Centrum voľného času v Bardejove - ako ďalej?

44x
17. Február 2015

Na stole je už aj petícia proti zrušeniu Centra voľného času v Bardejove

cvč ahojbardejov.sk (4).jpg

V posledných hodinách sa začína živo diskutovať na tému Centra voľného času (CVČ) v Bardejove. Zriaďovateľom CVČ je mesto Bardejov.  Táto mimoškolská inštitúcia sídli na Dlhom rade 12, v susedstve vznikajúceho Xawax centra.  Na stole je už aj petícia proti zrušeniu CVČ.  Spravodajský portál Ahoj Bardejov.sk ako prvý oslovil obe strany, vedúceho oddelenia školstva a telesnej kultúry Mgr. Reného Semanišina a Mgr. Irenu Pastirčákovú, členku petičného výboru.

cvč ahojbardejov.sk (3).JPGPodľa vedúceho školstva R. Semanišina sa situácia dramatizuje, na stole sú zatiaľ iba pracovné návrhy, o všetkom sa bude ešte iba rokovať. „Situácia okolo CVČ sa v tejto fáze dosť dramatizuje, ako zriaďovateľ CVČ sme na vnútornej úrovni začali pracovnú diskusiu, tak ako veľa pracovných debát v predchádzajúcom období. Chceme nájsť spôsob a model, ako pri neustálom medziročnom poklese počtu detí  na jednej strane zachovať kvalitu, na druhej strane ako čo najefektívnejšie využiť finančné prostriedky. Všetko je zatiaľ iba čisto v pracovnej rovine, diskutujeme s vedením CVČ, pripravujeme nejaké analýzy, všetko je to naozaj v pracovnej polohe.

Kvalita znížená nebude

Žiaden verdikt nepadol, ide zatiaľ o debatu, ktorá nešťastným spôsobom prepukla na verejnosť. Momentálne ide o pracovné úvahy vo vlastnej kuchyni. Ak dospejeme k nejakému záveru, ak niečo budeme koncepčne meniť, potom to bude predmetom rokovaní orgánov mesta. No tak ako v minulosti sme hľadali spôsob na efektívne využívanie prostriedkov v materských školách, obdobne v školských kluboch detí alebo v ktorejkoľvek oblasti, ktorú zabezpečuje samospráva, tak aj teraz sa zaoberáme tým, ako ďalej s CVČ, ako zabezpečiť efektivitu financií. Ešte raz opakujem, bez toho, aby sme tým znižovali úroveň, kvalitu alebo ponuku voľno časových aktivít, predovšetkým pre deti, ale aj pre rodičov.“

V CVČ klesá počet detí, v školskom roku 2009/2010 CVČ navštevovalo 1463 detí, tento rok je to 416 detí. „CVČ navštevuje až 112 detí z obcí, ktoré na prevádzku čiastočne prispievajú. Momentálne CVČ poskytuje 42 krúžkov. K 1.1.2013 sa zmenila metodika, tak ako aj v prípade iných školských zariadení, tak aj v tomto prípade ide o voľno časové aktivity. Je to zariadenie, ktoré je zaradené do siete školských zariadení, takže aj u neho platí normatívny spôsob financovania. Spočíva to v tom, že tie činnosti v oblasti školstva, ktoré zabezpečuje obec z podielových daní, tak nariadením vlády sa určí z toho veľkého balíka suma, ktorá prichádza z podielových daní na mesto. Číslo je len informatívne, má odporúčací charakter, aby sa vedelo, s čím máme počítať pri zostavovaní rozpočtu. Ide o pomôcku pre samosprávy.

Dieťa platí jedno euro

Aj v prípade CVČ je na jedno dieťa stanovený normatív, čím je detí viac, tým je aj rozpočet vyšší. Ďalším príjmom, ktorý má CVČ, je poplatok, ktorý platia rodičia za návštevu krúžku. Tu sme už v minulosti urobili jedno opatrenie, v rámci VZN, kedy sme dali možnosť pôvodný 2 eurový poplatok zmeniť na 1 eurový s tým, že dieťa prinesie vzdelávací poukaz. Tak takéto dieťa platí iba jedno euro mesačne,“ informoval R. Semanišin.  Tento rok je z rozpočtu mesta na CVČ stanovený rozpočet vo výške 114 000 eur. CVČ má momentálne 12 zamestnancov.

real kancelaria.jpg

Platená reklama

 

Ak by sa zachovalo CVČ v terajšej budove, tak práve budova by potrebovala prejsť rekonštrukciou. „Budova má svoje roky, potrebovala by veľmi zásadnú investíciu. Aj jej prevádzka je náročná. Na prvý pohľad vyzerá ako veľmi veľká, no priestory, ktoré sa môžu využívať na záujmovú činnosť, sú pomerne malé. Ale my teraz neposudzujeme, že či budova áno alebo nie, skôr rozmýšľame nad tým, ako dosiahneme maximálnu efektivitu. No aj budova je jedným z faktorov, na ktoré prihliadame. Chceme finančné prostriedky využívať čo najefektívnejšie,“ povedal vedúci školstva a telesnej kultúry.

