Navštívili sme Múzeum SNP a Národnú radu SR

7x
05. Február 2015

Navštívili sme Múzeum SNP a Národnú radu SR

nrsr.jpg

 

 

V jedno decembrové ráno sa plný autobus gymnazistov GLS na čele s pani profesorkou Mgr. Janou Leškovou a Mgr. Janou Štalmachovou vydal na cestu po Slovensku. Ciele boli jasné – Banská Bystrica a v nej návšteva Múzea SNP, a Bratislava, kde sme mali v pláne pozrieť si Národnú radu SR. Hoci sme z Bardejova vyrazili v skorých ranných hodinách, neodradilo nás to.

O 9.00 hod. nás už v Múzeu SNP čakal sprievodca, ktorý začal prehliadku krátkym 7-minútovým dobovým dokumentom zachytávajúcim autentické zábery plné hrôzy, ktoré spôsobili svetové vojny. Na pocitové naladenie to úplne stačilo... Potom nasledovala prehliadka jednotlivých exponátov s veľmi zaujímavým výkladom doplneným o rôzne zaujímavosti, ktoré sa v učebniciach dejepisu nespomínajú. Pripomenuli sme si príčiny vypuknutia II. svetovej vojny, zúčastnené štáty, výzbroj, priebeh SNP, ale aj osudy židovských spoluobčanov, ktorí zahynuli v koncentračných táboroch. V hlavách nám vírilo množstvo otázok, nie všetky však boli zodpovedané, lebo sme sa ponáhľali do Bratislavy. Čakala na nás dvojhodinová cesta do nášho hlavného mesta.

Mali sme to šťastie, že sme sa mohli priamo zúčastniť aj rokovania Národnej rady SR, ktoré v tento deň prebiehalo. Mali sme aj svojho sprievodcu, nášho rodáka Mgr. Ľubomíra Adamišina, ktorý nám porozprával rôzne zaujímavosti týkajúce sa NR. Znova (keďže nedávno bol aj u nás v škole) sme využili možnosť stretnúť sa s pánom poslancom PhDr. Františkom Šebejom, CSc., ktorý si na nás našiel čas. Priblížil nám fungovanie NR, oboznámil nás s činnosťou zahraničného výboru, ktorého je predsedom a opísal nám, ako vyzerá obyčajný deň politika. Ochotne odpovedal aj na naše zvedavé otázky.

Využili sme aj možnosť dostať sa hore na balkón a pozrieť si odtiaľ rokovanie, ktoré práve prebiehalo. Na chodbe NR sa pri nás zastavili aj práve prechádzajúci poslanci a pustili sa s nami do rozhovoru. Stretli sme aj bývalých študentov našej školy, ktorí pracujú ako asistenti poslancov. Ich úspech pracovať v NR bol pre mnohých z nás motivujúci a inšpiratívny. Pozdraviť nás prišiel aj pán poslanec Ing. Viliam Holeva, ktorý sa dozvedel o našej návšteve.

Tu sa plán našej cesty pomaly končil, opustili sme brány NR a náš celodenný výlet sme zavŕšili návštevou bratislavských vianočných trhov a vychutnali sme si pravú veľkomestskú vianočnú atmosféru. Na záver musíme dodať, že takéto náučno-oddychové výlety by sa mohli organizovať častejšie. „Live obraz“ učiva je pre každého študenta na nezaplatenie.

(12:45, Z. Šinaľová)

Diskusia
Pridať komentár