Pravoslávna cirkev bude naďalej vykonávať bohoslužby

1305x
11. Marec 2020
Konferencia biskupov Slovenska rozhodla o zatvorení kostolov
Pravoslávna cirkev bude naďalej vykonávať bohoslužby 
 
Podľa oficiálneho stanoviska Pravoslávnej cirkvi na Slovensku k epidémii koronavírusu, cirkev pripomína svojim veriacim nevyhnutnosť rovnocenného zabezpečovania svojich duchovných a materiálnych potrieb.
 
Ako sa ďalej v stanovisku uvádza, sv. Eucharistia nebola a nikdy nebude príčinou choroby a smrti, ale práve naopak – je ustavičným zdrojom nového života v Christovi, odpustenia hriechov a uzdravenia duše a tela.
 
Pravoslávna cirkev bude na Slovensku aj naďalej vykonávať bohoslužby „vrátane bozkávania ikon a prijímania z jedného kalicha" a to aj napriek oprávneným požiadavkám Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky prijať opatrenia na prevenciu pred šírením vírusu.
 
Vyjadriť úctu k sv. Ikonám je navyše možné vyjadriť i bez bozkávania poklonou. Veriaci, ktorí majú strach prijímať z jedného kalicha tou istou lyžičkou, požiadajú svojich duchovných otcov o radu, ako posilniť svoju vieru a ďalej rásť v spoločenstve Cirkvi, uvádza sa ďalej v stanovisku.
 
Veriaci by mali v týchto dňoch omnoho pozornejšie sledovať svoj zdravotný stav a v prípade objavenia sa akýchkoľvek podozrivých symptómov bezodkladne vyhľadať lekársku pomoc. V takom prípade je nevyhnutné nielen vyhnúť sa účasti na bohoslužbách, ale i obmedziť na minimum svoj kontakt s okolím. Jedine tak je možné predísť nakazeniu ďalších ľudí, apeluje cirkev v stanovisku.
 
Skôr už vydala stanovisko Konferencia biskupov Slovenska (KBS), v ktorom rozhodla o zatvorení kostolov na najbližšie dva týždne, čo znamená, že sa v nich nebudú konať omše. Omše sa budú vysielať cez rozhlas, televíziu alebo cez internet.
 
Takisto Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) na nasledujúce dva týždne Služby Božie vykonávať nebude.
(11:02, red, foto: orthodox.sk)
 
Diskusia
Pridať komentár