Bude CVČ na školách?

Povráva sa, že CVČ by mohlo byť premiestnené na školy. „Stále je to veľmi čerstvé, neprebehli ešte ani pracovné rokovania. Skôr ide len o nejakú diskusiu. Takéto diskusie prebiehali aj pred rokom, aj pred dvoma rokmi, kedy sme hľadali spôsoby, ako zvýšiť počet detí v CVČ, takže naozaj sa dva roky zaoberáme tým, ako zefektívniť činnosť CVČ, ako zabezpečiť po zmene financovania väčší počet detí.

Teraz sme sa možno v úvahách posunuli do inej roviny, pracujeme momentálne s nejakými štyrmi alternatívami, ktoré posudzujeme, ale vravím, tento proces už beží dlhšie a podľa môjho názoru sa takým nešťastným spôsobom traumatizuje verejnosť. V tejto fáze nie je dôvod na paniku, ešte raz opakujem, alternatíva, že ideme kategoricky zrušiť CVČ a že neponúkame žiadnu náhradu, tak taká alternatíva nikde nepadla a ani sa s ňou doposiaľ nikto nezaoberal,“ dodal na záver R. Semanišin.

 cvč ahojbardejov.sk (1).jpg

Petičný výbor chce rokovať

O stanovisko sme požiadali aj petičný výbor, ktorý už inicioval petíciu. O vyjadrenie sme požiadali členku petičného výboru Irenu Pastirčákovú.

„Petíciu sme rozbehli preto, lebo nie je iná šanca, ako sa seriózne stretnúť a viesť otvorenú diskusiu. Chceme povedať svoje stanovisko, cvč ahojbardejov.sk (2).JPGnechceme sa s nikým hádať, chceme len debatu, kde nám niekto niečo vysvetlí. Že majú biznismeni záujem o budovu, nám je to všetkým jasné. Je na atraktívnom mieste, zadarmo. Mala byť postavená nová budova, vrátilo sa to, nepostavila sa, no my nepoznáme pozadie. Nás zaujímajú iba deti. V petícii nás podporujú bývalí žiaci, zháňajú podpisy, pomáhajú nám,“ uviedla na začiatok Irena Pastirčáková.

Mesto Bardejov má rozpracované viaceré alternatívy, ako s CVČ ďalej. Členka petičného výboru to vidí takto: „Alternatívy nás vôbec neinteresujú. CVČ má strategickú polohu, máme 45 krúžkov, 80 podujatí, deti tu prídu bezpečne. O zrušení sme sa dozvedeli od ľudí. Nás zaráža, že ich to zaráža, že ľudia reagujú petične. Mňa to prekvapuje. Čo si mysleli, že všetci budeme ticho? Že sa za tie deti nebude mať kto postaviť? Je rozdiel, keď sa ruší škola, kde sa postavia rodičia, je rozdiel, keď sa ruší centrum. Rodičia tomu vôbec nechápu. Keď rodič nemá dať čo do hrnca, keď nemá prácu, tak je rád, že aspoň dieťa môže dať do CVČ, kde sa dbá na jeho osobný rozvoj, vývoj, vyťaženosť, ukľudnenie, že robí to, čo ho baví, nie to, čo mu niekto nariadi,“ informovala členka výboru.

Aby deti nemali strach

Povráva sa, že krúžky budú presunuté do škôl. „Že oni to chcú presunúť do škôl? Keď je to raz mimoškolská činnosť, tak nebudem to pchať do priestoru školy. Škola je iný orgán, ale tu sa rozvíja osobnosť mimo školy, nie tam, kde sú povinnosti, ale tam, kde sa dieťa môže prejaviť, kde nemá strach zo známky, nemá strach zo šikanovania. Nemá strach z iných ľudí a ani z pedagogického zboru,“ uviedla I. Pastirčáková a ďalej pre spravodajský portál Ahoj Bardejov.sk povedala: „Keď sa stavala pošta, nabúrali nám stenu. Každý človek, ktorý má majetok, si vymáha odškodné. Mesto nič? Zrazili sa peniaze do strediska služieb školy, rok a pol to fungovalo a potom to zlikvidovali. Čo robí hlavný ekonóm?

A teraz povedia, že CVČ je drahé, že ho treba dotovať a treba na neho vždy doplácať? Z čoho? Veď sú podielové dane. Nemôžeme pchať peniaze do súkromného sektora. Peniaze pre CVČ sú kontrolovateľné. CVČ nie je zárobková činnosť. Je pravda, že bolo niekedy 1000 detí, ale bolo aj 17 zamestnancov, aj na školách bolo 1000 detí a teraz je ich 400. Počet detí klesá všade. Podpisy chceme stihnúť vyzbierať do jarných prázdnin a chceme sa stretnúť a debatovať, aj s primátorom,“ dodala Pastrirčáková. 

taxi peto.jpg

Platená reklama

(16:50, red)

 

602
Diskusia
Pridať komentár