Bardejovčanka je ako Kali

2481x
22. August 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 4/2017

Prvý text napísala keď mala jedenásť

18789598_1557958720912465_1626431403_o.jpg

KlaudiSS

 

„Každý ma právo vyjadriť svoj názor. Beriem to, ak je to konštruktívna kritika,“ tvrdí o negatívnych ohlasoch na svoju hudbu bardejovská raperka KlaudiSS. 

Rap počúva od desiatich rokov. Keď mala jedenásť, napísala svoj prvý text o otcovi, ktorý ju ako trojročnú opustil. To bol zároveň začiatok jej cesty k rapu.

Prečo práve rap?

Už po prvom texte som sa v tom jednoducho našla. Týmto spôsobom sa mám možnosť vyjadriť, povedať svoj názor alebo dať všetko, čo ma dusí, na papier. Hudbu milujem už od mala. Keď som mala deväť alebo desať rokov, chodila som na gitaru. Ale po čase má nejako prestala baviť a dostala som sa k rapu. No a už som pri ňom aj ostala. Je to niečo, čo ma napĺňa a viem, že toto som ja.

Je známe, že tvojím idolom je Kali.

Áno. Vlastne on bol ten, kvôli komu som rap začala počúvať. Jeho texty nie sú len dve, tri slová, ktoré sa dokola opakujú. Cením si zmysluplné texty, ktoré majú výpovednú hodnotu a niečo vedia ľudom povedať. Dokonca pomôcť.

Kto sa ti stará o klipy, album? Máš nejakého sponzora?

Spolupracujem napríklad so ZdolaHore.sk, Generaciarapu.sk alebo Brans.sk. Sú to moji mediálni partneri. Píšu o mne články, robia so mnou rozhovory a od Brans.sk som dostala aj tričká. Na generácii rapu sa dokonca u nich v eshope predávalo moje druhé CD. Asi pred rokom sa mi ozvala firma All Records. Podpísala som zmluvu, vďaka ktorej sa moje skladby dajú nájsť aj na iTunes, Deezer, Spotify či Google Play. Tým pádom ma zastrešujú a patrím pod ich vydavateľstvo.

V akom štúdiu nahrávaš?

Na začiatku som nahrávala v Hell štúdiu, no posledný rok využívam Leon Art štúdio v Bardejove.

A čo tvoje prvé CD?

Vydala som ho 15. januára minulého roku. Nesie názov Všetko Inak. Pracovala som na ňom nejakých osem až deväť mesiacov. Na CD sa objavili aj iní raperi, spomeniem mená ako Nytomas, Rusto alebo raper Gruso z Bardejova. Z producentov je najznámejší asi HomieBeats.

To je zatiaľ všetko?        

Nie, 24. decembra som vydala druhý album KTO KEĎ NIE JA?! Bol finančne náročnejší ako prvý, keďže sa stále snažím zvyšovať kvalitu. Toto CD  som mala napísané za týždeň a nahraté za necelé dva mesiace. Na albume je trinásť skladieb, z toho štyri spolupráce. Hosťuje tam Eror, Rusto, Szoty a aj jedna slovenská raperka Nycol z dievčenskej rapovej skupiny Predstava. Z producentov je tam Martin Rawas, CartelBeatz, CreativeBeatz, Kynetik, Raems a zo známejších HomieBeats alebo Infinit, ktorý má na konte spolupráce s Kalim, Momom alebo Egom. Album sa ešte stále dá u mňa zakúpiť v sume 9 €.

Čo všetko sa od tvojich začiatkov zmenilo?

Stále som na začiatku. Ale musím povedať, že hudba ma dosť zmenila. Moje správanie, zmýšľanie, skrátka som úplne iná, ako pred niekoľkými rokmi.

Ako je to u teba s koncertmi?

Koncertovala som už v Banskej Štiavnici, v Bardejove asi sedemkrát, hlavne v Dance Cupe, Angels Of Glory, Hrubej bašte alebo na Halovici v Rock Cafe. Potom v Podolínci, v Prešove, vo Zvolene, kde som bola predskokan Gramo Rokkaz, ale aj v Zlíne. Začiatkom apríla som mala byť aj v Prahe v Uhelne, ale nakoniec sa to presunulo.

Ako to popri škole všetko stíhaš?

Zo začiatku to bolo ťažké, zameriavala som sa viac na hudbu, ale postupne som to dokázala spojiť tak, aby som mala čas na rap aj školu.

A ako sa vyrovnávaš s negatívnymi ohlasmi?

Ak by som sa mala zaujímať o všetky komentáre k mojej hudbe, asi by mi praskla hlava. Dobrý umelec odpovedá tým, čo vie najlepšie. V mojom prípade svojím rapom.

Kto ťa podporuje najviac?

Najviac ma podporuje mama. Ale vlastne celá rodina a samozrejme je tu zopár ľudí, ktorí stoja za mnou od začiatku a ktorých si neskutočne cením. Ďalej si veľmi vážim podporu od fanúšikov, pretože môžem povedať, že pre interpreta nie je lepší pocit, ako keď ho ľudia povzbudzujú v jeho práci. Veď napokon  to už nerobím len pre seba, ale hlavne pre nich.

(17:30, A. Hockicková, Gymoš)

 

Diskusia
Pridať komentár