Bardejov chce pokračovať v obnove pamiatok

1x
11. Február 2015

Investícia do kultúrnych pamiatok 

bardejov_-_mesto.jpg

 

V roku 2015 plánuje mesto Bardejov rekonštruovať viacero kultúrnych pamiatok. Mestský úrad už požiadal o dotáciu Ministerstvo kultúry Slovenskej repulbiky na obnovu troch objektov a organizáciu podujatia venovaného pamiatkam.

Ide o reštaurovanie Pomníka Jozefa II. na cintoríne sv. Anny (pri stanici), obnovu fasády severnej bašty na ulici Dlhý rad a obnovu strechy meštianskeho domu číslo 16 v centre mesta. V prípade, že tieto projekty budú schválené, mohli by sa realizovať od mája 2015 do konca tohto roka. Štvrtým projektom je 23. ročník Bardkontaktu 2015, čo je výstava a konferencia s medzinárodnou účasťou venovaná mestským pamiatkovým centrám a ich obnove, ktorá by sa mala uskutočniť v auguste opätovne v športovej hale.

Podľa primátora mesta Bardejov Borisa Hanuščaka by sa v tomto roku mohlo začať aj s obnovou Horného hradu pri vstupe do Bardejova, ktorý podľa archeológov zanikol niekedy v druhej polovici 15. storočia. Existuje už aj predstava, ako budú tieto bašty a celý komplex vyzerať. http://ahoj.tv/clanok/bardejov_dostane_novu_tvar_od_rhodyho_ulice_sa_na_namestie_nedostanete.html

taxi peto.jpg Hanuščak si od toho sľubuje oživenie cestovného ruchu. Na tento projekt chce mesto získať financie z grantov a dotácií, ktoré sú prideľované mestám patriacim do svetového zoznamu UNESCO. Celkovo by malo ísť o investíciu v hodnote približne štyri až päť miliónov eur a podstatná časť projektu by mohla byť dokončená v priebehu štyroch rokov. Podľa Hanuščaka to však závisí aj od financií.

Ako pripomenul primátor, Bardejov v uplynulých štyroch rokoch preinvestoval okolo 10 miliónov eur z grantov a iných zdrojov na obnovu pamiatok zapísaných do zoznamu UNESCO na svojom území.

(14:20, red, platená reklama)

Diskusia
Pridať komentár