Finančná gramotnosť na Hotelovej akadémii Jána Andraščíka v Bardejove

1153x
07. Marec 2020
Finančná gramotnosť 
Videoreportáž
 
Hotelová akadémia Jána Andraščíka privítala deviatakov zo štrnástich základných škôl z okresu Bardejov. Študenti z odboru Manažment regionálneho cestovného ruchu a Ekonomického lýcea zorganizovali pre žiakov Deň finančnej gramotnosti.
 
Deviataci prostredníctvom bádateľských metód vyučovania postupne vnikali do problematiky inflácie, daní a riadenia osobných financií. Uvedomili si, že je potrebné platiť dane preto, aby nám štát, mesto alebo obec mohli za zaplatené dane poskytnúť vzdelávanie, kultúru, šport či modernizovať dopravu.
 
„Dnešný deň sme metodicky rozdelili do takých troch základných častí. V prvej časti sme rozprávali o finančnom trhu, čo všetko sa deje na finančnom trhu, kde bola prednáška odborníkov z praxe, ktorí túto problematiku priblížili znovu na základe toho štandardu finančnej gramotnosti.
 
Druhá časť spočívala v tom, že študenti si pripravili pre žiakov také problémové úlohy, čo sa týkajú daní, riešili sa dane v rámci rodiny, učili sa čítať lístok z registračnej pokladne, akú daň tam vedia nájsť, ako je tam uvedená a aké dane vlastne v rámci rodiny vedia zaplatiť behom nejakého obdobia. Robili to v priebehu dvoch mesiacov,“ prezradila Dagmar Kriššová, učiteľka odborných ekonomických predmetov na Hotelovej akadémii.
 
Žiaci pri vypracovaní mohli využívať pomoc „finančných poradcov“, ktorými boli študenti študijného odboru manažment regionálneho cestovného ruchu a ekonomického lýcea.
 
Najúspešnejšou základnou školou pri riešení prípadovej štúdie bola Základná škola na sídlisku Vinbarg a pri riešení pojmového pexesa Základná škola Bartolomeja Krpelca. Deň finančnej gramotnosti ukázal, že dnešní mladí ľudia majú záujem byť finančne gramotní a rozumieť svetu financií.
(15:50, M. Baranová)
Diskusia
Pridať komentár