Vyhodnotenie ankety Kniha roka 2019 aj s bardejovskou literatúrou

811x
13. Marec 2020
Kniha roka 2019
Medzi ocenenými aj kniha o bardejovskom rodákovi
 
Prešovský samosprávny kraj spolu s regionálnymi knižnicami v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti vyhlásili 3. ročník čitateľskej ankety Kniha roka PSK 2019.
 
V podmienkach tejto čitateľskej súťaže bolo treba nominovať knihy, ktoré boli vydané v roku 2019 a sú späté s regiónom Prešovského samosprávneho kraja tematicky alebo osobou autora textovej či obrazovej časti. Podmienkou bolo aj pridelené ISBN (medzinárodné štandardné číslo knihy).
 
Knihy boli rozdelené do dvoch kategórií, t. j. odborná a krásna literatúra. Predkladateľmi mohli byť knižnice a široká verejnosť. Pokyny a informácie o súťaži boli zverejnené na webových a facebookových stránkach všetkých knižníc.
 
Nominovaných bolo 52 kníh, 21 bolo z krásnej a 31 z odbornej literatúry. O výsledku súťaže rozhodovalo 2570 hlasujúcich, ktorí pridelili nominovaným knihám spolu 3 276 hlasov.
 
Výsledky súťaže
 
Kategória: Krásna literatúra
1. miesto: Paňko, Július: Zárezy kamenistého poľa - 291 hlasov
2. miesto: Kovács, Lajos: Iloncsí – Z vojnového denníka grófky Ilony Andrássyovej - 282 hlasov
3. miesto: Rimová, Andrea: Dotkni sa ohňa - 238 hlasov
 
Kategória: Odborná literatúra
1. miesto: Sekerák, Marek - Navrátil, Juraj: ...ozaj, ako bolo?... (1919-2019) - 803 hlasov
2. miesto: Kolektív autorov: „Ľudu verný som bol...“ - 342 hlasov
3. miesto: Medňanská, Irena – Fecsková, Silvia (eds.): Skladateľ a pedagóg Jozef Grešák z pohľadu muzikológov a interpretov 21. storočia - 260 hlasov
               nominácia: Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove.
 
Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove do súťaže nominovala 10 kníh. Pekné tretie miesto v kategórii Odborná literatúra získala publikácia z oblasti muzikológie venovaná bardejovskému rodákovi Jozefovi Grešákovi. V primárnej rovine ide o zborník z muzikologickej konferencie. Avšak skutočnosť, že téma skladateľ, pedagóg, klavirista, organista a organizátor hudobného života Jozef Grešák z pohľadu muzikológov a interpretov 21. storočia perspektívne v horizonte decénia nebude v edičnom hľadáčiku, obe editorky sa rozhodli posunúť povahu zborníka do monografie. Obsah tohto recenzovaného zborníka má jednotnú čistú dizajnovú úpravu, ktorú s nevšednou pedantnosťou realizoval Ing. Peter Haľko, riaditeľ Univerzitnej knižnice v Prešove, s vydavateľstvom Bookman, s. r. o. v Prešove.
 
Obom editorkám tohto zborníka Prof. Mgr. art. Irene Medňanskej, PhD. a Mgr. Silvii Fecskovej srdečne blahoželáme.
 
Víťazov vyhlásili v rámci Týždňa slovenských knižníc vo výstavnej sieni Krajskej knižnice Pavla Országha Hviezdoslava. Nominované a ocenené knihy budú prezentované aj na výstavách v jednotlivých regionálnych knižniciach Prešovského samosprávneho kraja. Vernisáž výstavy plánujeme obohatiť o prezentáciu ocenenej knihy o skladateľovi Jozefovi Grešákovi za prítomnosti oboch editoriek. Termín včas oznámime.
(13:45, Ľ. Matuševská)
Diskusia
Pridať komentár