Stará synagóga dostane novú tvár

7x
12. Február 2015

Dočká sa obnovy - rekonštrukcia dokončená už o rok

synagoga ahojbardejov.sk.JPG

Stará synagóga - pohľad od hlavnej cesty

 

Prednedávnom sa pri  židovskom suburbiu na Mlynskej ulici pri Športovej hale uskutočnila konferencia pod názvom Židovské suburbium – Záchrana, obnova a reštaurovanie starej synagógy, ktorej organizátorom sa stal Ústredný zväz židovských náboženských obcí na Slovensku.

Chátrajúca synagóga sa po viac ako 70 rokoch dočká obnovy, ktorá je už nevyhnutná. Pri rekonštrukcii by malo byť preinvestovaných viac ako 600 tisíc eur, viac ako 500 tisíc pôjde z Úradu vlády SR. Projekt bude financovaný z grantov Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Po celkovej obnove tejto synagógy by sa do jej vnútra mohol vrátiť život a konať by sa tam mohli mnohé kultúrne a spoločenské podujatia.

Rekonštrukcia by mala byť dokončená už v apríli na ďalší rok. Pozostávať bude zo stabilizácie soklových častí vnútorných omietok, z reštaurovania, fixácie a retušovania malieb, ktoré sa v tejto pamiatke nachádzajú. Tieto práce budú prebiehať v prvej etape, v ďalšej sa budú reštaurovať dvere a zárubne. Nainštalované budú nové elektrické rozvody, pribudnú nové drevené podlahy. V synagóge v minulosti pôsobili rôzne náboženské a jazykové menšiny.

real kancelaria.jpg

Platená reklama

(15:50, j)

Diskusia
Pridať komentár