Kráľovná pricestovala do Bardejova po novovybudovanej železničnej trati

1008x
12. Október 2017

Meno Sisi priťahuje návštevníkov

Slávnostne otvorili zrekonštruovaný hotel Alžbeta

 

„Vidíme ďalší potenciál v rozvíjaní značky Sisi. Na rozdiel od iných turistických atrakcií, ktoré používajú meno Sisi na prilákanie turistov bez toho, aby mali nejaké reálne prepojenie na ozajstnú cisárovnú a kráľovnú Alžbetu, Bardejovské kúpele naozaj navštívila a strávila tu tri týždne. Do Bardejovských kúpeľov prišla ako päťdesiatosemročná 1. júla 1895 a zotrvala tu do 22. júla. Do Bardejova pricestovala vlakom po novovybudovanej železničnej trati a ubytovala sa v hoteli Deák. V hoteli bol pre cisárovnú vybudovaný špeciálny bočný vchod a bývala v izbe (dnes 218) s krásnym výhľadom na kúpeľný areál. Prišla si sem liečiť nielen zdravotné problémy, ale aj dušu po úmrtí svojho syna Rudolfa, ktorý tragicky zahynul,“ hovorí Elena Romanová, personálna a prevádzková riaditeľka Bardejovských kúpeľov a.s. a pokračuje.

„Cisárovná bola podľa jej ošetrujúceho lekára Henricha Hintza disciplinovanou pacientkou, ktorá dodržiavala liečebný režim. V rámci pitnej kúry mala naordinované pitie kúpeľného prameňa Lobogo, ktorý sa dnes na jej počesť volá prameň Alžbeta. Okrem liečebných procedúr si vychutnávala počas pobytu v Bardejovských Kúpeľoch aj krásy okolitej prírody a dokonca navštívila aj mesto Bardejov. Po jej stopách sem prichádza čoraz viac jej priaznivcov, hlavne ženy,“ pokračuje E. Romanová.

 

Čo pripomína Sisi v Bardejovských kúpeľoch?

Kráľovský apartmán Sisi má obývaciu časť, spálňu, predsienku, samostatné WC, samostatnú kúpeľňu a veľkú terasu. Vybavený je masívnym talianskym štýlovým nábytkom. Na prízemí, vedľa recepcie, si hostia môžu pozrieť aj druhý, takzvaný muzeálny apartmán Sisi, vyzdobený fotografiami a obrazmi Sisi. Neslúži na pobyt, ale je prístupný aj verejnosti, turistom a neubytovaným klientom. Vstupné je 1 euro na osobu. Obyčajne ho navštívia pacienti počas pobytu, výlety zo škôl alebo skupiny turistov, ktorí majú vlastných sprievodcov.

Vybavený je masívnym štýlovým nábytkom podľa vzoru apartmánov v Hofburgu. Vo vitrínach sú repliky originálov - pamätníka Sisi, ktorý je umiestnený v parku pred hotelom, veľkňazského prsteňa, skleneného pohára, z ktorého Sisi pila minerálnu vodu počas pobytu. Vstupné priestory sú tiež vybavené masívnym štýlovým nábytkom s replikami obrazov Franza Xavera-Winterhaltera - "Cisár František Jozef I. v slávnostnej rakúskej uniforme" a "Sisi v bielych plesových šatách posiatych hviezdami". Na recepcii si návštevníci môžu kúpiť aj rôzne suveníry a spomienkové predmety.

(20:40, red)


1343
Diskusia
Pridať komentár