Basketbalistky hodnotili rok 2014

59x
02. Január 2015

Bardejovčanky pôsobia vo viacerých súťažiach, rok 2014 nebol ľahký

10815915_1569580059942331_1808169675_n.jpg

V stredu 31.12. sa uzavrel rok 2014 a prišiel čas na rekapituláciu i na obzretie sa späť.  Ďalší rok má za sebou aj basketbalový klub BKM Bardejov a hodnotí ho tréner dievčat Ladislav Mojdis.

„Rok 2014 zachytáva dve hracie sezóny. Druhú záverečnú časť sezóny 2013-2014 a sezónu 2014-2015, ktorá má za sebou prvú polovicu súťaže. Tak ako sme pracovali? 
V sezóne 2013-2014 sme hrali v dvoch súťažiach a pomerne úspešne. Aj keď ekonomicky sme boli na tom veľmi zle, podarilo sa nám aj keď po termíne záväzky splniť. Najvyššiu kategóriu, ktorú sme obsadili boli ženy. Hrali sme 1.ligu s družstvom, ktoré bolo v súťaží najmladšie. Popri skúsenej Kuhajdíkovej Andrei, Francanovej Anke a Kobulnickej Ivane, Butkovičovej Monike, Butkovskej Sabíny, družstvo tvorili aj hráčky r.n.1995 – Fellegiová Jaroslava a Balážová Klaudia, r.n.1997 – Kacianová Bronislava, r.n.1998 – Pekárová Livia, Šoltýsová Simona, Gabková Stanislava a hráčky r.n.1999 – Stachurová Andrea, Ratvajská Martina, Biľová Terézia, Fedašová Katarína, Ristvejová Dominika, Prokopovičová Jana, Šalátová Denisa. Táto súťaž bola druhá najvyššia a teda hráčky sa stretávali s kvalitnými hráčkami, ktoré mali za sebou aj extraligové skúsenosti. Postupom času staršie hráčky odchádzali a družstvo bolo čoraz mladšie a menej skúsené. Napriek tomu si veľmi dobre počínala Stachurová Andrea, ktorá so 177 bodmi patrila medzi Top strelkýň 1.ligy,“ prezradil tréner Ladislav Mojdis.

10805348_1569578639942473_1825031702_n.jpg 


„Druhú kategóriu, ktorú sme hrali bola celoslovenská súťaž starších žiačok. Bola to kategória hráčok narodených v roku 1999 a mladšie. V nej sa predstavili – Ristvejová Dominika, Fedašová Katarína, Ratvajská Martina, Biľová Terézia, Stachurová Andrea, Gajdošová Vanessa, Šalátová Denisa, Prokopovičová Jana a hráčky r.n. 2000 – Pekárová Miroslava a Ferková Kristína. Do prípravy sa nezapojili skúsené podkošové hráčky – Kuhajdíková Jana a Žaková Veronika, ktoré s aktívnou činnosťou skončili a družstvu veľmi chýbali. Družstvo takmer celú časť odohralo bez podkošových hráčok, hlavne Šalatovej, ktorá bola dlhodobo chorá alebo zranená. Ani druhá podkošová hráčka (v tom čase začínajúca) Prokopovičová nebola vždy k dispozícii. Napriek tomu, družstvo postúpilo do nadstavby a nebyť prehry v poslednom zápase s Young Angels, ktorá mohla posunúť družstvo do Final Four, bol by tréner s výkonmi veľmi spokojný. Mrzí ho, že o postupe, resp. nepostupe nerozhodla hra, ale rozhodcovia, ktorí toto družstvo poškodili v sezóne dvakrát s týmto súperom. Napriek tomu z tohto družstva sa do reprezentácie U16 dostali hráčky Gajdošová a Stachurová a do U15 Pekárová Miroslava a Ferková Kristína,“ pokračuje v hodnotení tréner Mojdis.

IMG_4365.JPG

„Novú sezónu 2014-2015 sme zahájili opäť s dvoma družstvami, ale iba s hráčkami r.n.1998 a mladšie a novo vytvorenou kategóriou žiačky (r.n.2001). Kategóriu kadetky tvoria minuloročné staršie žiačky – Ristvejová Dominika, Fedašová Katarína, Ratvajská Martina, Biľová Terézia, Stachurová Andrea, Gajdošová Vanessa, Šalátová Denisa, Prokopovičová Jana, Pekárová Miroslava a Ferková Kristína. K týmto hráčkam v tejto sezóne ešte pribudli hráčky r.n. 1998 - Pekárová Lívia, Šoltýsová Simona a šikovná hráčka z Unionu Košice, Stollárová Terézia. Aké sú výsledky? Družstvu sa nevedie najhoršie. Tak ako v minulej sezóne aj v tejto absentujú podkošové hráčky. Dokonca Šalátová si dala pauzu do konca sezóny a Prokopovičová bola dlhodobo zranená. Prenasledujú nás choroby a zranenia, ktoré sa podpísali pod štyri nešťastné prehry. Mrzí ma, že jedna je s prispením rozhodcov a opäť s vyššie spomínaným súperom. Kvality nášho družstva vyzdvihujú mnohí, no podmienky a chýbajúce tréningy majú vplyv na výkonnosť,“ myslí si Ladislav Mojdis.

Klub zastrešuje aj žiačky. „Začínajúce družstvo Žiačky sa skladá z hráčok menej skúsených a začínajúcich a preto výsledky neprekvapujú a zodpovedajú súčasnému stavu zručností. Už dnes ale môžem povedať, že je tam niekoľko šikovných hráčok. Túto kategóriu tvoria hráčky – Grofčíková Olívia, Rušňáková Soňa, Puzderová Vanessa, Bijalková Lívia (všetky 2001), Čupová Sarah, Fellegiová Martina (obe r.n. 2002), Lizáková Klára (r.n. 2003), Ratvajská Slávka, Benková Rybárová a Čekanová Sabina (r.n. 2004). V závere sezóny pribudli 3 nové hráčky r.n. 2004, ktoré môžu v krátkej dobe posilniť družstvo. Cieľom tohto družstva je získať aspoň jedno víťazstvo. Takéto víťazstvo by malo príchuť zisku titulu majstra Slovenska. Verím, že sa im to podarí.“

Aj v klube BKM by privítali nového sponzora, situácia v kluboch je ťažká. „Finančne sme družstvá v tejto sezóne zabezpečili a máme vyrovnané všetky súťažné záväzky, no radi by sme vybavili družstvo (aspoň Kadetky) novými teplákovými súpravami a pomôckami na tréning. Som presvedčený, že do konca sezóny nájdeme sponzora a splníme toto malé predsavzatie.

BKM patrí v meste k najúspešnejším klubom za posledné 3 roky a radi by sme nadviazali na túto skutočnosť aj v tomto roku. Verím, že aj hráčky to tak cítia a budú súčasťou tohto predsavzatia,“ dodal na záver Ladislav Mojdis.

(16:35, red, bkm)

574
Diskusia
Pridať komentár