejova,“ prezrádza Pilip.

A aké má plány na najbližšie roky? Predstáv mám viac, ale nič nesilím. Ak svoje ciele vtiahnem k nášmu mestu, mám predstavu, alebo možno aj sen, že Bardejov znovu ožije. Krásny síce je, ale všetci nám odchádzajú preč. Najmä mladí. Klesáme aj na obyvateľstve, už nás je len 31 800. Kiež by sme sa dožili správy, ktorá bude oznamovať, že do Bardejova sa sťahujú ľudia za lepším životom. Ako vidíte, rád snívam, ale i to je potrebné. Snažím sa preto, stojac nohami pevne na zemi, uskutočňovať svoje predstavy a vízie, nech sú akokoľvek reálne či menej realistické,“ dodáva na záver rozhovoru Milan Pilip.

(19:30, red)

 

finál jún2016.jpg

Diskusia
Pridať komentár