Na čo pri voľbách netreba zabudnúť

15x
14. November 2014

Volebné miestnosti budú otvorené do 20:00 hod. 

kandidati.jpg

Už zajtra (sobota, 15.11.2014) sa uskutočnia komunálne voľby. V Bardejove sa o post primátora uchádzajú títo kandidáti: http://ahoj.tv/clanok/predstavujeme_kandidatov_na_post_primatora_mesta_bardejov.html  a o post poslancov zabojujú títo kandidáti: http://ahoj.tv/clanok/pozname_mena_kandidatov_na_post_poslancov.html

Ak ste sa rozhodli ísť zajtra voliť, v žiadnom prípade si nezabudnite svoj doklad totožnosti. Bez preukázania sa občianskym alebo pasom vás totiž komisia nezapíše do zoznamu voličov. Po náležitej identifikácii dostanete prázdnu obálku a hlasovacie lístky.

O tom, kde je vaša volebná miestnosť, vás informovala obec najneskôr 25 dní pred samotnými voľbami. Vo svojej schránke ste si určite našli oznámenie s týmto obsahom. Volebné miestnosti sa otvoria o 7.00 ráno a uzavrú o 20.00.

Keď už ste od člena komisie dostali hlasovacie lístky a chystáte sa k volebnej urne, svojich favoritov zakrúžkujte za plentou. V prípade starostov a primátorov je to jednoduché, vždy označíte len jedného vybraného kandidáta. Pri voľbe poslancov treba dávať pozor na čísla na hlasovacích lístkoch. Hovoria o tom, koľko poslancov sa volí v danom volebnom obvode, a teda, koľko kandidátov môžete zakrúžkovať najviac.

 „Na hlasovacom lístku zakrúžkujte poradové čísla jednotlivých kandidátov, avšak najviac toľkých kandidátov, aký počet poslancov má byť vo volebnom období zvolený," radí ministerstvo vnútra. Vyplnený hlasovací lístok treba vložiť do obálky a tú do volebnej urny. Ak ste sa pomýlili, treba požiadať volebnú komisiu, nech vám vydá nové hlasovacie lístky.

Hlas môžete odovzdať vášmu favoritovi, ak máte najneskôr v deň konania volieb 18. rokov. Zároveň musíte mať trvalý pobyt v obci, meste, či mestskej časti, kde sa chystáte hlasovať. „Voliť sa musí osobne, nie je prípustné žiadne splnomocnenie, ani členovia okrskovej komisie nesmú voličom upravovať hlasovacie lístky," upozorňuje zákon.

www.archeus.sk 

real kancelaria.jpg

Platená reklama

Tí voliči, ktorí nemôžu pre zdravotné problémy prísť do volebnej miestnosti, požiadajú o prenosnú hlasovaciu schránku a voliť budú doma. Môžu tak urobiť aj počas volebného dňa. Hlasovať môžu nielen Slováci, ale aj cudzinci. Právo voliť nemajú väzni či osoby, ktorým zákon obmedzil osobnú slobodu pre ochranu zdravia ľudí, ani nesvojprávni občania.

(15:00, nn, red)

Diskusia
Pridať komentár